Hur du får ut det mesta av medarbetarundersökningar

Medarbetarundersökningar kan vara en stor del av att ta reda på hur engagerad din personal är. Men hur effektiva är de om du inte kommunicerar resultaten?

Det besvärliga med medarbetarundersökningar är att de kan berätta för arbetsgivare saker som de kanske föredrar att ignorera – som att anställda är missnöjda med vissa aspekter av företagskulturen eller har svårigheter på jobbet.

Det kan vara väldigt frestande att dra ut skadekontrollen och sopa det dåliga och det fula under mattan samtidigt som man bara förkunnar den goda feedbacken.

Men tänk på anledningen till att göra medarbetarundersökningar i första hand. Företag kan inte förbättra sin kultur – än mindre veta vad som är fel med den – om de inte rådfrågar sin personal. Lyssna på vilken arbetsgivare som helst som bryr sig ens ett dugg om sina arbetare så kommer de att berätta att deras största tillgång är deras folk – och det är sant. Om personalen inte är nöjd blir produktiviteten lidande och det gör affärerna också.

För att vara ärlig kan det kännas kontraintuitivt om det finns saker som arbetarna inte är nöjda med, men det är vad medarbetarengagemangsundersökningar är till för – att hitta problemet och hitta ett sätt att hantera det. Ofta kan medarbetarna ha bra, fungerande förslag på hur man ska hantera kulturfrågor. Det är trots allt de som drabbas.

När du gör medarbetarundersökningar är det bäst att vara transparent och se all kritik som en möjlighet för hela teamet att förbättra sig tillsammans.

Här är några tips för att få ut det mesta av medarbetarundersökningar.

Du behöver inte spränga budgeten

Om du är ett litet företag med en stram budget kan det låta lite utom räckhåll att göra medarbetarundersökningar. Tänk om. Du behöver inte spendera pengar på komplex programvara för att ta reda på hur dina teammedlemmar tänker.

En bra undersökning beror på vad du frågar och vad du gör med dessa svar. Du kan göra en anständig undersökning om Microsoft Forms och cirkulera den via e-post eller Teams. Samma sak med Google Formulär och Gmail. Eller så kan du använda programvara som SurveyMonkey, Jotform, SurveySparrow och QuestionPro.

Håll dig till ett centralt tema

För att undvika att överväldiga alla, håll dig till en kärnfråga och ställ ett par frågor om det. Det är ingen idé att försöka ta sig an allt samtidigt. Du kan påpeka i slutet av undersökningen att du arbetar med en uppsättning företagskulturenkäter och det här är den första av säg fem.

Du kan till exempel välja att undersöka distanspersonalens arbetserfarenhet, deras balans mellan arbete och privatliv och tillfredsställelse med tekniska stacken.

Uppmuntra ärlighet

Låt personalen veta att deras svar spelar roll och att de kommer att bli lyssnade på, oavsett hur hårda de kan vara. De flesta anställda vill ge konstruktiv kritik, så var uppmärksam på att de inte nödvändigtvis menar att attackera företagets värderingar – de ger bara sin synpunkt.

Med detta i åtanke, inkludera alltid gott om möjligheter för arbetare att ge sin feedback skriftligt. Du kommer att lära dig mer på det sättet jämfört med tick-the-box-svar.

Organisera personliga sessioner

Onlineundersökningar är en fantastisk uppfinning, ja, men du måste också se till att du tar dig tid att engagera dig personligen med personalen. Du kan få en känsla för hur människor har det genom att organisera sessioner utanför anläggningen, möten i stadshus, fokusgrupper eller en-till-en-incheckningar – eller en kombination av allt ovan.

Rådhus är mer formella diskussioner med ett specifikt mål i åtanke, medan andra, till exempel utanför anläggningen, kan involvera roliga gruppaktiviteter som uppmuntrar teammedlemmar att knyta an till varandra och glömma arbetet ett tag. Fokusgrupper är ett bra sätt att involvera medarbetarna i att ta upp frågor i företagskulturen och arbeta tillsammans för att bygga en strategi. Kom ihåg att personliga evenemang är ett utmärkt sätt att vidta åtgärder utifrån enkätresultat.

Följ upp, följ upp, följ upp

Det är ingen idé att göra en undersökning och sedan glömma den för alltid. Du måste visa din personal att du menar allvar med att anstränga dig för att förbättra företagskulturen och att du kommer att göra vad som krävs. Om du inte har ett stort HR-team kan det vara en betungande uppgift att organisera regelbundna undersökningar och efterföljande stadshus, off-sites och incheckningar, men det kommer att belöna dig i det långa loppet med anställdas lojalitet.

Fira dina vinster

Ibland kanske det inte dyker upp några stora problem eller problem i medarbetarundersökningar. Ta det som en vinst, men bli inte för självsäker. Fortsätt med det goda arbetet och fortsätt kolla in teammedlemmarna eftersom människors omständigheter förändras och vad som gör dem lyckliga eller olyckliga på jobbet förändras också.

Om dina undersökningar ger bra resultat, säg det, men var inte självbelåtna – och låt dina anställda veta att de alltid kan flagga något om de behöver.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.