Förstå SEO för bättre optimering

Om du driver din egen webbplats men inte når rätt målgrupp, hur kan du förbättra dina SEO-kunskaper?

SEO, eller sökmotoroptimering, är ett verktyg utformat för att öka trafiken och förbättra trafikkvaliteten, i förhållande till en webbplats. I grund och botten, när den används korrekt, bör SEO inrikta sig på din utvalda publik i höga siffror.

Om du precis har börjat, eller om du vill fräscha upp dina kunskaper, finns det ett antal sätt du kan närma dig detta.

Lär dig språk

Som med alla nya färdigheter är det första du bör göra att lära dig nyckelterminologin. Hur kan du förvänta dig att förstå hur ett verktyg fungerar om du inte har en förståelse för grunderna?

Rutor att fylla som URL (webbadressen), bakåtlänkar (länkar från andra webbplatser till din) och säsongsbetonade trender (kalenderbaserade evenemang), är relativt enkla.

Men poängen med SEO är att skräddarsy en sajt till en specifik grupp, både för att rikta in sig på en viktig demografisk grupp och öka sajtens rankning och trovärdighet. Av denna anledning stämmer ibland inte grunderna och vi behöver en djupgående kunskap om hur verktygen fungerar, eller snarare hur vi kan få dem att fungera för oss.

En snabb googlesökning kommer att definiera terminologi du är osäker på, men en praktisk resurs att bokmärka är Moz SEO-ordlista som täcker hela skalan av nyckelord och fraser.

WordPress plug-in verktyg Yoast erbjuder också en alfabetisk, omfattande guide för att navigera i SEO-språk.

Öka din rang

Även om det ibland kan verka överdrivet tekniskt, är slutmålet med SEO-optimering tydligt, du måste placera din webbplats så nära toppen som möjligt i en organisk sökfråga.

Många faktorer dikterar hur en webbplats kan rankas, inklusive innehållsrelevans, bevis på pålitliga bakåtlänkar och mobiloptimeringsstatus.

För att öka din ranking måste du veta var du befinner dig just nu. Detta kan uppnås med SEO-spårningsverktyg som t.ex Semrushsom låter dig se var dina sökord är placerade, samt konstruera en historisk rankningsdatabas för att hjälpa till att isolera trender.

Om du har använt gratis provperioder och för närvarande inte har utrymme i din budget för professionell programvara, kan du manuellt söka efter positionen för din sida och sökord med hjälp av Google Search Engine Results Pages (SERPs). Detta kan dock vara oerhört tidskrävande och ofta ineffektivt eftersom förändringar sker snabbt i realtid.

Backlinko har en användbar del som beskriver de grundläggande och mer avancerade funktionerna i SERP:er, för alla som överväger denna väg för sin SEO-vägkarta.

Kvalitet är nyckel

Som med allt du försöker med är det viktigt att prioritera kvalitet framför kvantitet. Du kan göra efterforskningen, välja de optimala sökorden, markera varje ruta, men om ditt innehåll är svagt, vad gäller stil och relevans, kommer det inte att påverka.

Ett enkelt sätt att öka din relevanspoäng är att på ett skickligt sätt infoga nyckelfraser i rubriken och undertexterna. Utöver standardinnehållet inkluderar det nödvändiga innehållet att fånga uppmärksamhet, ny information, som kommer att skilja dig från andra webbplatsägare inom liknande intresseområden.

En av mätvärdena som används av Google SERPs för att dechiffrera innehållets rankning är kvaliteten på materialet och bakåtlänkarna, så om du tycker att bara 30 st av det du har skrivit är bra, gör då av med de andra 70 st.

Med tiden kommer du att bygga upp ett rykte om att leverera högkvalitativt innehåll, sannolikt skaffa och behålla en publikbas som växer med webbplatsen.

Därmed inte sagt att du ska låta din webbplats stagnera. Regelbundna uppladdningar är nödvändiga för att hålla din målgrupp engagerad. Det handlar om att stå bekvämt i skärningspunkten mellan trovärdighet och konsekvens.

Vara engagerande

Utdrag av webbadresser och innehållsmetabeskrivningar kan visas i sökresultat och används ofta för att avgöra om en webbplats är tillräckligt relevant för att klicka på. Gör därför din webbadress och beskrivning kortfattad och engagerande för att övertyga användaren om att din webbplats är en expertkälla för deras ämne.

För den SEO-kunniga som letar efter en utmaning, Google Search Central är en praktisk resurs som kan visa webbplatsägare hur de strukturerar sin data och förklarar fördelarna med brödsmulor för att hjälpa användare att navigera på din webbplats.

Det finns många fördelar med att lära sig SEO-färdigheter. Om du känner att du inte vet någonting eller att du vet allt, har du förmodligen fel. Det kommer alltid att finnas något nytt att lära sig, så börja nu och se hur du kan öka trafiken och engagemanget med ditt innehåll.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.