Vad du behöver veta

Förvirrad av vad front-end- och back-end-utvecklare gör? Här är en guide som berättar vilka färdigheter du behöver för båda.

Låt oss bryta ner skillnaderna och likheterna mellan en karriär inom front-end-utveckling och en karriär inom back-end-utveckling.

Den största skillnaden mellan front-end- och back-end-utvecklare är vilka delar av webbplatsen eller applikationen de arbetar med.

Front-end

Frontend-utvecklare skapar och underhåller de delar av webbplatser som användarna ser – så användargränssnittet (UI) och användarupplevelsen (UX). De ser till att webbplatsen användaren interagerar med är enkel att använda, trevlig att titta på och faktiskt fungerar. Ibland hänvisas frontend-utvecklare till som ”utvecklare på klientsidan” av den anledningen.

För att vara en frontend-utvecklare behöver du mjukvaruteknik, kodning och viss kunskap om interaktion och UI-design. De måste vara mycket skickliga i att använda JavaScript, HTML, CSS, webb-API:er och DOM.

Naturligtvis är det bara en kort ögonblicksbild av de färdigheter som front-end-utvecklare behöver; kompetensen utvecklas också ständigt över tiden. Andra färdigheter du kanske vill lära dig som front-end-utvecklare inkluderar: testning av webbläsare och plattformar, wireframing, mobil webbprestanda, tillgänglighet, enhetstestning, ramverk, innehållshanteringssystem (CMS), SEO, webbfrontinbäddning, uppgiftslöpare , applikationsarkitektur, versionskontroll och webb- och webbläsarsäkerhet.

Back-end

Back-end-utvecklare är ungefär som marionettmästarna. De är ansvariga för det bakom kulisserna som händer på en webbplats – till exempel vad som händer när en användare klickar på en knapp. Allt detta måste ställas in av någon i back-end av webbplatsen precis som front-end eller klientsidan måste underhållas.

Back-end-utvecklare är inte lika intresserade av estetik som front-end-utvecklare; de är mer medvetna om saker som datalagring, säkerhet och felsökning. De är på ”serversidan” i motsats till klientsidan.

För att arbeta med backend-utveckling måste du vara mycket skarp och snabb med anständiga problemlösningsförmåga. Det kan vara frustrerande att ta reda på olika problem med webbplatser, och back-end-utvecklare behöver coola huvuden.

Tekniska färdigheter för back-end-utvecklare inkluderar programmeringsspråk som Python, JavaScript, C#, Ruby, PHP och Java. De behöver också känna till ramverk, inklusive Laravel, Django, Ruby on Rails och Node.js, medan databaser och servrar också måste veta.

Full stack

Eftersom både front-end- och back-end-utvecklare arbetar med ramverk och programmeringsspråk – om än på olika sidor av dammen så att säga, kan du undra om det finns ett genialt sätt att på något sätt vara båda.

Det kan du. Full-stack-utveckling inkluderar både front-end och back-end. Det kan vara bra att ha full-stack kunskap eftersom front-end- och back-end-teamen trots allt inte jobbar i silor. De måste samarbeta med varandra för att säkerställa att slutresultatet fungerar väl.