Nyckeln till lycka på jobbet?  Öva vad du predikar, säger denna grundare

Corks Clodagh Ryan reste genom Sydkorea, Goa, Sydney, professionella tjänster och adtech innan han kom hem för att starta upp Craoi för välbefinnande på arbetsplatsen.

Som grundare och VD för medarbetarnas välbefinnande teknikstart-up Craoi är Clodagh Ryan upptagen med att göra andra människors arbetsliv lugna. Hon surrar av planer för tillväxt och utforskar hur teknik kan göra arbetarnas dagar mer balanserade. Men hon är också mycket medveten om att hon och hennes team bör öva på den visdom om balans mellan arbete och privatliv som de predikar.

Kanske inte av en slump, det är Ryans främsta råd till andra ledare. ”Öva det du predikar och föregå med gott exempel”, säger hon. ”Det är lätt att berätta för andra vad de borde göra, och mycket svårare att omsätta sina egna råd i praktiken. Om du till exempel vill att ditt team ska ta pauser under hela dagen, eftersom du vet att detta har visat sig förbättra fokus, produktivitet och kreativitet, då kan du inte bara säga åt dem att ta pauser medan du fortsätter att träna dem från ditt skrivbord. Du måste föregå med gott exempel, visa dem hur det går till och ge dem det utrymme som behövs för att kunna följa i dina fotspår.”

Resor var en tidig ögonöppnare

Precis som många andra grundare har Ryan lärt sig av andra ledares misstag. Ett stopp i företagsvärlden tidigt i karriären gav henne en önskan om något annorlunda. Hon bytte ut ”Big Four” mot att undervisa i engelska i Sydkorea och utbildade sig sedan till yogalärare i Indien. Den senare upplevelsen var ”definitivt en ögonöppnare”, säger Ryan.

”Jag visste aldrig hur stel jag var förrän jag satt runt på en Yoga Shala i Goa omgiven av blivande lärare som alla rörde vid golvet med sina pannor, medan jag fortfarande i stort sett satt i en 90 graders vinkel och ville låta mina höfter tillåta mig att vika över men inte röra sig en tum. Lite ödmjukhet är bra och jag lärde mig en mycket viktig livsläxa i det skedet; att fokusera på det du gör och inte jämföra dig med andra.” Hon tillbringade sin tid med att ”leva en härlig blandning av kontor och strandliv”.

Trots det idylliska indiska yogilivet höjde Ryan käpparna ännu en gång, denna gång till Sydney, där hon tog jobb inom marknadsföring. ”Det var första gången som jag verkligen älskade det jag gjorde och människorna jag arbetade med. Jag kunde resa och arbeta på platser som Sydney, Japan, USA, Paris och London”, säger hon om sin tid som hon arbetade med japanska adtech Rakuten Advertising.

När start-buggen biter

Hon minns att atmosfären liknade ett nystartat företag – även om företaget var globalt, var kontoret i Sydney bara nytt på den tiden och hon och hennes kollegor ”ställde upp och arbetade hårt” för att göra det till en framgång. Ryan krediterar den här tiden i sitt liv med att ha gett henne ”startfelet”.

Även om hon kan ha rätt, underskattar hon förmodligen också sig själv. Som hon själv erkänner föddes hon praktiskt taget med en önskan att driva sitt eget företag. ”Det här började redan vid sju års ålder när jag och min kusin brukade skamligt (men oskyldigt) plocka blommor, blötlägga dem i syltburkar fulla med vatten och försöka sälja dem till våra grannar som ”parfym”.

När hon blev äldre utvecklades hennes produktidéer. När hon bodde i Sydkorea startade Ryan ett event management företag med sin syster och en koreansk vän. De tog med turister på helgutflykter för att visa dem runt i landet, vilket hon säger kan vara ”ganska knepigt” för icke-lokalbefolkningen att navigera.

Alla hennes upplevelser ledde till slut till att Ryan grundade Craoi. Med hennes intresse för yoga, hälsa och att ta itu med luckor på marknaden verkade välmåendesektorn på arbetsplatser vara ett bra område att fokusera på. Ryan säger att hon alltid har varit intresserad av välbefinnande och erfarenheter av ångest och depression innebar att hon insåg fördelarna med att ta hand om sig själv ordentligt. Under pandemin studerade hon till hälso- och friskvårdscoach. Vid det här laget hade hon återvänt för att bo i Irland och arbetade närmare med tekniker i en senior produktmarknadsföringsroll. Liksom många andra tyckte hon att distansarbete var svårt.

”Mina vänner, som kände till min passion för välbefinnande och att hjälpa andra, började be mig att skapa hemmaplaner för välmående och miniretreater som de kunde börja använda och så började jag skapa onlinekurser, som ”7 Days of Happiness Challenge”, som fokuserar på positiv psykologi och vetenskapen om lycka för att hjälpa människor att utnyttja nyckelverktyg och metoder som skulle hjälpa till att stärka deras humör varje dag i en vecka.”

Använder teknik för att stödja välbefinnande på jobbet

”De här blev en njutning med vänner som fick tillgång till mina kurser från hela världen och det fick mig att tänka att det fanns något där som folk behövde”, minns Ryan. Detta, och mycket forskning om välmående på arbetsplatsen, var uppkomsten av Craoi.

”Vi har stora planer, enorma ambitioner och drömmar”, säger Ryan. Plattformen är uppdelad i fyra pelare med fokus på rörelse, mindfulness, näring och lycka. Har det mycket att göra för att särskilja sig på en trång marknad? Ryan säger att Craois personaliseringstjänster särskiljer det från konkurrenterna. Hon beklagar att ”välbefinnande” har blivit något av ett företags modeord – därav hennes tro på vikten av att praktisera det du predikar.

Teamet rustar för att officiellt lansera sin mobilapp för anställdas välbefinnande på marknaden denna månad. ”Vår app har så många funktioner tillgängliga som har efterfrågats av våra användare och kunder och vi har stora planer för innehållet som kommer att finnas tillgängligt på den.

”I år är det stort fokus på att lyfta användarnas upplevelser genom att introducera belöningar, incitament och gamification. Vi kommer att förstärka den personliga delen av Craoi genom ytterligare användning av maskininlärning och AI och vi kommer att rulla ut en hållbarhetsplan som inte bara implementeras internt, utan är integrerad i hela vårt erbjudande för företag och användare att dra nytta av också, säger Ryan.

Craoi har stöd från Enterprise Ireland och Local Enterprise Office-nätverket. ”Det vi bygger är unikt och framåtanda; och det vann oss innovationstävlingen på Grow Remote Summit förra sommaren.” Efter lanseringen av mobilappen kommer Craoi att samla in statistik och feedback innan han letar efter fler investeringar under andra halvåret.

Den långsiktiga planen är att använda maskininlärning och AI så att Craoi kan fungera som ”en virtuell coach” för användarna. Det kommer att innehålla påminnelser för människor att ta skärmpauser och digital avgiftning också – kanske kontraintuitivt för en app.

Men Ryan är övertygad om att det är viktigt att använda teknik för gott – även om det innebär att hennes teams teknik säger åt folk att lägga undan sin teknik …

”Vi vill bli det första proaktiva förebyggande medlet mot utbrändhet på arbetsplatsen globalt genom att ta med varje användare på en transformerande resa, med uppdraget att skapa hälsosammare, gladare och mer engagerade arbetsmiljöer. Det här är inte en lösning som har skapats bara för dagens arbetskraft, utan den har utformats för att stödja kommande generationer.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.