30 % av bar- och restaurangkunderna kräver nya öppettider för att gå till företag

En studie utförd av den spanska sammanslutningen av tillverkare och distributörer (Aecoc) tillsammans med Gelts ansökan om återbetalning av köp visade en förändring i efterfrågan per timme för spanska barer och restauranger. Närmare bestämt inkluderar en av tre konsumenter nya ögonblick för konsumtion i besöksnäringen, som den sk brunch (festlig frukost mitt på morgonen) eller efter jobbet (drycker efter arbetstid). Och å andra sidan, för 43 % av de tillfrågade är de aspekter som företagen genomför för att främja hållbarhet viktiga.

En genomgång av uppgifterna från Aecoc i Alimentaria visar att 64 % av konsumenterna nyligen har behållit eller ökat sin konsumtionsfrekvens på barer och restauranger. När det gäller skälen inkluderar de att njuta av goda stunder med sina nära och kära (62 %), för att de har mer inkomst för extra utgifter (53 %), eller på grund av nöjet att unna sig och njuta (41 %). Å andra sidan, vad den spanska konsumenten värdesätter högst i gästfrihetsinrättningar Det är ett adekvat förhållande mellan kvalitet och pris (88 %), bra service (88 %) och miljön/inredningen i lokalen för att göra den välkomnande (85 %).

Och hänvisar till de trender som snart kommer att markera matservering, branschen som levererar produkter som redan är förberedda eller nästan redo att erbjuda till slutkonsumenten i företag som restauranger och hotell, belyser experterna som har förberett studien: polariseringen av konsumtionen, sökandet efter upplevelser, omnikanal och den nya konsumenten halvvägs mellan den fysiska och digitala världen, samt innovation som en hävstång för differentiering.

Sju av tio konsumenter lade till en ny produkt i sin varukorg 2023

Samma studie, som även inkluderar data från andra sektorer, såsom distribution, visade hur 71 % av de spanska konsumenterna lade till en ny produkt i sin kundvagn under det senaste 2023. Likaså 56 % av dem visar en positiv inställning till innovation. Priset fortsätter givetvis att vara nyckeln att ta hänsyn till av konsumenten när han fattar detta och andra köpbeslut.

På ett sådant sätt att sex av tio spanjorer bara köper nya produkter om de är på rea eller kampanj; medan ”67% köper inte innovativa produkter, eftersom de upprätthåller uppfattningen, inte nödvändigtvis baserat på verkliga händelser, att dessa tenderar att bli dyrare”, förklarade chefen för forskningstjänsten Aecoc ShopperView under sitt tal, vid det nyligen höll Alimentaria, om konsumenternas krav inom livsmedelssektorn när det gäller innovation.

Under hans presentation Tillfredsställa shopparen och återförsäljaren på innovationens väg, meddelade också det 34 % av de tillfrågade anser att nya produkter ännu inte uppfyller deras behov. Vad går igenom: hälsosam kost till ett överkomligt pris; med produkter som löser verkliga behov; som är mindre bearbetade; som innehåller mer naturliga ingredienser; och som erbjuder kvalitet till bästa pris. Dessutom ber konsumenterna företag att fortsätta att förnya sig inom de viktigaste marknadstrenderna: hälsosamma produkter (67 %), naturprodukter (34 %) och personligt välbefinnande (29 %).

Företag anpassar sig till hållbarhet på grund av konsumenternas efterfrågan

I en annan av informationssessionerna för den senaste mat-, dryckes- och gastronomiutställningen presenterade Aecoc slutsatserna från sin tredje Hållbarhetsrapport om masskonsumtion. En analys som bekräftar att företag ”tar sig an utmaningen med den cirkulära ekonomin för att de är engagerade i hållbar utveckling och för att konsumenten kräver det”, förklarade Cinta Bosch, hållbarhetschef i föreningen. Som också lyfte fram det faktum att Köpare kräver hållbarhet av företag och de är särskilt medvetna om förpackningsminskning och återvinning, men återigen inte till vilket pris som helst.

Denna rapport speglar också att hållbarhet i allt högre grad integreras i företagens beslutsfattande, och att den redan är det börjar involvera sina leverantörer och kunder i detta område. Och som prioriteringar när det gäller hållbarhet för företag nämner den framträdande cirkulär ekonomi, energieffektivitet och sociala projekt.

Denna hall på Fira de Barcelona fungerade som presentation för Aecoc Open and Collaborative Innovation Platform (PIA), som har till syfte att hjälpa föreningens medlemmar att lösa sina innovationsutmaningar, bidra till att förbättra tillväxten och främja innovation inom masskonsumtion, detaljhandel och horeca.