Använda AI och analys för att gynna arbetsplatskontakter

Jesse Harriott diskuterar sin roll som analyschef på Workhuman iQ och utmaningen att koppla ihop ett företags praktiska behov till AI- och analysinitiativ.

Jesse Harriott säger att han alltid har haft ett nyfiket sinne och en passion för lärande, med en preferens för det praktiska framför det teoretiska.

”Till exempel brukade jag ta isär och sätta ihop elektrisk utrustning som barn för att förstå hur det fungerade.”

Harriott är global analyticschef och verkställande direktör för Workhuman iQ, en AI-driven social analyslösning som samlar Workhumans användarinteraktioner för att förstå motivation, beteende och känslor hos anställda. Hans intresse för analyser och data kunde ses i unga år, som när han gjorde ett personlighetstest. ”Jag minns att jag tog ett personlighetstest som barn och blev förvånad över hur att svara på till synes orelaterade frågor kunde måla upp en korrekt bild av mina intressen och hobbyer.

”Jag blev verkligen tänd på spänningen i att avslöja osynliga mönster med hjälp av data.”

Vad förde dig till ditt nuvarande jobb och vad innebär denna roll?

Jag leder för närvarande AI och datavetenskap för Workhuman. Det ges en enorm mängd data från vår plattform och jag leder ett team som omvandlar den informationen till värde för våra kunder och användare av plattformen. Till exempel skapade vi en omedveten fördomsdetektor som gör att människor kan utvärdera sitt skrivande för fördomar innan ett meddelande skickas. Vi skannar miljontals igenkänningsmeddelanden och när en fördom upptäcks gör över 70 procent av användarna en förändring i sitt meddelande. Så vi kan använda AI för att göra en liten skillnad för andras liv och fördjupa deras mänskliga koppling på jobbet.

Vad trivs du bäst med med ditt jobb?

Det finns mycket jag tycker om med mitt jobb. En nyckelfaktor är att vi är fokuserade på att förstå hur ett må-bra-ögonblick av tacksamhet kan ha en dramatisk inverkan på anställdas välbefinnande, prestationer och affärsresultat. Vi kan hjälpa till att omvandla ”känslor till fakta” så att andra förstår hur att säga ”Jag ser dig och tackar dig”, har en djupgående inverkan på dig, de omkring dig och ditt företag. Detta är en utmanande analytisk uppgift med många dimensioner.

Vilka är de största förändringarna du har sett i analysvärlden under din karriär och vilka trender är du mest exalterad över framåt?

Det uppenbara svaret är framstegen inom datorkraft och hur det möjliggör bättre AI-system. Jag tror dock att i takt med att branschen blir mer och mer teknisk blir förmågan att kommunicera med intressenter samtidigt som man förstår de tekniska aspekterna av jobbet mer kritisk. Dessa är färdigheter som ofta inte betonas i traditionell AI- och analysutbildning. Men de är ett måste om dina AI-investeringar ska få stor effekt.

”En omättlig nyfikenhet med en pragmatisk filosofi har varit en bra kombination för mig att njuta av en karriär inom analytik”

Var det någon person som var särskilt inflytelserik när din karriär utvecklades?

Det har varit flera personer som har påverkat mig – det är svårt att välja en. Jag skulle säga att alltid söka upp mentorer/influencers som är helt annorlunda än dig. Alltför ofta letar människor efter mentorer som är som de själva eller vad de vill bli. Jag har lärt mig mest av människor utanför mitt område, till exempel inom försäljning, kreativa karriärer eller offentlig service.

Vilka har varit de största utmaningarna du har stött på i analysvärlden och hur övervann du dessa utmaningar?

En av de största utmaningarna är att koppla verksamhetens praktiska ”så vad”-behov till AI- och analysinitiativ. Till exempel, när blir ett projekt en intellektuell nyfikenhet snarare än ett som driver överdimensionerat affärsvärde? Några av sätten jag har tagit itu med detta är att åta sig en avkastning på investeringen (ROI) på varje initiativ och sedan följa upp för att visa att avkastningen uppnåddes. Att fokusera på rekommenderade affärsåtgärder snarare än insikter räcker långt för att hjälpa intressenter att förstå ”så vad”.

Vilka aspekter av din personlighet känner du gör att du är lämpad att arbeta med analys?

Jag tror att en omättlig nyfikenhet i kombination med en pragmatisk filosofi har varit en bra kombination för mig att njuta av en karriär inom analytik. Jag tycker också om att hjälpa andra, så att kunna översätta dataspråket till handlingar som kan påverka andra positivt är givande.

Vad kan folk förvänta sig av karriärutveckling inom analysbranschen?

Du kan förvänta dig att alltid lära dig. Du kan aldrig förvänta dig att vara en total expert på området eftersom det förändras så snabbt och det finns så många dimensioner av AI och analys. Detta kan vara mycket motiverande för vissa människor som tycker om kontinuerligt lärande, så var bara beredd att överväga den delen av jobbet.

Vilket råd skulle du ge till dem som funderar på en karriär inom analytik, eller som precis börjat med en?

Det finns många vägar inom analysbranschen – så var öppen och få exponering för så många områden och projekt som möjligt. Oavsett om ditt intresse är en mycket teknisk roll, en roll som affärspartner eller en ledarroll – prova allt en gång. Du kan bli förvånad över vad du tycker är mest tillfredsställande.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.