En entreprenörs drivkraft för förändring

Prof Maura McAdam diskuterar de tidiga erfarenheterna som påverkade hennes entreprenöriella världsbild och hur att hitta din stam hjälper dig att lyckas i affärer.

Genom årtiondena har traditionella fördomar påverkat kvinnor i entreprenörskap, vilket begränsat rättvis tillgång till finansiering, mentorskap och ledarskapsmöjligheter.

Utan tvekan har stora framsteg gjorts de senaste åren, med många företag som aktivt arbetar för att skapa jämställda, mångsidiga och stödjande arbetsmiljöer. Men som forskning från World Economic Forum visar, år 2024 får kvinnor fortfarande bara mindre än 2 procent av riskkapitalfinansiering.

Maura McAdam är professor i management och chef för entreprenörskap vid Dublin City University och före hennes föredrag vid 2024 InvestHerSummittalade hon med SiliconRepublic.com om hur ”det inte är kvinnor som behöver förändras eller passa in, utan snarare systemen som behöver utvecklas”.

”Det är därför InvestHer Summit är så viktigt eftersom det syftar till att överbrygga denna klyfta genom att tillhandahålla en plattform som är speciellt anpassad för kvinnor, vilket ökar deras synlighet och möjligheter i investeringsvärlden.”

Högre sysselsättningar

Under uppväxten i norr såg McAdam tidigt att tillämpningen av hårt arbete, innovation och drivkraft skördade frukter. Att se hennes far driva baren han ägde under de turbulenta åren av Troubles och hur olika lokalbefolkningen samlades trots dåtidens spänningar, gjorde det möjligt för henne att känna igen den djupt rotade komplexiteten i hennes samhälle.

”Min uppväxt handlade inte bara om att se mina föräldrar driva det här företaget, det handlade om att se hur deras handlingar gav eko i hela vårt samhälle och gjorde en bestående inverkan.”

Dessa barndomsupplevelser väckte ett intresse för McAdam och öppnade hennes ögon för ”utmaningarna, belöningarna och ”vardagen” med att äga och styra sitt eget företag. Hon uppmuntrades att satsa på högre utbildning, ta en examen i företagsledning och en magisterexamen i teknisk förändring och innovation från Ulster University.

När hon gick in i tillverknings- och produktionsindustrin älskade hon ”livet i det” men kände sig ”fristående från slutanvändaren och det bredare samhället”, så hon lämnade denna roll för att doktorera i entreprenörskap vid Ulster University.

Beväpnad med en doktorsexamen, hennes intellekt och ambition, var hon fördjupad i entreprenörskapets värld, men fann sig själv fråga: ”Var är alla kvinnor”? Sedan denna insikt och uppmuntrad av en djupt rotad känsla av jämlikhet, har det varit en källa till ständig drivkraft att hitta ett svar på denna fråga.

Förbannad perfektionism

Som professor, huvudtalare, författare och entreprenör för McAdam är det dagliga arbetet verkligen mångsidigt, men i synnerhet har hon en enorm stolthet över sitt mentorskap av akademiker i tidiga karriärer och andra kvinnor som strävar efter att etablera sig.

”Mitt arbete utforskar de sociala, kulturella och institutionella faktorerna som påverkar kvinnliga entreprenörer, och uppmärksammar viktiga frågor som tillgång till finansiering, mentorskap och nätverksmöjligheter. De insikter och strategier som utvecklats genom min forskning syftar till att driva globala systemförändringar, skapa en mer rättvis och stödjande miljö för kvinnor i entreprenörskap”, sa hon.

Det är dock avgörande att de hinder som hindrar kvinnor från att nå sin potential inte betraktas som ett primärt kvinnligt problem, med allt ansvar för destabiliseringen av ojämlikheten placerat hos kvinnor. Även män har en skyldighet att driva positiv förändring i främjandet av jämställdhet. ”Män som förespråkar och stöder sina kvinnliga kollegor, vänner och familjemedlemmar spelar en viktig roll för att utmana könsfördomar och skapa inkluderande miljöer,” sa McAdam. Hon noterar under hela hennes liv har männen i hennes sfär aktivt uppmuntrat och vårdat hennes karriärambitioner ”och gör det fortfarande”.

En annan utmaning att tänka på är hur kvinnor ser på sig själva. Som en grupp som regelbundet hålls till en högre standard, kan kvinnor ibland vara oavsiktligt delaktiga i att upprätthålla dessa outtalade regler.

”Be inte om lov,” sa McAdam. ”Kvinnor kan vanligtvis känna att de behöver tillstånd för att starta, bygga och växa entreprenörsföretag på grund av en kombination av samhälleliga förväntningar, stereotyper, kulturella normer och personliga erfarenheter.

”Det är viktigt att vara medveten om att du inte behöver vänta tills du tar en examen, skaffar dig 10 års erfarenhet eller når någon annan självskriven milstolpe innan du kan bli eller är redo att bli entreprenör.”

McAdam sa att perfektionism ofta kan vara en fälla där kvinnor ställer alltför höga krav och i slutändan känner sig förlamade av rädslan för att misslyckas.

”För många människor kan en beredskap innebära eller bestå av överdriven planering. Jag känner många kvinnor, inklusive mig själv, som känner att de behöver ha alla sina ankor inte bara i rad, utan snyggt i rad innan de är redo att ta nästa steg, oavsett om det är att söka jobb, befordran eller starta ett företag.”

Går vidare

McAdam själv är mycket duktig, efter att ha vunnit flera priser för sitt arbete och till och med rankats bland de två bästa samhällsvetarna världen över, men en aspekt som många människor utanför akademin inte är medvetna om är det sårbarhetslager som kommer med att utsätta sig själv. där.

”Processen att skicka in papper, presentera på konferenser och ansöka om bidrag kan innebära hårda recensioner och ofta hård kritik”, förklarar McAdam, men med tiden inser man värdet av konstruktiv feedback och förbättrat kritiskt tänkande, tycker hon.

För McAdam, ”it tar inte bara en by, det krävs ett ekosystem” för att lyckas.

”Att omge dig med likasinnade, din stam, är bra för att bygga upp din självförtroende, med andra ord den där ”kan-göra-attityden”. Om du är omgiven av människor som gör fantastiska saker kommer detta att inspirera dig att göra fantastiska saker.”

Med blicken mot framtiden förutser McAdam att ”entreprenöriella tankegångar” oavsett karriärväg kommer att vara mer kritiska än någonsin.

Hennes egen resa, som i hög grad påverkades av upplevelser i den tidiga barndomen och positiva akademiska utforskande, har varit djupt personlig och hon ser fram emot att fortsätta göra en ”meningsfull skillnad i entreprenörslandskapet” med tonvikten ”särskilt för kvinnor”.

InvestHer Summit äger rum i Dublin Royal Convention Centre från 19 till 21 juni 2024. Boka dina biljetter att närvara nu.