Leder ett läkemedelsteam genom pandemin

Från ekonomins stekpanna till elden av att leda ett läkemedelsteam genom en pandemi, global chef på West Aileen Kinsella har haft en varierad karriär hittills.

”Det var en utmaning som testade oss alla”, säger Aileen Kinsella diplomatiskt när vi frågar henne om att arbeta för ett läkemedelsföretag under pandemin. Kinsella är VP och GM för global pharma på West, ett multinationellt företag med platser i Waterford och Dublin.

Pandemiupplevelsen var ”otroligt givande och mycket relevant” säger Kinsella och följer upp, ”Men jag skulle ljuga om jag inte också sa att det var en oerhört utmanande tid för de flesta i vår organisation.”

West är långt ifrån den enda stora läkemedelsaktören i Irland som är involverad i att tillverka behandlingar som svarar på pandemin, så Kinsellas ord är förmodligen ganska bekanta för många människor från sådana som Pfizer, Medtronic, AstraZeneca, Johnson & Johnson med flera.

West gjorde mycket av förpackningen som Covid-19-vaccin kom i, så naturligtvis var dess tjänster i stor efterfrågan. Denna ökning i efterfrågan kom utöver företagets vanliga uppgifter för att upprätthålla utbudet av injicerbara läkemedel som det stöder. Livet var väldigt, väldigt hektiskt ett tag.

”Men det var också otroligt givande att veta att de flesta av vaccinerna inte skulle ha kommit ut på marknaden så snabbt som de gjorde utan Wests stöd”, säger Kinsella. ”Teammedlemmarna tog tidigt upp kraven för att stödja behandlingar och svängde snabbt för att utöka tillverkningen för att stödja utrullningen av vaccinet.”

En alternativ väg och ett annat perspektiv

Medan hon har flera år bakom sig i ledande roller som läkemedelschef, arbetade Kinsella inte alltid i branschen. Men hon tror att hennes slingrande väg dit hon nu är hjälpt snarare än hindrat henne; dels ger det henne många olika perspektiv.

Kinsellas professionella historia började inom finans; hon tog examen från Dublin City University (DCU) med en examen i företagsekonomi. Hon studerade finans och gick till en början in i bankvärlden och arbetade i både Irland och Australien.

”Efter några år blev det uppenbart för mig att bankverksamhet inte var branschen för mig”, säger hon. ”Jag gick över till mjukvaruindustrin och arbetade först för ett ryskt mjukvaruföretag som säljer till flyg- och försvarssektorerna (tills 9/11 hände) och sedan till ett nystartat irländskt mjukvaruföretag under några år.”

Dessa erfarenheter följdes av en sexårig satsning inom grossistelektronikbranschen, där hon ledde den europeiska försäljningsfunktionen för det amerikanska företaget Sanmina som distribuerade elektronik via grossistkanaler till detaljhandelsmarknaden.

Kör västerut

Hon började på West 2008 som EMEA affärsutvecklingschef och arbetade sig upp genom flera olika positioner innan hon tog på sitt nuvarande SVP-jobb 2020. Som hon uttrycker det själv: ”(Jag) har inte sett tillbaka sedan dess.”

”Jag har haft turen att arbeta inom flera divisioner och funktionella områden i verksamheten, vilket har hållit mig utmanad och vidgat mitt perspektiv på verksamheten och den externa marknaden vi verkar på.”

Under sina första åtta år på West arbetade hon inom kontraktstillverkningen och övervakade den europeiska försäljningen. ”Under den tiden ändrade vi den strategiska inriktningen för verksamheten, vilket resulterade i några betydande affärsvinster” inklusive ökningar av intäkter, anställda och verksamhetsskala.

”Jag tillbringade också tid som platschef för vår toppmoderna anläggning i Waterford, vilket var en fantastisk upplevelse.” Kinsella kunde ta med sig den försäljnings- och marknadsföringserfarenhet hon samlat på sig från sina tidigare roller för att öka verksamhetens kundfokus.

Att ha erfarenheter från flera branscher – även inom West – stod för Kinsella när pandemin slog till. Ändå skulle det ha varit skrämmande att ta på sig en stor global chefsroll inom pharma 2020. Hur hanterade hon det?

’Lyckligt lottad’

Kinsella tog sig igenom pandemin genom att lyssna på hennes team. Nu när hon är här på andra sidan av det hela säger hon att lyssnande alltid kommer att vara något hon värderar högt hos en kollega. Och hon säger också att det är viktigt att utmana sig själv och sitt team.

”Nästan alla lider till viss del av bedragares syndrom, men som man säger, man ska aldrig gå in i ett jobb som man är fullt kapabel och bekväm med att göra, eftersom det inte kommer att finnas någon utmaning”, säger hon. ”Bara gå för det och tro på dig själv.”

Sammantaget känner Kinsella att hennes varierade erfarenhet har gjort det möjligt för henne att fortsätta växa som professionell. Hon beskriver sig själv som ”lycklig” att dra nytta av ”erfarenheter och lärdomar” från de olika branscher hon har arbetat i.

”Min tid inom bankväsendet stödde min bakgrund inom finans, vilket fortfarande är mycket relevant för den roll jag har idag, med kommersiellt ansvar för en global affärsenhet.

”Att sälja in i mjukvaruindustrin, särskilt till den målgrupp vi hade, lärde mig vikten av att sälja lösningar och bygga ett tydligt värdeerbjudande. Min tid inom mjukvarusektorn var också i företag i mycket embryonala skeden av deras livscykel, så det var en källa till motivation att bygga upp något från grunden.”

I slutändan är Kinsella nöjd med var hon är och hur hon kom dit. ”Alla dessa roller och erfarenheter har utvecklat olika färdigheter och ambitioner som har format den person jag är idag.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.