Vilka färdigheter behöver du för att arbeta inom biovetenskap?

Accentures Barry Heavey diskuterar vad som krävs för att arbeta inom life science-sektorn och vikten av kontinuerligt lärande.

Förra månaden täckte vi den senaste kvartalsvisa jobbövervakaren från Morgan McKinley, som lyfte fram anställningstrenderna för irländska arbetsgivare under det tredje kvartalet i år.

Resultaten visade att trots en liten minskning av antalet lediga jobb inom de flesta yrkessektorer jämfört med föregående kvartal, var vissa sektorer opåverkade. Ett sådant område var life science-sektorn, som såg en ökning med 24 procent i efterfrågan på anställning jämfört med föregående kvartal.

Anställningsökningen inom life science sammanfaller också med data som släpptes av Irish Venture Capital Association i september, som avslöjade att life science var en av de tre främsta sektorerna som lockade investeringar under första halvåret i år, och stod för 10 procent av den totala finansieringen.

Med allt detta i åtanke verkar det som att denna sektor definitivt är en att överväga för proffs som letar efter en ny karriärväg. Men hur är det att arbeta inom life science-branschen?

För att ta reda på det pratade SiliconRepublic.com med Barry Heavey, chef för biovetenskap på Accenture.

Innovation och variation

Enligt Heavey har innovationstakten ”skjutit i höjden” inom biovetenskap under de senaste åren, medan antalet nya läkemedel som godkänns ”fördubblas” varje år.

”Vi ser en hel del uppkomsten av nya typer av läkemedel som inte har funnits på scenen tidigare, som de RNA-baserade produkterna som användes i Covid, men också massor av andra nya modaliteter som är riktigt spännande för sjukdomar som cancer.”

Även om du kan anta att du behöver en bakgrund inom vetenskap för att arbeta i den här sektorn, men Heavey säger att det inte nödvändigtvis är fallet.

”Biologi är en komplex vetenskap, det finns massor av data som måste analyseras så att personer med kunskaper inom bioinformatik kan vara intressanta”, säger han, ”men vi ser också människor som kommer till Accenture och arbetar som kanske har en bakgrund inom datavetenskap. , har ingen bakgrund inom naturvetenskap, men tycker att det är riktigt intressant att arbeta inom naturvetenskap.”

Heavey förklarar att en ”bred variation av färdigheter” krävs för att arbeta inom biovetenskap och att Accenture sätter människor med en mängd olika färdigheter i team tillsammans.

”Vi behöver människor som har riktigt starka kodningsfärdigheter eller dataanalysfärdigheter och sedan kombinera dem i team med människor som har starka biologifärdigheter för att arbeta tillsammans för att lösa problem för kunder.”

Ser framåt för att ligga före

Så vilka råd har Heavey till de potentiellt intresserade av denna sektor?

Han rekommenderar att du bör försöka se vart framtiden tar branschen och fortsätta lära dig allt eftersom tekniken går framåt.

”Att diversifiera dina färdigheter och titta på att lägga till nya strängar i din båge är alltid ett bra råd för alla.

”Jag vet att det var det jag gjorde själv under min karriär, jag hade studentkort i ungefär 10 år eftersom jag ständigt studerade. Jag tycker att det är riktigt bra att fortsätta lära sig och diversifiera dina färdigheter.”