Är TikTok den nya LinkedIn?

TikTok används av många arbetsgivare för att nå Gen Z-talanger, säger Adzunas chef för datavetenskap James Neave. Men det kommer inte att ersätta traditionella anställningsplattformar.

Uppenbarligen använder företag videodelningsplattformen för att rekrytera. Om du är en TikTok-skeptiker, förlåt oss, vi startade inte trenden.

Enligt personer som studerar arbetssökandes data för att leva kan du gå miste om talang om ditt företag inte har en närvaro på TikTok. Föga överraskande gäller detta särskilt unga talanger; Gen Z älskar trots allt plattformen.

Som James Neave, chef för datavetenskap på jobbsökmotorn Adzuna, påpekar, använder Gen Z redan TikTok som en sökmotor för allt annat så det är ingen överraskning att plattformen ”också är en go-to för Gen Z:s karriärfrågor”.

#CareerToks underbara värld

”#jobsearch-hashtaggen på TikTok har kolossala 4 miljarder visningar, och #CareerTok har nästan 2 miljarder visningar”, säger Neave.

Han förklarar att företag använder sina egna TikTok-profiler för att ”driva öppna roller och attrahera kandidater”. Vissa har till och med anlitat ”CareerTok”-influenser för att göra inlägg om öppna roller och ge människor insikter om hur det verkligen är att arbeta på ett visst företag – om än med ett glansigt filter.

”Till exempel har Google en handfull TikTok-influenser som skapar innehåll om livet på Google, istället för att ha ett företagskonto. De lyfter locket på hur det är att arbeta på Google genom att lägga upp bakom kulisserna videor.”

Andra företag som Neave tror använder CareerTok klokt inkluderar SheerLuxe, KPMG och Duolingo. ”De använder alla hashtaggen #officelife för att lägga upp innehåll om hur det är att arbeta för dem.”

Gör rekrytering till en tvåvägskonversation

Det är inte heller en enkelriktad konversation. Många arbetsgivare utnyttjar sociala mediers demokratiserande funktioner för att uppmuntra arbetssökande att kontakta dem. Neave nämner snabbmatsföreningen Chipotles ”TikTok CV”-kampanj, som bad arbetssökande att skicka in video-CV. Denna kampanj genererade tusentals ansökningar globalt. Rekryteringsmetoden testades också av Target och Shopify.

”Rekryterare skapar hashtag-utmaningar för att driva engagemang och uppmanar användare att skapa sina egna videor som svar. Detta kan innebära att man ber användare att skapa ett 30-sekunders videoklipp om varför de skulle passa bra på företaget, säger Neave. Det är definitivt ett annat sätt att gå till väga.

TikTok för varumärkeskännedom, om inte annat

Ett annat sätt som arbetsgivare drar fördel av TikTok är genom dess funktioner som annonshanteraren, som visar innehåll för vissa riktade användare baserat på demografi som plats. Detta innebär att företag kan betala för att se till att deras platsannonser ses av relevanta målgrupper när de försöker rekrytera.

”I allmänhet är TikTok en fantastisk plattform för att öka varumärkesmedvetenhet och hjälpa arbetssökande att bli medvetna om ett företag – även om det inte är så de söker en position”, säger Neave. Duolingo är ett bevis på detta; SiliconRepublic.coms chatt för ett tag sedan med företagets Gen Z sociala mediechef Zaria Parvez gav en intressant inblick i hur företag kan driva engagemang med publik med hjälp av konstiga kulturella internetreferenser. Föga överraskande var hon en stor förespråkare för TikTok.

Nackdelar med att anställa TikTok

När det gäller rekrytering varnar Neave dock för att det kan finnas nackdelar med att använda TikTok. Det är inte något arbetsgivare enbart ska förlita sig på. ”TikTok är förmodligen inte den bästa plattformen att använda för att anställa en senior specialistposition. Det kan dock vara ett bra verktyg för att hitta nybörjarroller. Det kan vara ännu bättre att använda om rollen du försöker fylla kommer att involvera användningen av sociala medier för i det här fallet kan anställning via TikTok vara ett effektivt sätt att screena efter kandidater som är bekväma med att använda plattformen.” Det är viktigt att känna sin publik.

Som Neave påpekar, ”För det första är många TikTok-användare på plattformen för att bli underhållna, snarare än för att söka jobb, så många av tittarna kan vara irrelevanta, vilket innebär att tid och pengar på kampanjer kan slösas bort.

”För det andra har TikTok vanligtvis en yngre användarbas, vilket kan begränsa mängden talang du når.” På den punkten är det förmodligen rättvist att anta att de flesta arbetsgivare vet att de inte kommer att nå många äldre C-suite-typer genom att lägga upp på TikTok. De har sina egna hangouts, som LinkedIn och jobbbrädor.

TikTok som ett komplement inte ett alternativ

”TikTok kommer inte att gå om traditionella rekryteringsmetoder, utan snarare kommer det att komplettera taktik som jobbbräda och LinkedIn-annonser”, säger Neave. Det kan vara ett roligt, nytt sätt att attrahera Gen Z-talanger, vilket är notoriskt svårt att få grepp om med konventionella anställningsmetoder.

Som sagt, inte alla Gen Z är likadana. Vissa kanske gnäller mot tanken på att bli anställd via TikTok – och det är något HR-chefer måste vara medvetna om. ”Alla är inte bekväma med att skapa videoinnehåll, så att be om videobidrag kan avskräcka vissa kandidater, och det är något att tänka på att undvika, särskilt om själva jobbet inte skulle kräva det”, säger Neave.

Hans sista råd till företag som går in i den modiga nya världen för att skapa CareerTok-innehåll är att vara autentiska om det. ”Gen Z bryr sig om värderingar och kultur, så det är viktigt för företag som försöker nå unga talanger att vara transparenta om löner, förmåner och eventuella krav på kontoret.

”Äkthet är nyckeln till att bygga förtroende, och välpolerat innehåll har inte samma effekt.” Helst kommer företag att låta anställda lägga upp innehåll själva för att ge en sann bild av vad en ”dag i livet” kan innebära.