6 tips för arbetare som hoppas kunna göra positiva förändringar

Oavsett om du vill byta karriär eller om du bara hoppas på att skaffa dig några bättre arbetsvanor, bör dessa visdomskorn hjälpa dig.

Att göra en förändring i din karriär kan vara skrämmande, även om det bara är en liten sådan. Vi frågade några tekniska ledare om deras bästa tips om vad du ska göra och vad du inte ska göra om du vill bli framgångsrik med att implementera positiva förändringar i din karriär i år.

Den huvudsakliga takeawayen? Bara för att januari är över betyder det inte att du ska sluta försöka nå dina mål för 2024 om du inte har börjat än. Året är långt och det kan vara tufft att komma igång i januari så var inte för hård mot dig själv om du inte har lyckats ta dig an din att göra-lista.

Läs vidare för några praktiska råd från dessa tekniska proffs.

Var öppen

”Att göra ett karriärbyte kräver tålamod, uthållighet och en vilja att ta sig ur din komfortzon”, säger Deloittes Vipin Tanwar. Det kan också vara ”en spännande och utmanande strävan”, tillägger direktören för humankapitalkonsulting.

Så det handlar inte bara om att göra-listor och oro. Förändringar ska vara positiva, så processen att göra dem bör också vara positiv. Stressa inte för mycket.

… Och nyfiken

Omfamna ny teknik och arbetssätt, säger Zalandos Shaelyn Klaus. ”Teknikbranschen utvecklas ständigt och förändras snabbt.”

”Nyckelegenskaper som sticker ut är de som är glada, anpassningsbara och ivriga att möta utmaningar. Att tänka utanför ramarna och inte vara rädd för att prova något nytt eller göra misstag i namnet av att misslyckas snabbt, lära sig och gå framåt” är bra saker att tänka på, säger klusterledaren för förvärv av tekniska talanger.

Bedöm dig själv

”Innan du påbörjar ett karriärbyte, ta dig tid att bedöma dina färdigheter, intressen och värderingar”, säger Tanwar. ”Identifiera dina styrkor, svagheter och passionsområden inom teknikområdet. Denna självreflektion kommer att hjälpa dig att bättre förstå vad du verkligen tycker om och utmärker dig i, vilket gör att du kan anpassa dina karriärval därefter.”

Lorna Martyn, regionordförande och SVP för teknik på Fidelity Investments Ireland rekommenderar att folk kommer med en anständig handlingsplan för självbedömning.

”Du måste komma med en handlingsplan genom att slutföra en revision av din nuvarande kompetens och förstå eventuella kapacitetsluckor mellan nuvarande tillstånd och den roll du strävar efter”, säger hon.

Hennes Fidelity Investments-kollega, Eimear Coffey, VP för teknikhantering, varnar för att din kompetensrevision bör inkludera det du redan vet. Dessa är de färdigheter som kommer att stå för dig när du letar efter nya möjligheter.

”Underskatta inte det du redan vet. När du byter karriär är det lätt att förbise den kunskap och erfarenhet du redan har. Hitta de överförbara färdigheter du kan tillföra ditt nya team – kreativt tänkande, kommunikationsförmåga, ledarskapsförmåga, till och med de olika tankesätt du har på grund av din unika bakgrund kan vara värdefulla i din nya roll.”

Gör din forskning

”Undersök dina föredragna roller och prata med människor som arbetar inom dessa områden. Få en förståelse för deras karriärvägar, hur deras dagliga arbete ser ut och de färdigheter och kunskaper som krävs för att briljera i rollen. Använd dessa konversationsidéer som inspiration för att sätta upp dina mål, identifiera överförbara färdigheter du tillför och kompetensluckor för att bygga din personliga profil och handlingsplan”, säger Martyn.

Lär dig och växa kontinuerligt

”Förbinda dig till kontinuerligt lärande”, säger Klaus. ”Det finns många sätt att skaffa sig ny kunskap eller bygga vidare på en befintlig kompetens. Var kreativ i ditt förhållningssätt.

”Medan onlinekurser, certifieringar är ett bra sätt att förbättra din kompetens, jobbskuggning eller peer-paired programmering ger en praktisk aspekt att inte bara lära sig något nytt, utan att kunna tillämpa det.”

Martyn från Fidelity Investments håller med om att tänka utanför ramarna när det kommer till kontinuerligt lärande och kompetensutveckling.

”Få de färdigheter och kunskaper som krävs för de roller du skulle vilja söka. Det finns många utbildningsalternativ där ute – det behöver inte vara en fullständig fyraårig examen, leta efter mikrobehörighetskurser från välrenommerade leverantörer.”

Tanwar från Deloitte betonar behovet av att hålla sig uppdaterad med de senaste tekniska framstegen. ”Var nyfiken, anpassa dig till ny teknik och förbättra din kompetens för att förbli konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Många av kurserna är tillgängliga gratis eller till mycket konkurrenskraftiga priser för att du ska börja lära dig.”

Arbeta på ditt nätverk

”Att bygga ett starkt professionellt nätverk är avgörande för karriärtillväxt”, säger Tanwar. Hans råd för hur man nätverkar? ”Få kontakt med individer inom ditt önskade område genom nätverksevenemang, sociala nätverkssajter, onlinecommunities och branschspecifika plattformar.”

”Sök upp mentorer som kan ge vägledning, dela med sig av sina erfarenheter och ge värdefulla råd. Deras insikter kan vara ovärderliga för att navigera ditt karriärbyte och öppna dörrar till nya möjligheter.”

Zalandos Klaus påpekar också vikten av mentorer för att göra positiva förändringar och hjälpa dig att växa i din karriär. Hon rekommenderar att ”gå med i grupper eller organisationer som är relaterade till din kompetens eller där du skulle vilja växa”.

”Att delta aktivt i möten som deltagare eller presentatör kan hjälpa till att etablera relationer inom samhället. Att söka informationsintervjuer eller en mentor hjälper dig att få insikt om karriärtillväxt och utmaningar.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.