Civilgardet varnar egenföretagare för "Nazarene-bluffen" som återigen drabbar företag

Bedrägerier som direkt drabbar egenföretagare och småföretag blir allt vanligare. Civilgardet i Murcia har nyligen varnat för en typ av bedrägeri som framför allt skulle påverka egenföretagare som agerar som produktleverantörer. Detta är ”Nazarene-bedrägeri”, där brottslingar använder fiktiva företag, utger sig för att vara kunder och sedan försvinner med varorna utan att betala fakturorna.

Således har civilgardet börjat bedriva denna typ av bedrägeri och varna företag om dess spridning. Till exempel ”Ximergia”-operationen, en utredning som avslöjade ett fall av ”Nazarene Scam” där 300 000 euro till fyra företag inom jordbrukssektorn i Murcia och Almería. Som ett resultat av utredningen har två personer gripits, påstås ansvariga för brotten mot bedrägeri, identitetsstöld och dokumentförfalskning.

De lurade företag, dedikerade till försäljning av jordbruksmaterial, hade skickat produkter till det påstådda företaget baserat i Sevilla. Men efter flera månader hade de inte bara inte fått betalt, utan De kunde inte heller kommunicera med den påstådda ”kommersiella representanten”. som hade hanterat beställningarna för det sevillianska företagets räkning.

”Nazarene-bedrägerierna” är en av de äldsta bedrägerierna som utsätts för egenföretagare och företag

’Nazarene Scam’ är en av de vanligaste typerna av bluff mot egenföretagare, och experter påpekar att det också är en av de mest klassiska i Spanien. Bedragare utger sig för att vara ett lösningsmedel och välrenommerat företag för att lägga beställningar å dess vägnar, kontakta produktleverantörer – egenföretagare – för att aldrig betala priset för det köpta.

Denna bluff används ofta mot företag som levererar produkter som är lätta att sälja vidare på den svarta marknaden och dess namn beror på det faktum att offrets företag och egenföretagare, när de inte får betalt, bestämmer sig för att klaga och gå som en grupp till bedragarens anläggningar, som är tomma och övergivna.

Bedragaren, som skulle vara ”nasarén”, vinner förtroende från egenföretagaren tidigare göra några små beställningar som han betalar för och presentera den dokumentation – förfalskade – som stöder honom som ett solvent företag. När ett förtroende har skapats med offret, gör nasarén en stor order som inte betalar sig.

Civilgardet påpekar olika bedrägerier kring ”nasaretbedrägeriet”

Enligt de statliga säkerhetsstyrkorna och organen har ”Nazarene-bedrägeriet” utvecklats, och det finns för närvarande olika bedrägerier som används av brottslingar. För det första, Modalitet A, där bedragaren börjar med att skapa ett fiktivt företag med falska dokument, men använda individer utan skuldhistorik så att de inte dyker upp i finansiella databaser. ”De utser en hemlös person som ensam administratör, som fungerar som frontman i utbyte mot en mindre summa. ”Så här får de checkar i det fiktiva företagets namn”, förklarade de.

Senare, De hyr ett kontor som simulerar att vara ett företag i drift och lager strategiskt placerade för att ta emot beställningar. De etablerar affärsrelationer, visar solvens och likviditet och gör även omedelbara betalningar för att vinna egenföretagarnas förtroende.

När väl förtroende har vunnits, lägga stora beställningar och begära uppskov med betalningen. De konsulterade experterna påminde om att ”ibland levererar de falska checkar, skuldebrev eller växlar och till och med tillhandahåller förfalskade bankgarantier. De upprepar denna operation med flera leverantörer och efter att ha tagit emot varorna, De försvinner spårlöst och säljer produkterna vidare på den svarta marknaden”.

