Kompetensbrist kan påverka irländsk tekniktillväxt

Sammantaget är prognoserna positiva för 2024, och kandidater med nischteknikkunskaper kommer att kunna dra nytta av dem när rekryteringschefer söker talang.

En fjärdedel av de irländska rekryteringscheferna ser kompetensbrist som sin främsta utmaning för det kommande året. Det är enligt 2024 års upplaga av Morgan McKinleys löneguide, som analyserar lönedata för en rad IT-roller över hela Irland.

Rekryteringsföretaget undersökte 650 företag och 3 400 yrkesverksamma som en del av sin övergripande forskning. Förutom kompetensbrist inkluderade andra utmaningar svårigheter att konkurrera på lön och förmåner (22 procent) och bristande organisatoriskt godkännande för nyanställningar (19 procent).

Inte all undergång och dysterhet

”Stämningen från organisationer är generellt sett positiv för 2024; Det finns fortfarande en del försiktigt beslutsfattande när det kommer till anställningsbudgetar för året, men i stort sett är kampen om topptalanger fortfarande en verklig fråga för de flesta företag, säger Eoin Connolly, operations director på Morgan McKinley Ireland.

Han förutspådde ett starkt kvartal och år. ”Januari började långsamt som den alltid gör men det har varit en mycket hektisk månad för oss, vilket är en indikator på ett starkt kvartal och förhoppningsvis ett år framåt.”

Enligt uppgifterna planerar 50 procent av teknikanställda chefer att utöka sina team under de första sex månaderna av 2024. Dessutom överväger 46 procent av teknikarbetarna nya möjligheter under denna period, medan ytterligare 31 procent överväger ett jobbbyte.

Förhandlingsstyrka

Connolly påpekade att med att anställa chefer under press att hitta skickliga kandidater, kan de som har efterfrågade färdigheter hamna i en mycket bra position. ”Tekniklönerna i Irland ökade något under 2023, delvis på grund av inflationens inverkan, men också på grund av bristen på talang. Detta har också ökat framträdandet av moterbjudanden, med arbetsgivare som erbjuder sina bästa presterande höjningar på 15-20 st för att stanna ombord.”

Connolly tillade att marknaden upplevt ”stark tillväxt” inom områden som cybersäkerhet och datavetenskap under det senaste året. Detta trots en generell uppmjukning av aktiviteten inom tekniksektorn.

”Under Q3 och Q4 såg vi en marginell ökning av både fasta och kontrakterade jobb tillgängliga, vilket bådar gott för positiva nivåer av rekryteringsaktivitet under 2024.”

Andra data som nyligen släpptes från Morgan McKinley visade att teknik- och biovetenskapssektorerna sannolikt kommer att visa fortsatt styrka in i år. Trayc Keevans, företagets globala direktör för utländska direktinvesteringar för Irland, kommenterar dessa uppgifter, säger att företag kommer att prioritera kompetens som en del av sina anställningsstrategier för att säkerställa att de förblir konkurrenskraftiga.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.