Två spanska entreprenörer har skapat en hybrid mellan Wallapop och Amazon och har redan en omsättning på tre miljoner

Hamelyn är en marknad av begagnade föremål vars skapare, Valentín Izquierdo och Federico Aguilar, har lyckats köp och försäljning av begagnade föremål är aktuellt med tiden. Och det är inte nödvändigt att tillgripa att sälja böcker efter vikt, eller att använda klassificerade plattformar, såsom Milanuncios eller Wallapop, där det är nödvändigt att skapa produktblad, sätta priser, chatta och till och med träffas fysiskt för att utbyta böcker.

En tråkig process som dessa två företagare har förenklat. Alltså böcker, musik eller tv-spel De värderas omedelbart och deras ägare får ett slutgiltigt pris inom 24/48 timmar. De hämtar hem dem gratis, när de väl är paketerade rekonditionerar de dem och säljer dem på kort tid. Och den är integrerad i de viktigaste e-handelsportalerna, både nationella och internationella, genom vilka den säljer sina produkter över hela världen. Faktiskt, har betjänat mer än 200 000 beställningar, 2023 till totalt 96 länder, inklusive Kazakstan, Färöarna eller Guinea.

Det verkar enkelt, men det här börja föddes för tre år sedan ”under förutsättningen att, till skillnad från upplevelsen av att köpa någon produkt uppkopplad, ”som har utvecklats spektakulärt sedan pandemin, den omvända processen, det vill säga att sälja begagnade saker, var fortfarande lat, när det inte direkt var till besvär,” förklarade Valentín Izquierdo till denna tidning.

Verksamheten blandar det bästa av teknik och den senaste logistiken

Dessa två entreprenörer ville förbättra den upplevelsen med en blandning av teknik och logistik, ”till gör det så likt det vi har när vi köper något som möjligt: ​​gör det enkelt, snabbt och bekvämt.” Barndomsvänner, båda har alltid haft entreprenörsintressen. Och även om de båda arbetade i privata företag, bestämde de sig för att lämna det för att starta Hamelyn i mitten av 2021. Och äventyret har inte gått illa, eftersom I slutet av det tredje verksamhetsåret räknar de med en omsättning på tre miljoner euro.

Båda skrattar dock när de kommer ihåg att de skulle hämta lådor med böcker med sitt eget fordon, hemifrån personer som de blint kommit överens om pris med, och sedan ladda upp dessa kopior manuellt till försäljningsportalerna. ”Ja verkligen, Det vi köpte såldes utan problem. Det var därför vi såg en affärsmöjlighet.” En möjlighet som fick dem att hyra ett förråd när de inte längre fick plats med fler böcker hemma, och som idag fyller ett lager på över 5 000 kvadratmeter i Coslada (Madrid).

Till en början fokuserade de på att köpa och sälja böcker. En mycket speciell produktkategori av många anledningar. ”Vi såg att det fanns väldigt stora konkurrenter i andra länder som sålde begagnade böcker, samtidigt ”I Spanien och Latinamerika fanns det ingen, med spanska som ett av de mest talade språken i världen,” förklarade båda företagarna. Dessutom förlorar boken lite funktionalitet vid användning, till skillnad från kläder eller andra produkter, så utbudet är mycket fragmenterat och lagras och reser bra.

Båda företagarna testar andra referenser: verktyg, elektronik, sportutrustning, babyprodukter…

Båda företagarna testar dock andra referenser, såsom verktyg, elektronik, sportutrustning eller babyprodukter. ”Hamelyn föddes för att professionalisera en marknad och en upplevelse som vi ser kan förbättras mycket, och som vi tror att det är dags för den att förändras. Vi vill bli referensappen som användare använder för att sälja allt de inte behöver enkelt, snabbt och utan komplikationer.”

Valentín Izquierdo och Federico Aguilar, grundare av Hamelyn.

Plattformen har integrationer med flera kanaler, som t.ex Amazon, eBay, Casa del Libro eller Fnac, bland annat. De är inte särskilda avtal, utan snarare deras egna integrationer med sina system att ha dess mer än 500 000 referenser syns i nämnda marknadsplatser. Vissa plattformar som är värda att arbeta med Hamelyn, ”eftersom de på så sätt utökar sitt utbud avsevärt.” Det betyder att den som går in på din portal för att söka efter en produkt har mycket större chans att hitta den. ”Inte bara det, utan att vara ett företag som arbetar i stor skala, är leverans- och eftermarknadsservicen som vi erbjuder köpare mycket professionell, till skillnad från vad du får genom att köpa produkten från en individ.”

Den huvudsakliga innovationen kommer från att ge kunden ett omedelbart inköpspris. ”Den som säljer vet alltid vad han kommer att få för sina varor, och förutom att få dem sålda direkt behöver han inte sköta försäljningen från början till slut, eller skicka den till ett företag som betalar dig när försäljningen sker.försäljning. Det händer inte när vi köper och därför anser vi att det inte bör hända när vi säljer”, förklarade Valentín Izquierdo.

Hamelyn har haft investeringen av Juan Roig, grundaren av Mercadona

Och genom att eliminera den friktionen när man säljer begagnade föremål, har låst upp en oanat tillkommande marknad, vilket är det av alla de produkter som medborgarna håller hemma och som har ett värde på andrahandsmarknaden. Så responsen har varit mycket bra, enligt de ansvariga, ”av båda parter: både de som säljer och de som köper. Vilket förklarar varför recensionerna på olika plattformar är mycket positiva. De väljer oss just för att det är nästan lika enkelt att sälja hos oss som att donera, och dessutom ”Användare tjänar extra pengar, cirka 40-50 euro i genomsnitt.”

När det gäller profilen på sina kunder är robotporträttet mycket varierande. ”De använder Hamelyn av olika anledningar. Det första är att frigöra utrymme hemma, det andra är att tjäna lite extra pengar och det tredje är hållbarhet och att vilja sätta tillbaka produkterna i omlopp istället för att slänga dem och hamna på soptippen. Och kunden som köper är också väldigt varierande, eftersom det är vem som helst som går till Amazon för att köpa en bok.”

Efter att ha fötts tack vare de första bidragen från vänner och bekanta, har de fram till nu också klarat sig stöd från investerare som Cabiedes&Partners, Itnig Fund eller Angels Capital, investeringsbolaget till grundaren av Mercadona, Juan Roig. ”För tillfället är vi väldigt nära lönsamhet och vi behöver inte mer kapital, åtminstone för normal verksamhet. En annan sak skulle vara ett högre steg”, avslutade Valentín Izquierdo, för vilken Hamelyns framgång beror på en trilling av anledningar: en extremt omfattande katalog, ett ganska rimligt pris och bra leveranshastighet. ”Även om vi inte säljer hjärtstartare, är det sant att folk letar efter omedelbarhet. Och det är kapabelt att betala för att ha det på 24 timmar istället för 72, avslutade han.