Hur är det att arbeta med geografiska informationssystem?

Rachel Abernethy, en ledande GIS-konsult på Esri Ireland, diskuterar vikten av problemlösningsförmåga i sin roll och hur hon använder kalkylblad för att förbli produktiv.

Digital kartläggningsföretaget Esri Ireland är specialiserat på tillämpningen av geografiska informationssystem (GIS) för att hjälpa organisationer att registrera var saker händer och analysera varför, vilket i sin tur kan hjälpa dem att fatta bättre beslut.

Rachel Abernethy är en ledande GIS-konsult för företaget, efter att ha arbetat där i fem år. Hon gav oss en inblick i det arbete hon utför och hur rollen har förändrats över tid.

”Företag och regeringar världen över använder Esris teknologi för att möta några av världens mest komplexa utmaningar som klimatförändringar, motståndskraftig leveranskedja, folkhälsa och social rättvisa; så det gör att arbeta här till en spännande plats att vara på, säger hon.

Vilken typ av projekt arbetar du med?

Tekniken jag arbetar med är Esris ”ArcGIS”. ArcGIS är en platsbaserad analysplattform, designad för att hjälpa företag att fatta smartare beslut genom att visualisera och analysera data i ett geografiskt sammanhang. Jag håller just nu på med ett tjänsteprojekt, det vi kallar GIS-as-a-service, där det finns en ständig ström av uppgifter att arbeta med. För denna kund hanterar vi deras ArcGIS Online-prenumerationer och applikationer, vilket innebär att uppgifter kan involvera användarhantering, datauppdateringar, underhåll eller skapande av webbapplikationer.

Kraven kan ändras ofta och detta kräver flexibilitet och problemlösning. Du kanske arbetar med ett problem med webbtjänster i en GIS-instrumentpanel en dag och skapar användare för att granska en ”ArcGIS Hub”-webbplats nästa dag! ArcGIS Hub är en plattform för samhällsengagemang som organiserar människor, data och verktyg för informationsinsikter. Jag njuter av variationen detta ger och att vi kan föreslå nya idéer till kunden om hur de bäst hanterar deras GIS-innehåll.

Vår teknik kan appliceras på en sektor eller bransch så det finns ingen ände på mångfalden av kunder och projekt som jag kanske arbetar med, vilket gör det verkligen innovativt och intressant arbete.

Vilka färdigheter använder du dagligen?

En av de viktigaste färdigheterna jag använder är kommunikation. Kommunikation är nyckeln till att förstå vad vi behöver göra, vem som ska göra det och varför vi gör det. Jag håller kontakten med alla i mina projektteam dagligen via gruppchattar inom Teams-kanalen eller en-till-en-samtal.

Som ledande konsult utnyttjar jag mer ledarskapsförmåga nu än någonsin genom våra företagsmöten, relationer med kollegor och genom personalresursgruppen Women @ Esri Ireland.

Vi brinner verkligen för personlig och professionell utveckling. Jag har ägnat mycket tid åt att lära mig om mina egna styrkor och vet att jag är bra på att utveckla andra, visa empati och bygga nya relationer. Det är förmågor som jag ständigt arbetar med. Att vara ledande konsult ger mig den möjligheten oftare än tidigare.

Vilka är de svåraste delarna av din arbetsdag?

En av arbetsdagens jobbigaste moment är att hantera de olika kraven på min tid. Att hitta fokustid kan vara svårt. En del av Esri Irelands värderingar är lagarbete och samarbete, och detta sträcker sig externt till våra kunder och internt till vårt team.

Det kan ställas många krav, men detta balanseras med tillfredsställelsen av att hjälpa mina kunder och kollegor. Jag antar att detta är allas utmaning, särskilt att arbeta inom professionella tjänster, och jag klarar detta genom att spärra av tid i min kalender för att fokusera på arbetspaket. Jag håller dessa i en storlek som gör att jag kan få saker färdiga men också gör att jag kan vara tillgänglig för att hjälpa andra.

Har du några produktivitetstips som hjälper dig genom dagen?

