Barcelonas taxichaufförer ber om att få installera videoövervakningskameror i sina fordon för att skydda sig själva

Barcelona taxichaufförer De kräver att kommunfullmäktige tillåter egenföretagare att installera videoövervakningskameror i sina fordon för att skydda sig mot eventuell stöld eller attacker. Detta är en åtgärd som de har krävt länge, men den har blivit aktuell igen efter klagomålet från en egenföretagare som råkade ut för en incident med en klient.

Det har taxichaufförer kommit fram till otryggheten på gatorna motiverar införandet av ett övervakningssystem till gagn för samhället, sa advokat Emilio Domínguez, expert på transport och mobilitet, till denna tidning. ”De anser att närvaron av videoövervakningskameror kan vara avgörande, särskilt för att identifiera möjliga brottslingaren uppgift som vanligtvis är svår i situationer med rån eller aggression”, sa han.

Denna åtgärd, som redan används inom annan kollektivtrafik, som bussar eller vissa tåg, syftar till att skydda taxichaufförernas integritet, men också ge passagerarna en större känsla av säkerhet under sina taxiresor genom storstäder, konstaterade Elite Taxi, föreningen för taxichaufförer som leder efterfrågan på säkerhetskameror i staden Barcelona.

Taxiförarföreningen påpekade att, enligt informationen från Mossos d’Esquadra under mötet med Generalitat, Guàrdia Urbana, 112 och AMB, ”Ungefär ett klagomål registrerades dagligen av taxichaufförer i Katalonien mellan 2022 och 2023, med 345 klagomål 2022 och 373 året därpå.” 90 % av klagomålen var kopplade till egendomsbrottmedan 7 % var relaterade till skador.

När kameran installeras i taxin måste passageraren ha inspelningsinformationsetiketten i sikte.

Installation av kameror i taxibilar inom ramen för organisk lag 15/1999 om skydd av personuppgifter är föremål för vissa krav. Spanska dataskyddsmyndigheten Det är inte organet som godkänner installationen, men det säkerställer skyddet av bilden som personuppgifter.

Eftersom inspelning av bilder på människor betraktas som personuppgifter, efterlevnad av dataskyddsbestämmelser krävs. Installationen av kameror måste vara legitim, och behandlingen av personuppgifter måste stödjas av den berörda personens samtycke eller av en lag som legitimerar det.

Så, Kan taxichaufförer installera kameror i sina fordon? Ja, eftersom lag 23/1992 om privat säkerhet kan göra det möjligt för privata säkerhetsföretag att installera säkerhetsanordningar, inklusive kameror i taxibilar, så länge de uppfyller de krav som fastställs i nämnda lag. Detta innebär att få tillstånd från inrikesministeriet, kommunicera kontraktet och uppfylla de formella kraven. Om kameran spelar in måste den spanska dataskyddsmyndigheten meddelas i förväg för registrering i dess allmänna register.

Domínguez förklarade för detta medium att i andra städer, som Madrid, är säkerhetskameror i taxibilar tillåtna, ”även om Det är inte många egenföretagare som har dem installerade, antingen på grund av priset och procedurer som ska utföras för att konfigurera dem eller för att de känner sig trygga i staden.” konstaterade experten. Kamerorna installeras av bevakningsföretag och är anslutna 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året, till en larmmottagningscentral. Dessa kameror har en övervakningssystem i realtid, som omfattar både bild och ljud.

Det måste man dock komma ihåg fordonet ska ha den gula varningsbrickan på en synlig plats, vilket indikerar att klienten registreras. ”När passageraren går ombord på fordonet är hans godkännande av dessa villkor implicit fastställt”, noterade advokaten.

Kamerorna är kopplade till vaktbolaget och aktiveras när taxichauffören varnar för en nödsituation

Installationen av videoövervakningskameror i taxibilar bidrar till införandet av en kommunikationsmodul övervakad 24 timmar om dygnet. Kamerorna aktiveras alltså endast när taxichauffören aktiverar panikknappen och meddela en nödsituation. Till exempel inkluderar villkoren som erbjuds av Securitas-programmet – ett av säkerhetsföretagen som erbjuder dessa system – till taxichaufförer följande aspekter:

  • Intern kamera som gör att företaget kan observera händelser inne i fordonet i realtid vid en incident och återställa inspelade bilder om det behövs som bevis.
  • Panik knapp avsedd för föraren i nödsituationer.
  • System av Automatisk avlyssning för att verifiera nödsituationer.
  • Kontinuerligt positioneringssystem och mobil kommunikation för att säkerställa permanent geolokalisering.
  • LED inhibitor detektor för varna föraren om eventuella systemkomprometteringar.

Hur ska taxichaufförer hantera bildlagring?

Domínguez betonade att även om taxichaufförer i de flesta situationer begär installation av kameror för att bevara sin säkerhet, finns det också fall där Taxichaufförer som har anställda som använder fordonet försöker installera dem. ”Precis som i företag implementerar ägare kameror att övervaka dina anställda” förklarade advokaten.

Oron för integritet och säkerhet verkar vara orsaken till att Generalitat i Katalonien för tillfället har avvisat införandet av videoövervakningskameror. Den spanska dataskyddsmyndigheten har dock fastställt tydliga riktlinjer angående användning av bilden av passagerare eller arbetare.

Till exempel är det endast tillåtet att granska bilder i specifika farliga situationer inne i fordonet., med en gräns på 20 sekunder före och efter den rapporterade incidenten. Förutom, Filer kan endast lagras i högst en månad, med ett krypterat och skyddat system. På liknande sätt som att spelas in i en kommersiell anläggning, restaurang eller offentliga utrymmen, gäller dessa begränsningar driften av videoövervakningskameror i taxibilar, som experterna avslutade med att förklara för detta medium.