Hur vet jag om jag är registrerad som egenföretagare hos socialförsäkringen?

Det finns tillfällen då egenföretagare behöver bevisa att de är registrerade som arbetare egenföretagare i Social trygghet.

Även om det är tydligt att varje arbetstagare bör veta vad deras status är i förhållande till Social trygghet Den här artikeln beskriver allt som behövs för att steg för steg kontrollera den aktuella situationen för egenföretagare.

 1. Vad är RETA?
 2. Typer av upplösning i RETA
 3. Steg för att veta om du är registrerad som egen företagare

Vad är RETA?

han RETA (Särskild ordning för egenföretagare) är regimen för Social trygghet som alla som bedriver en verksamhet prenumererar på ekonomisk antingen professionell på ett regelbundet, direkt och personligt sätt.

Arbetare som ingår i en speciell regim i Social trygghet är de som kallas egenföretagare eller egenföretagare, till skillnad från anställda arbetare, som är inom Allmänna regimen.

Därför RETA Det är regelverket, i förhållande till social trygghet, som reglerar skyldigheterna för egenföretagare.

Det är möjligt för proffsen att välja Registreringsbeslut i RETA. På så sätt kommer tidigare anmälningar, anmälningar från aktuella situationer och anmälningar från tidigare lägen att visas. Om du väljer Låg upplösning visas tidigare låga och låga nivåer.

Om du inte väljer någon upplösningstypvisas bara alla typer av upplösningar som kan genereras.

Du kan också ange ett specifikt datum för att se uppgifterna för den perioden: då kommer datumen att visas först.upp- och nedgångar, föregåendeoch sedan resten, från den senaste till den äldsta.

Det är också möjligt att välja den dubblett du vill ha, och när du trycker på alternativet ’Fortsätt’ öppnas en ny skärm med den valda dubbletten.

han Elektronisk autenticitetskod (CEA) visas längst ner i certifikatet. På så sätt kan du kontrollera dokumentets äkthet.

Steg för att veta om du är registrerad som egen företagare

För att veta om egenföretagaren är registrerad hos socialförsäkringen måste du följa ett mycket enkelt steg för steg. Nedan finns detaljer:

 1. Som ett första steg måste du ange Social Security Electronic Headquarters.
 2. Klicka sedan på Medborgare och sedan in Rapporter och certifikat.
 3. Sök nedan Iarbetstagarens nulägesrapport. Tryck på det här alternativet. (För att hitta det enklare kan du trycka på Ctrl + F med webbläsaren Google Chrome och skriva in den titeln. På så sätt nås den automatiskt).
 4. Välj alternativet I ditt eget namn från rullgardinsmenyn, som också vanligtvis är standard, och tryck sedan på den gula knappen som kallas Få tillgång till.
 5. Nu måste du identifiera dig med Permanent Cl@ve, PIN Cl@ve, Via SMS och DNIe antingen certifikat.
 6. Eftersom du är egen företagare är det enklaste att Digitalt certifikatmen inte alla dessa certifikat är kompatibla med Social trygghet.
 7. Om du inte kan komma in genom Certifikatdet snabbaste är att använda Via SMS.
 8. Du kommer då att begära IDfödelsedatum och ett mobilnummer dit systemet kommer att skicka 6 siffror som måste anges för att kunna fortsätta.
 9. När Elektroniskt kontor har accepterat identiteten, gå in i ett fönster där du måste klicka på Rapportera om Arbetstagarens nuvarande situation.
 10. Du får se en rapport med egenföretagarens personuppgifter där du även kan se den situation de befinner sig i.
 11. Med detta dokument på skärmen, titta på kolumnen Situationdär den ska visas HÖGoch titta sedan var det står Regimenplats där du ska lägga Autonom.
 12. Om du anger något annat måste det lösas, eftersom det skulle vara någon typ av fel.

På så sätt kan du enkelt och snabbt veta om en egenföretagare är registrerad som sådan och att allt är korrekt.