Den irländska regeringen tillkännager 11 400 gratis och subventionerade universitetsplaceringar

Personer som är arbetslösa, egenföretagare eller återvänder till arbete kan ansöka om en plats på Springboard+ och Human Capital Initiative (HCI) Pillar 1 Graduate Conversion Programme.

Ministern för vidareutbildning och högre utbildning, forskning, innovation och vetenskap Patrick O'Donovan, TD och ministern för kompetens och vidareutbildning Niall Collins, TD meddelade idag (21 maj) att de som är arbetslösa, egenföretagare och återvänder till arbete kan dra nytta av 11 471 gratis och subventionerade universitetsplaceringar under det kommande läsåret (2024-2025).

Placeringarna kommer att erbjudas på mer än 350 kurser inom områden som cybersäkerhet, virtuell verklighet, hälsoinnovation, logistik, klimat, hållbarhet och energi, för att ge utbildning och vägar till hållbar sysselsättning.

Alla inom kategorierna arbetslösa, egenföretagare och återvändande till arbete kan förvänta sig att deras kurs är gratis, medan andra deltagare kommer att se 90 procent av avgifterna som täcks av regeringen. Tillgänglighet är ett centralt fokus för initiativet, med majoriteten av kurserna tillgängliga antingen online eller i ett blandat format.

Springboard+, ett statligt stödet program som ger gratis och subventionerad möjligheter till uppgradering och omskoling av högre utbildning, kommer att stå för 8 225 platser på 248 kurser. Human Capital Initiative Pillar 1, som erbjuder incitamentsplatser för akademiker att omskola, kommer att ha 3 216 platser på 107 kurser.

Kurserna, som hanteras av Higher Education Authority (HEA), är skräddarsydda för arbetslösa, egenföretagare, återvändare till arbetskraften och individer som vill uppgradera eller omskola, med målet att kurera en kvalificerad arbetskraft för en ”snabbt utvecklande ekonomi”, enligt Collins.

”Dagens tillkännagivande hjälper oss att säkerställa att vår arbetsstyrka är redo att svara på de förändringar som sker i arbetsvärlden, och även ge landet kompetensen att leverera inom nyckelområden som klimat, hållbarhet och förnybar energi”, säger Collins.

VD för HEA Alan Wall kommenterade vikten av tillgänglighet och noterade att ”den subventionerade karaktären hos Springboard+ och HCI Pillar 1-programmen säkerställer tillgänglighet för en mångfaldig grupp elever, vilket bidrar till en mer motståndskraftig och anpassningsbar arbetsstyrka”.

Ansökningar till placeringarna öppnar idag, med olika behörighetskriterier för EU- och icke-EU-sökande. För att ansöka om placeringarna, besök Springboard-webbplatsen.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.