Cybersäkerhetsexperter varnar för farorna med att missbruka artificiell intelligens i näringslivet

Även om artificiell intelligens kan vara ett användbart verktyg för frilansare och småföretag, anser cybersäkerhetsexperter fortfarande att det kan äventyra företag. Detta visades av en undersökning gjord av Bitfender, som belyste det 96 % av proffsen anser generativ AI som ett hot.

Således kan missbruk av verktyg som ChatGPT i affärer äventyra din data. Även användningen av artificiell intelligens att skapa eller manipulera vilseledande innehåll är ett annat hotanses allvarligt av mer än en tredjedel av cybersäkerhetsexperterna.

I denna fråga bedömde Andrei Florescu, VD för Bitfender, att ”företag inom alla sektorer måste möta aldrig tidigare skådade utmaningar som en ökande attackytanolldagssårbarheter, molnkonfigurationsfel och nya framväxande hot som drivs av artificiell intelligens.”

Cyberkriminella blir mer sofistikerade i sina attacker mot företag

En annan fråga som Bitfender-rapporten lyfte fram är den sofistikering som nätfiske får bland cyberbrottslingar. Detta är en av de tekniker som egenföretagare och företag lider mest av, och en av huvudorsakerna till att deras eller deras klienters data stjäls, vilket denna tidning redan har rapporterat.

Utöver detta faktum visade Bitfender-rapporten hur affärsdataintrång fortsätter att öka år efter år. I denna mening, mer än hälften av alla tillfrågade, 57 % har upplevt ett dataintrång eller en läcka under de senaste 12 månaderna6 % fler än föregående år när de fick samma fråga.

Slutligen ansåg cybersäkerhetsproffs det Den största cybersäkerhetsutmaningen för små och medelstora företag idag ligger i dataefterlevnad och regelverk.vilket många egenföretagare och småföretag måste ta hänsyn till för att undvika sanktioner, även om de ofta inte har resurser att göra det.

Egenföretagare förlorar mellan 2 000 och 50 000 euro per cyberattack

Som denna tidning rapporterade för några veckor sedan talar den senaste statistiken från National Cybersecurity Institute (Incibe) om några förluster på mellan 2 000 och 50 000 euro för småföretag som drabbas av cyberattacker. Detta beror på att små och medelstora företag är i centrum för målet för digitala brottslingar, som i allt högre grad attackerar sina datorer och mobila enheter i jakt på relevant information.

Inom denna växande miljö av cyberhot, som egenföretagare och småföretag möter dagligen, är förekomsten av vad som kallas keyloggers (skadliga program som registrerar allt som skrivs på en enhet) har redan blivit ett av huvudproblemen. Bredvid spionprogram (spionprogram som samlar in enhetsinformation och vidarebefordrar den utan ägarens medgivande).