I den modalitet B, bedragare använder kreditförsäkringsbolag. Civilgardet konstaterar att denna metod är svår att identifiera, ”eftersom de använder gamla eller inaktiva bolag med en gedigen ekonomisk historia, vilket gör att de kan få kredit genom försäkringsbolag.” När man granskar ärendet, upptäcks det i officiella register att dessa företag har upplevt flera förändringar i sin administration eller kapital under de senaste månaderna. Även, det registrerade sätet ligger i centrum av städerna, något ovanligt för företag som kräver stora förvaringsutrymmen.

Till sist, I modalitet C presenterar bedragarna sig för egenföretagare som utger sig för att vara medlemmar i ett välkänt företag. ”Ibland har de till och med falska visitkort och gör beställningar i företagets namn.” Bedrägeriet uppstår när de transporterar varorna. Bäraren, anlitad av bedragaren, tar emot ett samtal innan de anländer till destinationen, vilket anger en annan adress för leverans. Affärsmannen upptäcker att när han försöker lösa in checken har den inga pengar och när han försöker kontakta säljaren har han försvunnit.

Myndigheterna rekommenderar att verifiera kundens identitet med andra frilansare

Det avslöjade experterna Det verkliga antalet personer som blivit lurade är svåra att ta reda på, eftersom de som blir lurade oftast är ganska rädda eller skäms för att anmäla. Å andra sidan, angående internetbedrägerier, vissa äldre har svårt att komma ihåg detaljer om attackereller så har de inte tillräckligt med kunskap för att förklara dem.

För experter finns det olika tecken som hjälper till att identifiera ”nasaréerna”. Först och främst, det mesta Bedrägerier utförs av företag som nyligen har etablerats eller ännu inte är lagligt registrerade.. Därför är det avgörande att verifiera den verkliga åldern på företaget du ansöker till och alltid noggrant undersöka de som har funnits i mindre än ett år.

”Om vi ​​inte känner en kund, Det är viktigt att undersöka om du har ett gott yrkesrykte och om det är ekonomiskt tillförlitligt” rekommenderade myndigheterna.

Förutom, Det är lämpligt att prata med andra konkurrerande frilansare för att utbyta erfarenheter. och få mer information om kunden i fråga. De ger också råd”bekräfta beställningar direkt med företagetistället för att enbart förlita sig på telefonnumret som tillhandahålls av en mellanhand.”

När det gäller transportörer är det viktigt att ge dem tydliga instruktioner så att de inte accepterar ändringar av leveransplatsen utan förhandstillstånd. Likaså ska egenföretagaren se till att ha ett transportkvitto som visar transportörens uppgifterplats och datum för avresan samt mottagaren av leveransen.

Traditionella bedrägerier samexisterar med nya, så du måste alltid vara uppmärksam och inte anta att alla attacker kommer att ske över internet. De sakkunniga framhöll vikten av att lämna in ett klagomål för att hjälpa andra egenföretagare fall inte i samma fälla.

Myndigheterna anger att om beloppet som lurats överstiger 400 euro anses det redan vara ett bedrägeribrott.

Källor från Civilgardet erinrade om att ”Brottsbalkens artikel 248 säger att bedrägeribrottet begås när en person i avsikt att få ekonomisk nytta, använda ett bedrägeri tillräckligt övertygande för att förmå en annan att begå en handling som negativt påverkar dina egna tillgångar eller en annan persons”.

Det anses också vara en bluff när någon försöker skaffa pengar på ett otillåtet sätt med hjälp av datormanipulation eller liknande bedrägerier som skadar en annan person. Detta inkluderar de som skapar, äger eller delar datorprogram utformade specifikt för att begå bedrägerier.

I grund och botten innebär bluffen lura någon för ekonomisk vinning och en åtskillnad görs baserat på det belopp som har blivit bedrägerat. ”Så att anses vara ett bedrägeribrott, måste beloppet som lurats överstiga 400 euro. Om beloppet är lägre är det fråga om bedrägeri, vilket också är straffbart” avslutade de från Civilgardet.