13 viktiga influencers inom AI-världen

Artificiell intelligens fortsätter att skaka om världen av teknik och bortom. Men vilka är de ledande influencers och experterna du behöver känna inom området?

Generativ AI och maskininlärning i allmänhet fortsätter att ta fart, få intresse och få stora investeringar från hela teknikindustrin.

Men verkligheten är att även om avancerade generativa AI-verktyg som ChatGPT har exploderat till mainstream, är tekniken bakom stora språkmodeller långt ifrån ny och det har funnits otaliga teknologer, akademiker, ingenjörer och ledare som arbetat med och med denna teknik, som spelar en avgörande roll inom industrin.

Du kommer att bli bekant med Satya Nadella, VD för Microsoft, som pumpade in 1 miljard dollar till ChatGPT-skaparen OpenAI redan 2019. På samma sätt försökte Elon Musk ta sig an OpenAI med xAI, som inkluderade en ”rebellisk” AI-chatbot vid namn Grok. Och Marc Andreessen, medgrundare av VC-företaget Andreessen Horowitz (a16z) har uttalat sig mot de som tar upp AI-problem och hävdat att tekniken kommer att ”rädda världen”. A16z har investerat mycket i AI-start-ups, från läkemedelsleveransföretag till bildgeneratorer.

Men även om det inte råder någon tvekan om att dessa män har inflytande i teknikvärlden och investerar i AI, ville vi gräva djupare för att lyfta fram de män och kvinnor som arbetar lite mer med själva tekniken eller etiken och relationerna kring den.

Det här är inte på något sätt en uttömmande lista över de otaliga AI-forskare, ingenjörer och pionjärer som har hjälpt till att forma branschen utan bara ett litet urval av några av AI-influenser som är värda att känna till.

Mira Murati

Som VD för OpenAI – företaget bakom den generativa AI-älsklingen ChatGPT – har Sam Altman varit en del av många AI-influenserlista. Men medan hans prägel på branschen utan tvekan kommer att bli ihågkommen för att vara företagets ansikte utåt, är dess tekniska chef Mira Murati värd att veta.

Med en bakgrund inom ingenjörsvetenskap, har Murati arbetat inom både flyg- och bilindustrin samt med VR och AR. Innan OpenAI arbetade hon på Tesla som senior produktchef i utvecklingen av företagets Model X. Hon blev till och med tillfällig VD för OpenAI när Altman utan ceremonier avsattes för en kort tid förra året.

Dr Andrew Ng

Andrew Ng, som regelbundet kommer in på listor över AI-ledare, är en av grundarna av forskarteamet för djupinlärning av AI Google Brain och tidigare chef för data och AI på den kinesiska teknikjätten Baidu innan han klev bort från företaget 2017. Samma år, han grundade DeepLearning.AI, en utbildningsplattform utformad för att fylla en lucka i AI-utbildning.

Ng är allmänt erkänd för både sin arbetsmaskininlärning och sin utbildning. Före DeepLearning.AI var Ng med och grundade onlineutbildningsföretaget Coursera. Där driver han DeepLearning.AI-kurser för att utöka utbildningen om tekniken till både inom och utanför branschen – den senaste av dem är ’Generativ AI för alla’, som lanserades i november 2023.

Dr Fei-Fei Li

En annan banbrytare i AI-världen, Dr Fei-Fei Li är en ledande figur inom datorseende och maskininlärning. Hon är professor vid datavetenskapsavdelningen vid Stanford University och har varit chef för universitetets AI Lab.

Li arbetade som chefsforskare på Google Cloud, tills hon lämnade sin roll 2018 för att återvända till Stanford University på heltid. Hon är för närvarande meddirektör för Stanford Human-Centered AI (HAI) Institute, som syftar till att främja AI-forskning, utbildning, policy och praktik för att gynna mänskligheten genom att föra samman tvärvetenskapliga stipendier över hela universitetet. Hennes bok, ”The Worlds I See: Curiosity, Exploration and Discovery at the Dawn of AI”, publicerades i november 2023.

Dr Geoffrey Hinton

Geoffrey Hinton, allmänt känd som ”gudfadern till AI”, är en viktig pionjärfigur på området. Han har lett forskargrupper om djupinlärning och neurala nätverk, med en betydande inverkan i branschen och banat väg för produkter som ChatGPT.

Han fick 2018 års Turing-pris, ofta kallad ”Nobelpriset för datoranvändning”, för sitt arbete med djupinlärning och hade arbetat med Google i mer än ett decennium innan han slutade 2023 så att han kunde tala fritt om risker som omger AI-teknik. ”Det är svårt att se hur du kan förhindra de dåliga skådespelarna från att använda det för dåliga saker,” sa Hinton till The New York Times då.

Prof Virginia Dignum

Virginia Dignum är professor i ansvarig artificiell intelligens och chef för AI Policy Lab vid Umeå universitet i Sverige. Hon leder också forskargruppen för social och etisk artificiell intelligens och hennes författarskap tar hänsyn till ansvarsfull AI och användningen av människocentrerad artificiell intelligens.

Dignum har haft flera betydande AI-utnämningar, inklusive tidigare medlemskap i Europeiska kommissionens högnivåexpertgrupp inom AI, tillsammans med hennes nuvarande utnämningar till World Economic Forum Global AI Council, och nu senast, FN:s AI-rådgivande organ. I dessa roller hjälper Dignum till att tillhandahålla strategier på europeisk och global nivå för etiska riktlinjer kring användningen av AI.

