Varför Irland är en spännande plats för en ingenjörskarriär

PwC:s James Mountjoy diskuterar sitt livslånga intresse för ingenjörskonst, varför ingenjörer ofta flyttar in i chefsroller och vikten av att ta med sin egen lösning på ett problem.

James Mountjoys intresse för ingenjörskonst började i tidig ålder och härrörde från hans nyfikenhet och intresse för prylar, pussel och problemlösning.

”När jag var ung var jag så imponerad av människor som kunde förklara hur komplicerade saker fungerade”, säger han. ”Som lite av en datormissbrukare i min ungdom förbryllade det mig vad en svart låda av metall, plast och glas kunde göra.

”Som en vuxen person som förstår mer om hur saker som smartphones fungerar, verkar den färdiga produkten fortfarande vara en form av magi för mig ibland!”

Mountjoy säger att detta tidiga intresse för ingenjörskonst närdes av några särskilt passionerade matematik- och naturvetenskapslärare som han hade i skolan, som drev hans intresse genom att tillämpa några av de begrepp de lärde ut på verkliga exempel.

”Inverkan som några av dessa fantastiska lärare har haft på mig och andra elever är förmodligen mycket mer djupgående än de inser.”

Efter avslutad skolgång gick Mountjoy till University College Dublin, där han tog en civilingenjörsexamen och en doktorsexamen i elektronikteknik. Han befann sig sedan i en lärar- och forskarposition vid universitetet, där han fokuserade sin forskning inom områdena digital bearbetning och digitala enheter.

Idag är Mountjoy en senior manager i PwC Irelands FoU-incitamentteam, där han arbetar med ingenjörsteam för att hjälpa till att förbereda och stödja FoU-skatteavdrag, såväl som en mängd olika bidragsansökningar.

”Ta alltid med din egen lösning till någon när du berättar om ett problem”

Vad fick dig till ditt nuvarande jobb?

Min rumskamrat på en tagrugbytävling i London pratade med mig om hur PwC letar efter ingenjörer som jag för att arbeta med kunder för att diskutera deras FoU-aktiviteter. Jag blev senare introducerad för ett par medlemmar i teamet i PwC över en kaffe och fick omedelbart en bra känsla av vilken typ av arbete de utförde och vilket team jag skulle arbeta med. Det fanns en mängd olika ingenjörer i teamet och kunderna de arbetade med verkade göra så intressanta saker. Under mina sju år i PwC har min roll utvecklats mycket från att vara konsult i ett litet team till att nu vara senior manager i ett team på cirka 24 personer.

Vilka var de största överraskningarna eller utmaningarna du stötte på på din karriärväg inom ingenjörsbranschen och hur hanterade du dem?

Universitetet var inte vad jag förväntade mig och var mycket formativt för mig när det gäller att hantera min tid och hitta en balans mellan studier och liv. Studentlivet var intressant som ingenjörsstudent. Det fanns så många utmanande delar längs vägen, men de intressanta människorna och de roliga upptåg som ingenjörer ägnar sig åt skulle alltid ta dig igenom de tuffa tiderna.

En doktorsexamen i vad som helst är en utmaning för din motståndskraft och ditt kritiska tänkande. Framför allt annat ingjuter den disciplinen objektiv forskning. Att forska inom de mogna teknikområdena och ge bidrag till den praktiska världen verkade från början väldigt skrämmande. Jag hade en mycket uppmuntrande (och tålmodig) doktorandhandledare som gav mig tips på vägen.

När jag flyttade till PwC hade jag samma känsla av ångest över att jag skulle hamna på plats i ett möte och falla sönder. Det jag hittade var en stödjande och samarbetsmiljö där det bara inte kunde hända.

Vid närmare eftertanke tror jag att de flesta i högpresterande positioner (inom industri och akademi) känner en känsla av bedragares syndrom. Att det här arbetet är till för supersmarta människor, inte sådana som jag. De flesta av oss har dock bara kommit dit vi är med mycket stöd och hjälp på vägen.

Var det någon person som var särskilt inflytelserik när din karriär utvecklades?

Sedan jag kom till PwC har min roll utvecklats så mycket och min karriär har gått på en resa. Från början tog Stephen Merriman (skattepartner i PwC) en chans att anställa mig. Genom åren har han hjälpt mig att anpassa mig från det akademiska tänkesättet till affärsvärlden, samtidigt som han fortfarande har friheten att tillämpa mina ingenjörskunskaper i mitt dagliga arbete.

PwC är en miljö där det finns ständiga utmaningar och stretchmöjligheter. Jag har haft väldigt tur att lära mig av några supermänniskor som tog sig tid att utmana mitt tänkande.

”De bästa ingenjörerna jag känner är nyfikna och nyfikna”

Vad trivs du bäst med med ditt jobb?

Jag tycker verkligen om att prata med ingenjörer som är i framkant av FoU i Irland. Det pågår så mycket mer kärntekniskt arbete i landet än jag hade kunnat föreställa mig när jag gick på universitetet. Några av våra kundingenjörer har otroligt intressanta projekt som verkligen tänjer på teknikens gränser.

Teamet jag jobbar med är nog den del av jobbet jag trivs bäst med. Det finns en trevlig samarbetsvillig och innovativ energi i laget. Vi utmanar ständigt hur vi gör saker för att förbättra sätten att bygga upp information för att stödja incitamentskrav för kunder.

Vilka aspekter av din personlighet tycker du gör dig lämpad för ingenjörskonst?

Jag tror att kreativitet är något som folk sällan tänker på när de tänker på traditionell ingenjörskonst men är så viktigt. De bästa ingenjörerna jag känner är nyfikna och nyfikna.

Jag har alltid tyckt om att försöka hitta mönster i saker, komma på problem och förstå hur saker fungerar.

Vad kan folk förvänta sig av karriärutveckling inom verkstadsindustrin?

Det är något jag vet att man hör mycket men ingenjörer hamnar ofta snabbt i ledningsroller. Att vara lösningsorienterad och ha en stark analytisk förmåga tenderar att få ingenjörer att gå snabbt genom leden. PwC har varit ett bra ställe att uppleva den övergången och förstå några av de kommersiella aspekterna av jobbet. Det finns många stöd längs vägen, både formella och informella, för att utöka en del av kompetensen.

Jag kan till och med se det med kundföretagen vi arbetar med och hur ingenjörer snabbt utvecklas till chefsroller.

Vilket råd skulle du ge till dem som funderar på en karriär inom ingenjörsvetenskap, eller som precis börjat med en?

Irland är en spännande plats för ingenjörskarriärer för tillfället. Du kommer att se regelbundna tillkännagivanden om teknikföretag som investerar i Irland såväl som om mindre inhemska företag växer. De incitament som finns för företag som arbetar med FoU-arbete gör att Irlands arbetsmarknad kan vara konkurrenskraftig internationellt så det finns massor av intressanta möjligheter för nyutexaminerade ingenjörer i Irland.

Mitt råd till någon som börjar i en ingenjörskarriär är att alltid ta med sin egen lösning till någon när han berättar om ett problem. Jag har alltid uppskattat att arbeta med människor som håller ett öppet sinne och lyssnar på idéer. Jag tror också stort på att aldrig vara rädd för att erkänna när jag inte förstår något!

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.