Varningstecken att du inte ska anlita en intervjuperson

Om personen du intervjuar är dåligt förberedd och inte verkar bekymrad över jobbet så är det ditt svar just där.

Väldigt få människor tycker om att göra anställningsintervjuer, från båda sidor av processen. För kandidater kan anställningsintervjuer vara nervkittlande och de kan behöva ställa några knepiga frågor. Men hur illa det än är för kandidater, kan det vara ännu värre för anställande chefer.

Att intervjua flera personer för samma roll är en tidskrävande process, ofta kantad av svårigheter, såsom dålig kandidatetikett och svårigheter att hitta kvalificerade sökande att intervjua.

Som kandidat kan du göra ett anständigt första intryck på en rekryteringschef helt enkelt genom att göra deras liv enklare. Allt detta innebär är att dyka upp till intervjun i tid och vara förberedd. Men för en dålig kandidat är det ofta för mycket begärt.

Låt oss svänga tillbaka till rekryteringschefens perspektiv. Hur kan de se om en kandidat är dåligt förberedd eller inte passar bra för rollen? Dessa saker är inte godtyckliga, trots allt. Rättvisa chefer väger upp allt de får reda på om en person som de intervjuar – inklusive verbala och icke-verbala signaler – för att bedöma dem.

Här är några tecken på att personen du intervjuar inte är den du vill ha för jobbet.

Försening

Brist på punktlighet är ett svart märke direkt, så mycket är uppenbart. Hur kan en person dyka upp till ett jobb i tid om de inte ens kan göra ett bra första intryck genom att komma tidigt eller i tid till intervjun?

Naturligtvis finns det undantag – oöverträffat väder och personliga händelser eller trafikhändelser kan försena någon. Men om de ska på intervju för ett jobb de verkligen vill ha, borde de ha vett att ringa i förväg och meddela den som intervjuar att de kommer att bli försenade. Det är bara gott uppförande.

Deras berättelser är avstängda

Att ljuga är en annan massiv röd flagga. Om någon ljuger om sin upplevelse, till exempel, betyder det att de med största sannolikhet kommer att ljuga igen. Det är väldigt svårt att lita på en lögnare två gånger, och tänk på det, även om de ljög av rätt anledningar, behöver du verkligen huvudvärken av att ha någon du inte kan lita på i ditt lag? Leta efter en rak, ärlig person istället.

Inget intresse för rollen

Intervjuare vet vanligtvis mycket tidigt hur man upptäcker om en kandidat är genuint intresserad av rollen. Att ställa frågor till kandidaterna borde inte vara som att få blod från en sten. En intresserad sökande kommer att vara entusiastisk; de kommer att vilja berätta allt om sin arbetserfarenhet, kompetens och varför de tror att de skulle passa bra för rollen.

De har inte förberett sig

Några ”ums” och ”ahs” här och där är naturliga, men om personen du intervjuar fumlar och muttrar och uppenbarligen underförberedd så vet du att de inte riktigt är kapabla. Det är verkligen inte så svårt att förbereda sig lite för en intervju, så om de inte gjorde det visar det att de sannolikt inte kommer att vara en tillgång för dig eller ditt team.

Dålig interpersonell förmåga

Ibland kan människor vara lite blyga eller besvärliga; det är inte vad vi menar när vi säger ”dålig interpersonell kompetens”. Istället är det en röd flagga om kandidaten gör något under samtalet som antingen får dig att känna dig obekväm eller du föreställer dig kan göra någon i ditt team obekväm.

Om de ger dig en dålig känsla under intervjun kommer de mer än sannolikt att försämra atmosfären på ett kontor.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.