Dessa är frilansarna bakom de 850 musikkonserter som hålls i Spanien

Ljus- och ljudproffs, mat- och dryckesförsäljare, hantverksstånd, smyckesstånd, festivalrelaterade eller hälsoprodukter (massage, akupunktur eller naturprodukter), städ-, säkerhets- och säkerhetskontrakt och hälsovårdspersonal är bara några av de själv- anställda yrkesverksamma som De hittar en bra inkomstkälla i de cirka 850 utomhusmusikfestivaler som kommer att hållas i år i hela Spanien, och som är fokuserade på alla typer av publik.

Det är en magnifik möjlighet för egenföretagare och småföretag att utveckla en aktivitet som i många fall är nästan exklusiv för konsertsäsongen, och dra nytta av den publiktillströmning som dessa evenemang lockar till sig. mestadels sommar. Faktiskt, enligt rapporten Ekonomisk påverkan på livemusikbranschen, från OBS Business School professor Elena Mir, Denna verksamhet inbringade 578 miljoner euro förra året; 26 % fler än 2022, då pandemin höll på att dö. Denna volym av affärer gör Spanien till världens främsta destination för festival- och livemusikturism. Således, och trots konsolideringen av musik i strömning Alternativt förväntas fortsatt tillväxt för sommarfestivaler under de kommande åren.

A möjlighet för hundratals eller tusentals egenföretagare och småföretag, vars deltagande motsvarar en del av framgången för dessa evenemang. Med den åtföljande ekonomiska belöningen för sitt arbete, utan vilken de utan tvekan skulle förlora sin nuvarande attraktionskraft. För, vad vore en bra festival utan kvalitativ bild och ljud, bra faciliteter, inredningen, den scen som ansvarar för är ett proffs? Skulle den uppnå samma prestige utan bra catering-, säkerhets- eller städtjänster i paritet med musikerna i sin line-up?

Det uppskattas att den genomsnittliga dagliga konsumtionen på en festival är 42 euro per person

Vid tiden för vet vart du ska flytta och vilka platser som kan kräva mest dina tjänster, Barcelona leder marknaden för livemusik, med en ungefärlig omsättning på 132 miljoner euro. Madrid följer efter, med 94 miljoner, och på tredje och fjärde plats Málaga och Sevilla. Nyfiket, ökningen av faktureringen Det beror inte på ett större antal deltagare, som man kan tro, men till ökningen av biljettpriset, som steg med 48 % och nådde ett genomsnitt på 80 euro.

Medelåldern för konsertdeltagare är mellan 35 och 44 år, även om 2023, Unga mellan 18 och 24 år ökade sin närvaro med 44 %, troligen tack vare Ung kulturbonus. Primavera Sound, till exempel, lockar en majoritet av den utländska publiken (52 %), vilket avsevärt bidrar till Barcelonas lokala ekonomi, med turismintäkter på 13 853 miljoner euro.

De huvudfestivaler i Spanien, såsom Arenal Sound, som samlade 300 000 deltagare 2023, Primavera Sound från Barcelona med 243 000, och Viña Rock Med 240 000 visar de den enorma tillströmningen av allmänheten och den ekonomiska påverkan de genererar. Andra uppmärksammade festivaler inkluderar Mad Cool med 202 000 deltagare, FIB med 180 000 och Sónar med 120 000. Omsättningsmässigt leder Primavera Sound-festivalerna i Barcelona och Madrid med 150 miljoner euro vardera.

Som sagt, och med hänsyn till verksamheten som den här typen av liveshower kan ge frilansare och småföretag, kan en konsoliderad festival flytta från 1 200 till 1 800 jobb, enligt sysselsättningsportalen. Jobatus, den där Det uppskattas att den genomsnittliga dagliga konsumtionen på en festival är 42 euro per person.

Enligt en undersökning gjord av denna arbetsplattform, baserad på data från det små och medelstora företag som organiserar denna typ av evenemang, El Planeta Sonoro, kan en nyskapad festival fakturera 2 miljoner euro under sitt första år. Det måste man ta hänsyn till Endast de 10 viktigaste i Spanien har redan en ekonomisk effekt på mer än 400 miljoner euro och lockar mer än 1,5 miljoner människor. Och varje år dyker det upp nya festivaler, vilket får den här branschen att växa mer och nya affärsmöjligheter genereras för den lokala ekonomin, ”den som drar mest nytta av dessa offentliga evenemang”, sa Carlos Doncel, talesperson för Jobatus, till denna tidning. För vilka ”festivaler inte bara ger oförglömliga upplevelser för deltagare, utan också ”De representerar en viktig källa till sysselsättning och ekonomisk utveckling för lokala yrkesverksamma och företag.”

Festivalens storlek och rykte, dess varaktighet och den professionella specialiseringen innebär mycket olika inkomster.

För att med säkerhet avgöra vad var och en av de egenföretagare och småföretag som fakturerar kring en sommarfestival kan tjäna, är det nödvändigt att ta hänsyn till några faktorer som påverkar din ersättning.

