Den globala ideella utjämnar kompetensreglerna

Generations uppdrag handlar om att se till att alla har tillgång till utbildning och kompetens, oavsett var de bor. Organisationen har filialer i Irland, Kenya, Italien, Singapore, Frankrike, Kina, Thailand, Indien, Chile, Mexiko, Australien och Spanien.

Minh Huy Lai förutspår att de europeiska arbetsmarknaderna kommer att ”fortsätta att vara volatila” under de kommande månaderna då krig och stora val dominerar förfarandena. En annan destabiliserande faktor är osäkerheten om räntorna, vilket innebär att arbetsgivare sannolikt kommer att fortsätta att vara försiktiga med sina anställningsplaner, räknar han med.

Ett sätt som människor kan ta sig fram på en instabil arbetsmarknad är att se till att de ständigt uppgraderar och håller jämna steg med ny teknik. Lai är regional COO för Europa för den globala utbildningsorganisationen Generation. Han känner den europeiska arbetsmarknaden mycket väl och han har själv sett hur Generations program har hjälpt människor att få anställning och skaffa sig ny kunskap.

”På Generation väljer vi våra elever baserat på deras motivation och inneboende färdigheter snarare än tidigare erfarenhet eller diplom. Detta ger bred tillgång till alla som vill ha en livsförändrande karriär, oavsett var de är just nu”, förklarar Lai.

”Vi använder ett kompetensbaserat tillvägagångssätt i allt vi gör, och vi arbetar med arbetsgivare som anställer våra akademiker för att få dem att göra det baserat på visad kompetens och kompetens snarare än diplom eller tidigare erfarenhet.”

Det finns en Generation-filial på Irland, såväl som i Kenya, Italien, Singapore, Frankrike, Kina, Thailand, Indien, Chile, Mexiko, Australien och Spanien. Dess grundare och VD, Dr Mona Mourshed, lanserade Generation 2015 efter år av arbete inom utbildningssfären.

Hon strävade efter att jämna villkoren för människor som ville få anställning – oavsett ursprungsland. Hittills har den ideella organisationen hjälpt mer än 100 000 elever globalt med sin blandning av mjuka färdigheter, tekniska färdigheter, onlineinlärning och praktiska startläger.

Bredda tillgången till kompetens för underrepresenterade personer

Lai tror att om fler arbetsgivare skulle anta ett kompetensbaserat tillvägagångssätt skulle vi ”få en bredare tillgång” till anställning för alla, ”särskilt de som kommer från underrepresenterade bakgrunder”.

”Sättet som regeringar och arbetsgivare kan ta itu med kompetensbrist på ett meningsfullt och långsiktigt sätt är genom att anta en kompetensbaserad strategi för att utbilda och anställa talanger”, säger Lai.

”Detta innebär konkret att vi utbildar människor med bransch- och marknadsrelevanta läroplaner med en stor dos praktik, och det innebär att vi anställer människor utifrån vad de visar att de kan snarare än vad de har gjort tidigare eller vilket diplom de har. ”

Naturligtvis finns det kompetensbrist och ojämlikhet i sysselsättningen också i rika länder. Se bara på Irland och några av de andra traditionellt sett bättre ställda EU-länderna.

Deepikas berättelse

En utexaminerad från Generation Irelands AWS re/Start-program berättade att innan hon skrev in sig på Generation hade hon kämpat i månader för att få ett jobb.

Deepika hade redan en examen i datavetenskapsingenjör och flera års arbetslivserfarenhet som mjukvaruutvecklare och kodningslärare bakom sig när hon flyttade till Irland förra året.

Liksom många andra kvinnor var hon tvungen att ta en längre paus från IT på grund av familjeåtaganden. ”När min man och jag flyttade till Irland förra året för hans jobb ville jag komma tillbaka till branschen jag brinner så för men jag kämpade för att hitta ett jobb inom tekniken – jag sökte till så många jobb men hörde knappt något tillbaka.”

Deepika kände sig överväldigad. ”När jag kom till ett nytt land visste jag inte hur systemet fungerade i Irland, inklusive formatering av ett CV; det var helt nytt för mig. Detta ledde till att jag gick med i Generations AWS re/Start-program där jag kunde få de tekniska och mjuka färdigheter jag behövde för att komma in på arbetsmarknaden igen.”

Hon säger att det viktigaste hon fick av programmet var självförtroende. ”Mer än något annat var det självförtroende jag fick från erfarenheten så viktigt för mig eftersom jag var så nervös efter att inte ha hört tillbaka från otaliga roller jag hade sökt.”

”Generationsmentorernas positivitet gav mig och mina medstudenter en enorm mängd motivation och självförtroende att veta att vi kan göra det.”

Även om hon hade en mycket solid förankring inom teknik, fann Deepika att hon kunde ta till sig nya färdigheter. ”Efter att ha tagit en längre paus från IT var de tekniska färdigheter jag utvecklade genom Generation också avgörande när det gällde att säkra ett jobb, särskilt att lära mig Python.”

”Vi fick också möjlighet att träffa branschexperter som gav oss förstahandsråd om vilka färdigheter vi bör fokusera på och hur vi kan intervjua för ett jobb effektivt.

”Generation var också ovärderlig eftersom den förknippade mig inte bara med fantastiska mentorer från Irland, utan också med andra människor i en liknande situation som min där de var i ett nytt land och inte kände många människor. Jag är fortfarande vän med många av dem och att veta att andra upplevde samma problem som jag gjorde enormt mycket för mitt självförtroende.”

Deepika har sedan dess fått ett jobb, och hon säger att hon skulle uppmuntra människor – särskilt de inom tekniksektorn – att ha möjligheter som Generation i åtanke för att uppgradera sig själva.

För Lai är det att hjälpa människor som Deepika att komma tillbaka till arbetsmarknaden anledningen till att han gör som han gör. ”Den röda tråden som ligger till grund för mina karriärval är att vara i en organisation där jag kan fortsätta att lära mig och påverka positivt. Min roll på Generation levererar på båda punkter.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.