De främsta trenderna inom mjukvaruutveckling

BearingPoints Karl Byrne diskuterar de stora trenderna och utmaningarna som påverkar mjukvaruutvecklingsbranschen.

När du tänker på jobb inom tekniksektorn är en roll som omedelbart kommer att tänka på rollen som mjukvaruutvecklare. Detta yrke har varit synonymt med teknikkarriärer under lång tid och kommer att fortsätta att vara ett av de mest eftertraktade områdena i branschen.

Med den pågående uppkomsten av nya innovationer inom teknik expanderar sektorn för mjukvaruutveckling. Det finns en ökande efterfrågan på utvecklare inom områden som AI och virtuell verklighet (VR), och möjligheterna för mjukvaruutvecklare är mer varierande än någonsin. Men de som antingen redan arbetar med mjukvaruutveckling eller söker en karriär inom detta område behöver veta hur den nuvarande tekniska utvecklingen påverkar deras bransch.

Vi besökte nyligen BearingPoint för att prata med Karl Byrne, chef för mjukvaruteknik, som förklarade de främsta trenderna som påverkar mjukvaruutvecklingsindustrin, som han beskriver som ”ett ständigt utvecklande och snabbt föränderligt landskap”.

Trender och utmaningar

Byrne beskriver några av de aktuella förändringarna som sker inom mjukvaruutveckling för tillfället, såsom den utbredda användningen av ”lågkodsfria plattformar” och ett växande antal användningsfall för artificiell intelligens (AI), virtuell verklighet (VR) och augmented reality (AR).

Han lyfter också fram den starka betoningen på cybersäkerhet i sektorn, vilket han säger resulterar i skapandet av DevSecOps-team för att säkerställa uppdaterad säkerhet på CI/CD (kontinuerlig integration och kontinuerlig leverans) pipelines.

”Några av utmaningarna vi står inför inom mjukvarutekniksektorn är att hålla jämna steg med mängden innovation som pågår, att hantera äldre monolitapplikationer och försöka omvandla dem till ett sätt som kan vara en smidig mjukvaruutvecklingsprocess”, säger Byrne. ”Och då är vi också i en mycket konkurrenskraftig tekniksektor, så att hitta rätt personer med rätt kompetens för att arbeta med detta i våra specifika projekt.”

Digitala transformationsstrategier

En annan trend som påverkar mjukvaruutvecklingssektorn (liksom många andra) är ämnet för digital transformation, som Byrne säger kan navigeras av ledare med tydlig och exakt planering och strategier.

”Några av de praktiska sätten som ledare kan navigera i digital transformation är att se till att det finns ett tydligt uppdrag, vision och strategi förknippade med den digitala transformationen, att definiera ditt ”som det är” tillstånd kontra vad ditt framtida tillstånd är och hur man tar sig dit i termer av tekniken, vad gäller produkten, processerna och standarderna som du vill ha.”

En strategi som Byrne lyfter fram är användningen av ”team health checks”, som är en bedömning av ett mjukvaruteams övergripande hälsa.

”Också lägga ett fullständigt fokus på utvecklarnas produktivitet och utvecklarupplevelse för att hjälpa till att minska friktionspunkterna eller de hinder som utvecklingsteamet stöter på dagligen.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.