Till exempel festivalens storlek och rykte, dess varaktighet i dagar, erfarenheten och specialiseringen hos den anställda professionella, och till och med platsen för lokalen, ”ja ”Festivaler i städer med högre levnadskostnader tenderar också att erbjuda högre vinster,” Carlos Doncel förtydligade. Det arrangerande företaget är också relevant, ”eftersom varje produktionsföretag fastställer sina egna priser, som kan variera avsevärt.” Och även förhandlingsförmågan hos den professionella själv. ”Taxorna är inte alltid fasta och egenföretagare och småföretag kan vara villiga att förhandla.” priset baserat på din erfarenhet, kompetens och festivalefterfrågan.”

Således skulle de ungefärliga genomsnittliga intervallen, utelämnade artisterna själva, vars cache är extremt varierande, beroende på deras popularitet, vara:

 • Bild- och/eller ljudtekniker. Han är ansvarig för kvaliteten på den audiovisuella upplevelsen för deltagarna, och hans arbete sträcker sig från tidigare förberedelser, inklusive läsning ryttare och genomgång av utrustning, fram till utförandet under evenemanget, manövrering av konsoler, lösning av problem och säkerställande av synkronisering av både: bild och ljud. Dina inkomster kan fluktuera mellan 150 och 300 euro per dag. På stora festivaler eller för mycket erfarna tekniker kan de till och med överstiga 400 euro per dag.
 • Ljustekniker. Han är ansvarig för att skapa atmosfären och visuell magi i varje show. Från förberedelser, inklusive ljusdesign och val av utrustning, till utförande under evenemanget, drift av utrustning och synkronisering av belysning med musik, deras arbete är avgörande för framgången för festivalen. Dina inkomster kan fluktuera mellan 120 och 250 euro per dag.
 • Mat och dryck försäljare. Beroende på din plats, tillströmningen av kunder det genererar, vilken typ av produkter du betjänar och din effektivitet och priser, kan du få mellan 250 och 350 euro per dag. Det är dock nödvändigt att erhålla nödvändiga tillstånd och licenser för att hantera mat och dryck, i enlighet med de regler och föreskrifter som fastställts av organisationen. Och se till att du har tillräckligt lager för att tillfredsställa efterfrågan vid försäljningsstället.
 • Handlare (hantverksstånd, merchandising relaterat till själva festivalen, välbefinnande: massage, akupunktur, naturprodukter…). De erbjuder en komplett upplevelse för deltagarna och ger dem en mängd olika produkter och tjänster som kompletterar evenemanget. Dina inkomster varierar beroende på vilken produkt eller tjänst som erbjuds mellan 150 och 250 euro per dag, beroende på utrymmet och tillströmningen av allmänheten.
 • Städtjänster. Prisklassen för att lägga ut städning på en genomsnittlig festival kan variera avsevärt, men som referens beräknas den ligga på mellan 1 och 3 euro per deltagare. Vinsten, när personalkostnader och materialkostnader är betalda, är mellan 10 % och 20 % av det totala kontraktspriset. Så att städa en festival med 10 000 deltagare kan vara mellan 2 000 och 4 000 euro.
 • Övervaknings- och säkerhetstjänst. Säkerhet på en musikfestival läggs ut på entreprenad för ett uppskattat prisintervall mellan 3 och 8 euro per deltagare, även om det slutliga priset bestäms genom förhandling och jämförelse av budgetar. Beroende på nivån av ansvar och erfarenhet kan ett litet företag få mellan 3 000 och 5 000 euro.
 • Vårdpersonal. De spelar en avgörande roll för deltagarnas välbefinnande och hanterar allt från nödsituationer till små momentana problem, såsom stukningar, fall, solsting… Faktorer som erfarenhet, yrkesmässig kvalifikation, evenemangets varaktighet eller graden av ansvar tilldelas påverka deras vinster, som sträcker sig mellan 200 och 350 euro per dag.
 • Andra proffs vars arbete kretsar kring en sommarfestival är ansvarig för montering och demontering av scen och infrastruktur (som tjänar mellan 100 och 150 euro per dag) eller logistik- och transportproffs (vilket uppgår till 120-200 euro per dag.

I Spanien finns musik och affärer under hela sommarsäsongen

Det här är nästa festivaler som är planerade till i sommar, att gå till i jakt på affärer:

 • Ekolod 2024 – Fira Montjuïc / Fira Gran Via L'Hospitalet, Barcelona, ​​från 13 till 15 juni.
 • Mallorca Live Festival – Old Calvià Aquapark, från 13 till 15 juni.
 • Azkena Rock Festival – Mendizabala Campus, Vitoria-Gasteiz, från 20 till 22 juni.
 • Uppståndelsefest – Viveiro, Lugo, från 26 till 29 juni.
 • Galet coolt – Iberdrola Music Venue, Madrid, från 10 till 13 juli.
 • Bilbao BBK Live – Kobetamendi, Bilbao, 11-13 juli.
 • Benicàssim International Festival, FIB – Benicàssim, Castellón, från 18 till 20 juli.
 • Arenal Sound – Burriana, Castellón, från 30 juli till 4 augusti.
 • Sonorama Ribera 2024 – Aranda del Duero, Burgos, från 7 till 11 augusti.
 • Kanelfest – Torremolinos Fairgrounds, Málaga, från 21 till 24 augusti.
 • Riverland – Musikdalen, Arriondas-Cangas de Onís, Asturien, från 23 till 25 augusti.