De betalar för reklam i en tidning...

A gammal bluff mot företagare har ”uppstått igen”. Brottslingar kontaktar egenföretagare som driver småföretag, erbjuda dem möjlighet att synas i polistidningen i utbyte mot en investering i reklam.

Vid detta tillfälle har det högre polishögkvarteret i La Rioja lanserat en varning för egenföretagare om vad de kallar ”falsk polistidningsbluff”. Syftet att undvika andra möjliga drabbade verksamheter och gripa gärningsmännen.

Bedragare utger sig som falska poliser och kontaktar egenföretagare

Taktiken som används i detta bedrägeri börjar med en telefonsamtaldär handlaren ställs inför möjlighet att publicera en annons i polistidningen till en kostnad som varierar mellan 250 och 800 euro.

Rikspolisen har en egen tidning, som ges ut varje månad och som inrikesministeriet angett, ”försöker tidningen att svara på kravet som yrkesmännen i denna grupp kräver, rapportera om den dagliga polisverksamhetenav de nya formerna av brott, av de olika studier som är relevanta för yrkesutövningspridning av ny utrustning, arbetsmetoder och tillkännagivande av olika fackmäns åsikter”, men i detta fall är förekomsten av nämnda annonsering i tidningen inte verklig och det är inte polisen som skulle kontakta egenföretagare.

Händelsen som rapporterats i La Rioja och kommunicerats av säkerhetsstyrkorna är den av en lokal affärsman som lämnade in ett klagomål till det högre högkvarteret. Enligt hans vittnesmål, fått ett samtal från en person som säger sig representera polistidningen ”Konfederationen för lokal och autonom säkerhet”. Under samtalet erbjöds han möjligheten att marknadsföra sitt företag genom en annons i tidningen, begär betalning av summan av 280 euro.

Statliga styrkor varnar för det bedragare följer ett konsekvent mönster som börjar med att identifiera småföretagare som vill marknadsföra sina företag, det vill säga när de tar kontakt genom telefonsamtal, utger sig för att vara polismedlemmar och erbjuder möjligheten att annonsera i den förmodade officiella tidningen.

När betalningen väl är gjord ger de falska poliserna inga signaler igen eller om de bestämmer sig för att etablera kontakt med offret, försäkrar de att de snart kommer att dyka upp på deras etablering för att leverera den tidigare nämnda tidningen. Detta möte blir dock aldrig av, eftersom ingetdera varken tidningen eller annonsen finns faktiskt.

Officiell polistidning | Foto: Rikspolisen

Rikspolisen tillhandahåller inte reklamtjänster

Den egenföretagare från Rioja säger sig ha fått kännedom om den påstådda bluffen och beslutade att underrätta motsvarande myndigheter. La Riojas högre högkvarter har offentliggjort detta klagomål och utfärdat varningen i syfte att förhindra eventuellt bedrägeri liknande och uppmuntra eventuella andra företagare som kan ha drabbats att träda fram att samarbeta i utredningen.

Den här typen av bedrägeri som tillskansat sig polisens identitet är inte ny, Tidigare hade det redan förekommit i Madrids kommuner Móstoles och Alcorcón och i staden Algeciras i Cadiz.så säkerhetsstyrkorna råder samhället att inte ta hänsyn till dessa erbjudanden och att undvika att svara på sådana kontakter, eftersom Rikspolisen är inte dedikerad till denna typ av verksamhet och tillhandahåller inte heller reklamtjänster.

Polisen klargör vilka officiella tidningar som finns

För att klargöra situationen, Rikspolisen framhåller att det bara finns två officiella tidningar, kända som ”Police” och ”Police Science” och reklamagenterna för nämnda publikationer, officiella och godkända av inrikesministeriet, är vederbörligen ackrediterade för sådana uppgifter. De kommersiella utrymmena identifierar annonsörerna och stiftelserna är exklusiva för medlemmar av Rikspolisen.

”Det är viktigt att komma ihåg att detta förfarande inte återspeglar polisinstitutionens vanliga beteende”, påpekar de från inrikesministeriets webbplats. ’I fall av tvivel, Samhället uppmanas att kontakta Rikspolisen, antingen personligen på La Riojas högre högkvarter eller via telefonnumret 091′ rapporterar de från de officiella sociala nätverken.