Den spanska uppfinningen av ett litet framväxande företag som laddar en elbil på 30 minuter

Efter två års utveckling, En spansk entreprenörsprocess har lyckats släppa ut marknadens mest kompakta snabbladdare för elfordon på marknaden, genom förhållandet mellan dess makt och dess dimensioner. Detta är Lyra 60, skapad av börja Floox. Bland dess fördelar ingår vara designad med 70 % återvunnet material – förutom att vara 100 % återvinningsbart i sig – och vara mer mångsidig än någon befintlig modell på marknaden hittills, vilket gör det Kan ladda det mesta av det genomsnittliga elfordonsbatteriet på 30 minuter.

”Ge det en räckvidd på 250 kilometer; något fundamentalt i långa resor”, sa Martí Salvador, affärschef för Floox, och en av de 15 personer som utgör detta framväxande små och medelstora företag, född i mitten av 2021, från dess dåvarande moderbolag, Premium, specialiserat på kraftelektronik för järnvägssektorn. ”I vår uppkomst är uppdraget att främja användningen av förnybara energikällor, att underlätta övergången till hållbar mobilitet, en ekonomi och ett samhälle”, sa denna telekommunikationsingenjör, vars yrkesliv mestadels har tillbringat utomlands.

Premium-ledningen gjorde det möjligt för detta unga team på 15 ingenjörer, de flesta från Barcelona, ​​att skapa Floox för att implementera den specifika hårdvaran och mjukvaran för laddaren. Under dessa 24 månaders arbete har denna utvecklingsfas avslutats, som följde på validering och certifiering, ”vilket har gjort det möjligt för oss, innan vi påbörjade den industrialiserade produktionen av laddarna, att presentera Lyra 60 för samhället. Först, i den senaste eMobility Experience, som hölls på Circuit de Barcelona-Catalunya; och på senare tid, internationellt, på Middle-East Energy i Dubai, som ett nytt och kraftfullt engagemang för övergången till hållbar mobilitet.”

Laddaren har redan väckt intresse hos laddpunktsoperatörer som sköter de första elektriska laddstationerna.

Lyra 60 laddare Den väger bara 160 kilo och har små dimensioner 58 x 25 x 112 centimeter. Egenskaper som gör den till elfordonsladdaren med det bästa förhållandet mellan effekt, lätthet och kompakthet på marknaden, och som tillåter minska installationskostnaderna med 70%, tack vare att den kan hängas på en vägg och inte kräver ytterligare anläggningsarbeten. ”Naturligtvis kan den också användas med en bas, för att föra den ännu närmare vägen,” förklarade Martí Salvador, ”därav det omedelbara intresse som det redan har väckt bland laddpunktsoperatörer (CPO), de företag som ansvarar för att installera, hantera, driva och underhålla elstationer eller nätverk av laddningspunkter, och även bland ägare av traditionella bensinstationer, men intresserade av att även tillhandahålla service till elfordon.

Det sticker också ut eftersom 70 % av stålet som används för dess tillverkning återvinns, även om resten av materialen som används gör det till en 100 % återvinningsbar enhet. ”Och även för deras mjukvaruuppdateringar på distans, vilket kommer att undvika onödiga resor av tekniker till var och en av laddningspunkterna.”

Mycket av ingenjörsteamet som utgör Floox.

Dess chef talar också omInstallationen av denna laddare i köpcentra, i gym, på hotell, ”i transitområden att de med en kort vistelse kan ladda sitt fordon.” Inte så för individer, åtminstone inte ännu, ”eftersom det använder för mycket makt för att vara intressant för en enskild medborgare.”

Med blickar mot den närmaste framtiden, Floox arbetar på minst två nya snabbladdningsprototyper, som han planerar att tillkännage under hela detta år. ”Den mest kraftfulla modellen, upp till fyra gånger mer än den nuvarande, kommer att minska batteriets påfyllningstid till bara 10 minuter, i syfte att göra det likt att tanka ett förbränningsfordon på en bensinstation,” förklarade han till denna Martí tidningen Salvador. För det, strävar efter att uppnå effekter mellan 80 kW och 240 kW, för att minska väntetiden för att ladda batterierna i elfordon.

Med laddaren redan i full kommersialisering är tanken att gå från 1,6 miljoner euro 2022 till att debitera 5 miljoner 2024

Hela detta projekt har varit möjligt tack vare stödet från Premium, ett företag med mer än 40 års erfarenhet, som har fungerat som en inkubator för Floox tack vare engagemanget för innovation i det lokala territoriet av dess vd Jordi Gazo. ”Det är ironiskt, för när vi flyttade anläggningarna från moderbolaget och skapade vårt eget laboratorium, Trots att vi arbetade med el tog det oss cirka nio månader att få den nödvändiga elinstallationen för den kraft våra tester krävde.”

Förutom att vara mångkulturell, Martí Salvador definierar Floox-teamet som multidisciplinärt, ”Tja, du behöver många chefer för att hantera var och en av komponenterna, och vi har maskiningenjörer, industri- eller elektronikingenjörer och dataingenjörer,” och multi-age: ”Det finns en bra kombination av seniorer, ”som vet hur man undervisar, och unga människor som är villiga att lära.”

Det kortsiktiga målet, med Floox redan på full kapacitet och laddaren som marknadsförs över hela världen, är gå från de 1,6 miljoner euro som fakturerades 2023 till att överstiga 5 miljoner i år, ”av vilka 40 % redan har uppnåtts.” Tanken är konsolidera de försäljningskanaler som den har öppnat i Spanien som distributör av ett taiwanesiskt laddaremärke, ”vilket har hjälpt oss att testa marknaden, samtidigt som vi utvecklat vår egen lastutrustning”, avslutade Martí Salvador, som försäkrar att Floox kommer att fortsätta marknadsföra taiwanesiska produkter, ”eftersom de är inriktade på ett annat kundsegment.”