Konsumtionen av tv-apparater och mobiltelefoner ökar med 5 % i egenföretagare

Marknaden för Teknologiska konsumtionsvaror har visat sin styrka i början av 2024, med en tillväxt på 5 % under årets första kvartal. Detta är vad studien indikerar Consumer Technologies Market, utarbetad av GfK för den spanska föreningen för kommersiell kodning (Aecoc), som har studerat den aktuella situationen för sektorn och framtidsutsikterna.

En av de faktorer som lett till utvecklingen av konsumentteknologimarknaden under årets första månader har varit s.k. brunt sortiment, det vill säga tv-apparater, datorskärmar, musikspelare, foto- och videokameror, hörlurar… det har upplevt betydande tillväxt tack vare den goda försäljningsutvecklingen.

Onlinekanalen, föredragen av konsumenter för att köpa tekniska konsumtionsvaror

Enligt Pablo Alejandre, chef för sektorn för tekniska konsumtionsvaror på Aecoc, ”har den goda utvecklingen av tillgänglig data under de följande månaderna, tillagt tillväxtsiffrorna för årets första kvartal, gjort det möjligt för oss att höja förväntningarna inför slutet 2024, övergång från en tidigare tillväxtuppskattning på -1%/+1% till +1%/+2%. När det gäller distributionsmodeller, kanalen uppkopplad Det är fortfarande favoriten för försäljning när det kommer till denna kategori.

Under denna första period på året har Aecoc identifierat det Den så kallade ”blackout-effekten” av DTT2 har gjort det möjligt att hålla jämna steg med marknaden och stärka tillväxten inom sektorn. ”I själva verket, om det inte hade funnits ett behov av att ställa om tv-apparaterna, skulle marknaden ha varit platt”, sa Óscar Parra, kommersiell chef för Philips, under presentationen av studien.

Som tillade att när det gäller distribution, ”har det också observerats att försäljningsresultatet har varit betydligt bättre i kanalen uppkopplad än i den traditionella.” För den här experten, och med tanke på sommaren, är den allmänna uppfattningen att det spanska lagets prestation i Euro Cup, samt det faktum att alla matcher sänds gratis för hela allmänheten, kan påverka väsentligt i resultatet av kategorin för de kommande månaderna.”

Ankomsten av det senaste Windows och införlivandet av AI borde förbättra datorförsäljningen

Inom det specifika området informationsteknologi är experternas prognoser att denna kategori kommer att uppleva en förbättring under året, när tiden för ersättning närmar sig. Inom detta segment, Situationen på marknaden för bärbara datorer lider för närvarande mer än för stationära datorer, eftersom de senare har sett sina priser sänkta i allmänna termer.

”Bland företagen som helhet finns det en viss konsensus om återhämtningen av denna kategori under andra halvåret. Förutom, Ankomsten av den senaste versionen av Windows och införlivandet av artificiell intelligens i enheter bör bidra till att förbättra kategorin, även om det fortfarande är svårt att kvantifiera i vilken utsträckning”, förklarade Óscar Parra.

Mobiltelefoner är de enheter som ger en bättre balans mellan sålda enheter och genomsnittspris

För sin del, Telekommunikations- och mobiltelefonmarknaden fortsätter att leda andelen av sektorn för konsumenttekniska varor, med 28,6 %. En siffra högre än motsvarande period föregående år (som var 28,2 %). Inom denna kategori är smartphones gratis har varit de enheter som har visat en bättre balans mellan antalet sålda enheter och det genomsnittliga priset på produkten.

GfK:s analys återspeglar att kategorin visar utmattningen av åren efter pandemi; Därför observeras det att konsumenten rusar fram till det verkliga ögonblicket för utbyte av produkterna, utan att förutse deras köp. I detta sammanhang, Det finns en viss förändring i trenden mot billigare produkter; mestadels tillhörande nya asiatiska tillverkare och distributörer som bryter sig in på marknaden.

”Det verkar som att det finns en viss tendens att skjuta upp köpbeslut så mycket som möjligt, vilket innebär att konsumenten snabbar upp livslängden och att investeringar i renoveringar försenas, vilket skadar insticksapparaten. Förutom, ”De senaste årens bättre prestanda på den spanska marknaden, jämfört med genomsnittet för resten av länderna i Europa, kan för närvarande ta ut sin rätt,” Óscar Parra kommenterade.