Det här kommer antingen att vara på din gata eller det tråkigaste du någonsin hört. I början av 2023 började jag göra ett kalkylblad för varje vecka på året. Jag har en Excel-mall och på en måndag morgon gör jag ett nytt dokument för veckan som kommer. Jag har ett sammanfattningsblad där jag beräknar mina projektbokningar för ledande konsulter för den kommande veckan och lämnar utrymme för den totala tiden som spenderas dagligen.

Jag har hållit på med det här varje vecka sedan dess – det är mer än ett år med veckovisa kalkylblad – och jag skulle ärligt talat gå vilse utan det. Det hjälper mig att hålla fokus, vilket gör mig mer produktiv och effektiv.

Jag måste också säga att löpning är min icke-arbetsaktivitet som hjälper mig att känna mig pigg. Träning i allmänhet hjälper mig att rensa huvudet, fokusera på de viktiga sakerna och överlag vara i ett bättre tänkesätt för dagen.

Vilka tekniska färdigheter och verktyg använder du dagligen?

Som konsult tillämpar jag mina GIS-kunskaper för att hjälpa våra kunder att lyckas med sina mål för det system som de implementerar. Det handlar generellt om att vara innovativ i hur jag tillämpar lösningarna och även en hel del problemlösningsförmåga.

Jag lägger tid på att förstå kundens nuvarande situation och planera hur vi skulle kunna förverkliga deras vision eller lösa deras problem.

De GIS-verktyg jag använder mest av tiden skulle definitivt vara ArcGIS Online och ArcGIS Hub. Det går inte en dag där jag inte har flera webbläsarfönster öppna med olika ArcGIS Online-prenumerationer.

När det kommer till verktyg för planering och kommunikation använder vi DevOps-tavlor för uppgifter och Microsoft Teams för möten och meddelanden. Jag har både öppet alla tider under dagen (förutom när den fokustiden ska ske förstås!) och använder tavlor för teammöten och planeringsuppgifter.

Hur har denna roll förändrats i takt med att sektorn har växt och utvecklats?

GIS-sektorn utvecklas alltid när olika produkter skapas eller förbättras. GIS är nu mer genomgripande än någonsin – hur många av oss har GIS på våra smartphones (genom kartapplikationer)? Detta innebär att fler och fler företag drar fördel av platsintelligens för sitt företag och de kunder de betjänar.

Vi har så många olika branscher som använder vår teknik från centrala myndigheter, fastighetsmäklare, allmän säkerhet, lokala myndigheter, allmännyttiga företag, telekom, naturvårdsbyråer och till och med skolor och universitet genom vårt ArcGIS for Schools-initiativ. Mina kollegor och jag måste vara medvetna om ny teknik både inom Esri-ekosystemet och utanför det, eftersom det kan vara tekniker som vi sannolikt kommer att arbeta med.

Esri investerar mycket i FoU och utveckling av sina produkter. Som ledande konsult håller jag koll på uppdateringar som relaterar till de produkter jag arbetar med. Detta inkluderar att läsa bloggar och artiklar från Esri Inc när ArcGIS Online uppdateras eller en ny version av ArcGIS Hub går live.

Jag håller just nu på att lära mig om 'Sweet for ArcGIS', som är en app för datainsamling med inbyggda kvalitetskontroller. Som alla i en teknisk roll, när sektorn växer måste du också växa och vara redo för nya möjligheter.

Vad trivs du mest med på jobbet?

Jag njuter verkligen av stunden när teamet har jobbat med något utmanande ett tag, kanske med lite olika tillvägagångssätt längs vägen, men det är färdigt och överlämnat till kunden. Kunden är nöjd och vi kan se att de har lyckats med sina mål. Alla i teamet känner sig också nöjda med att de gjorde ett bra jobb, de arbetade bra tillsammans och lärde sig något på vägen.

Jag är stolt över att säga att jag har njutit av en hel del av dessa stunder och de håller definitivt motivationen igång. I slutändan är att göra skillnad genom våra kunders arbete och lärande inspirationen för allt vi gör.

Under det senaste året har jag ägnat mer tid åt att arbeta med och vägleda kollegor om deras mål och mål, och jag gillar verkligen dessa samtal. Jag gillar att lära mig om andra människor och prata om hur vi fungerar eftersom både jag själv och den personen brukar ta något från samtalet.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.