Prof Yoshua Bengio

Yoshua Bengio, en framstående AI-forskare, är känd för sitt arbete med djupinlärning och hans framsteg inom AI har haft betydande implikationer inom medicinsk bildbehandling och diagnostik. Han delade Turing Award 2018 med andra AI-pionjärer, Hinton och Yann LeCun, för sina bidrag till området.

Bengio är professor vid University of Montreal och grundare och vetenskaplig chef vid Mila, Quebecs AI-institut. Han leder också programmet ’Learning in Machines and Brains’ vid Canadian Institute for Advanced Research. 2023 uttryckte Bengio oro över riktningen och hastigheten med vilken AI-tekniken utvecklades.

Dr Nazneen Rajani

En annan medlem av FN:s rådgivande styrelse för AI, Nazneen Rajani, har arbetat som forskare i flera stora teknikföretag, inklusive IBM, Qualcomm och Salesforce. På senare tid var hon forskningsledare på maskininlärningsplattformen Hugging Face.

Rajani är erkänt som en expert och tankeledare för att säkerställa robustheten och utvärderingen av stora språkmodeller. Hon tog sin doktorsexamen i datavetenskap från University of Texas, med fokus på naturlig språkbehandling och tolkning av maskininlärningsmodeller.

Demis Hassabis

Neuroforskaren Demis Hassabis är medgrundare och VD för DeepMind, ett ledande AI-forskningslabb som förvärvats av Google. I april 2023 tillkännagav teknikjätten att den slår samman DeepMind och Google Brain för att skapa en ny AI-forskningsenhet med Hassabis i spetsen för att hjälpa till att ”skapa nästa generations AI-genombrott”.

Hassabis är känd för sitt arbete med förstärkningsinlärning och artificiell allmän intelligens, och sedan förvärvet har hans företag DeepMind legat i framkant av flera AI-prestationer, inklusive att lösa den 50 år gamla utmaningen med proteinveckning och skapandet av AlphaGo, som vann Marvin Minsky-medaljen 2017.

Dr Abeba Birhane

Dr Abeba Birhane är en kognitiv forskare som bär många hattar när det kommer till hennes bidrag till AI-industrin. Hon är senior rådgivare i AI-ansvar vid Mozilla Foundation, adjungerad biträdande professor vid School of Computer Science and Statistics i Trinity College Dublin och hon är en annan medlem av FN:s rådgivande organ för AI-styrning.

Birhane blev berömmelse 2020 när hon hjälpte till att avslöja rasistiska och kvinnofientliga termer i ett MIT-bildbibliotek som användes för att träna AI. 2023 utsågs hon också av Time Magazine till en av de mest inflytelserika personerna inom AI.

Prof Yann LeCun

Medan Mark Zuckerberg ofta nämns som en viktig ledare inom framväxande teknik som AI, är Yann LeCun en viktig medlem av företaget när det kommer till AI, och arbetar som chefs AI-forskare för Facebook AI Research (FAIR), efter att ha gått med i företaget mer än för ett decennium sedan.

LeCun är också professor vid New York University på deltid och har gjort viktiga bidrag till djupt lärande, och delat 2018 års Turing Award med andra bidrag Hinton och Bengio. Han är också medlem av US National Academy of Engineering, mottagare av 2014 IEEE Neural Network Pioneer Award och 2015 IEEE Pattern Analysis and Machine Intelligence Distinguished Researcher Award.

Dr Timnit Gebru

Dr Timnit Gebru är en formidabel figur inom AI-branschen. Hon är en datavetare som arbetar inom områdena AI, algoritmisk bias och datautvinning samt en förespråkare för mångfald inom teknologi och medgrundare av Black in AI.

Gebru är tidigare medledare för Googles etiska AI-team fram till 2020, då hon sa att hon fick sparken för att ha kritiserat dess mångfaldsansträngningar i ett mejl till kollegor. 2021 lanserade hon Distributed Artificial Intelligence Research Institute (DAIR), ett ”oberoende, gemenskapsrotat institut som ska motverka Big Techs genomgripande inflytande på forskning, utveckling och distribution av AI”.

Prof Stuart Russell

Professor Stuart Russell, professor vid UC Berkeley och en ledande auktoritet inom artificiell intelligens, är känd för sitt arbete med AI-säkerhet och är författare till ”Artificial Intelligence: A Modern Approach”. Hans forskning täcker ett brett spektrum av ämnen inom AI, inklusive maskininlärning, kunskapsrepresentation, beslutsfattande i realtid, datorseende, beräkningsfysiologi och filosofiska grunder.

Russell har också utsetts till en av Time Magazines mest inflytelserika personer inom AI och hans nuvarande bekymmer inkluderar hotet om autonoma vapen och den långsiktiga framtiden för artificiell intelligens och dess relation till mänskligheten.

Kate Crawford

Kate Crawford är en ledande forskare, akademiker och författare vars 20-åriga karriär har fokuserat på storskaliga datasystem, AI och maskininlärning och dess effekter på samhället som helhet. Hon är forskningsprofessor vid USC Annenberg, senior huvudforskare vid Microsoft Research New York och hedersprofessor vid University of Sydney.

2021 fick hon Miegunyah Distinguished Visiting Fellowship vid University of Melbourne. Hon är också medgrundare och tidigare meddirektör för AI Now Research Institute, ett tvärvetenskapligt forskningscenter som är dedikerat till att studera de sociala effekterna av AI och har gett råd till beslutsfattare i FN, USA:s Federal Trade Commission och Europaparlamentet.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.