Det handlar inte bara om att integrera AI, det måste "faktiskt leverera"

Emmanuel Adeleke från Deloitte diskuterar sin roll i att hjälpa företag att se på AI genom en ”strategisk lins”, utvecklingen kring AI-reglering och tips för dem som funderar på en karriär inom dataanalys.

Med så mycket fokus på AI och de potentiella fördelarna det kan ge, kan det vara lätt för företag att bli överväldigade av de tillgängliga alternativen.

Från AI-system som är fokuserade på att förbättra arbetsplatsens effektivitet till kundfokuserade chatbots, kan det vara lätt för ett företag att vilja gå all-in när det kommer till denna teknik – något som flera Big Tech-företag verkar göra.

Men det är viktigt att titta på hur AI kan integreras i en verksamhet på rätt sätt, enligt Emmanuel Adeleke, en Deloitte-partner inom konsultverksamhet, AI och datatjänster.

Adeleke säger att han hjälper företag att tänka på AI och data i en ”mycket strategisk lins” och hjälper dem också att hitta de ”verkliga värdefulla användningsfallen som verkligen kommer att möjliggöra en viss grad av avkastning”.

”Oavsett om det är ett effektivitetsspel eller om det är något som är mycket mer fokuserat på personalisering när det kommer till din kund, som har mer av ett kommersiellt fokus på det, och då, ännu viktigare, var är kompetensen och talangen för att korrekt utnyttja den förmågan för att sedan driva värde från det, ”sa Adeleke.

AI-reglering

Även om det är viktigt för företag att titta på rätt sätt att integrera AI, sa Adeleke att det också är viktigt att överväga hur denna teknik regleras – särskilt skillnaderna i vissa regioner.

Till exempel noterade han hur AI-lagen utvecklas i EU och beskrev den som ”ganska omfattande”, tack vare inflytandet från GDPR i regionen.

”Det är ett mycket riskbaserat tillvägagångssätt för reglering är hur jag skulle se det,” sa Adeleke. ”Men sedan tittar man på ett antal andra geografier också, vissa skulle vara lite mer innovationsstyrda, andra lite däremellan.

”Men vad som är uppenbart är att varje geografi över hela världen tänker eller vill anpassa eller implementera en viss grad av reglering kring detta.”

Adeleke sa att detta skapar en intressant framtidsfråga för vissa kunder – särskilt företag som har ett globalt fotavtryck. Eftersom dessa företag kommer att vilja ge ”konsekventa kundupplevelser” men kan behöva ta olika tillvägagångssätt i vissa regioner för att följa olika regler.

”Så det kommer att bli en intressant resa som många av våra kunder kommer att göra under de kommande åren också,” sa han.

En karriär inom data

Adeleke sa att hans resa till områdena AI och datavetenskap började på University College Cork när han fokuserade mer på affärer och teknik, men att detta intresse utvecklades till områden som teknisk transformation och IT-strategi.

Men under de senaste åtta eller nio åren sa Adeleke att hans fokus flyttats mer till data eftersom koncept som AI och maskininlärning inte är möjliga utan data.

”För mig är intresset för data och förmågan att driva insikter, driva värde och i huvudsak berätta en historia och fatta verkliga beslut med data något som alltid bara har väckt mitt intresse från en mycket tidig ålder,” sa Adeleke.

Det bästa rådet han hade för dem som funderar på en karriär inom data – eller en potentiell karriärbyte – är att inte känna att dina alternativ är begränsade baserat på tidigare erfarenheter.

”Vi har människor som jag skulle ha arbetat med tidigare som kommer från en mängd olika bakgrunder,” sa Adeleke. ”Bara för att du inte har gjort datavetenskap eller att du inte har gjort tidigare utbildningar av programmeringstyp eller grundutbildningar eller vad som helst betyder inte att du inte kan omskola och utbilda dig själv.

”Jag tror att förmågan att ta med lite kreativitet i det vi gör är förmodligen det som gör det lite av en unik karriärväg också.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.