Från en städare till en Intel-processtekniker

Med drömmar om att arbeta inom tekniken sa Intels Geovana Lore att nyfikenhet är det som förde henne till hennes nuvarande roll som processtekniker.

Det finns gott om teknikarbetare som har en lång och krokig väg som en del av sin karriärresa. För vissa kan det bero på att de upptäckte sin passion för teknik sent i livet eller för att ovanliga omständigheter ledde dem till en väg de aldrig hade tänkt på tidigare.

Men för Geovana Lore var att arbeta inom tekniken ett mål från tidigt i hennes liv. ”Sedan en ung ålder var jag omgiven av teknik. Min far introducerade mig för datorer, programmering och bloggning/webbdesign i början av 2000-talet”, sa hon.

Ursprungligen från Brasilien blev Lore ensamstående mamma vid 18 och var fast besluten att ge sin dotter det bästa livet. 2016 tog hon det svåra beslutet att flytta till Irland utan engelska vid 25 års ålder.

”Jag fick reda på att Intel var baserat i Leixlip och bestämde mig för att få ett jobb som arbetare på platsen, som städare. Inom några månader visste jag att jag en dag skulle vilja vara en del av Intel-teamet och uppfylla min barndoms nyfikenhet”, sa hon.

Skapar en väg

Under sin tidiga karriär där, nätverkade Lore, pratade med andra Intel-arbetare om deras jobb och fick reda på den erfarenhet hon skulle behöva för att komma i fråga för en intervju. Hon bestämde sig för att gå en teknisk kurs för att öka sina chanser, fick lite erfarenhet av olika företag inom Intel och fick så småningom en intervju när Intel öppnade nya positioner 2021.

Lore arbetar nu som processtekniker för företaget. ”Jag tillhandahåller processstöd, validering och kvalificering av nya produkter och teknologi i en nystartsmiljö som en del av Fab 34 litografiområdet.”

Litografi är ett grundläggande steg för att producera mikrochips. Den använder ljusprojektion för att skriva ut små mönster på silikonwafers. Denna process upprepas för att lägga till lager på lager av mönster för att göra ett helt mikrochip.

”En del av min roll som jag trivs bäst med är felsökning och dataanalys eftersom varje dag innebär en annan utmaning. Jag kan utmana mig själv att ta mig ur min komfortzon och lära mig att nå det bästa resultatet”, sa Lore.

”Multitasking är en av de färdigheter som jag använder dagligen. En annan färdighet som jag har behövt dra nytta av är motståndskraft som tidspress och våra områdens behov kan vara utmanande från tid till annan.”

Från Brasilien till Irland

Att flytta till ett annat land utan språket i så ung ålder kan vara svårt, men Lore sa att även om hon har känt sig ensam på den här resan ibland så är Irland hennes hem nu och hon känner sig stabil i sin karriär.

”Jag älskar att cykla och utforskar meditation. Jag började vuxenlivet väldigt snabbt och nu när jag äntligen kan andas, börjar jag tänka på mig, inte bara på rollerna jag spelar, och det är en spännande tid framför mig, säger hon.

”Vädret var en enorm chock när jag först kom till Irland, och det tog tid att vänja mig. Det mest överraskande för mig är balansen mellan arbete och privatliv. I Brasilien känns det som att folk lever för helgen där det i Irland verkar som att helgen kan vara vilken dag som helst i veckan. Livskvaliteten i allmänhet känns mycket bättre här på Irland.”

Råd till andra

För Lore var den största utmaningen i hennes karriär när hon började som riktmedelsinspektör, där man använder högupplöst bildoptik för att hitta defekter på ett riktmedel. I den här rollen fanns det en stor mängd ny information att lära sig och implementera dagligen såväl som nyanställda att utbilda och kunskap att förmedla.

Men då fick hon en möjlighet att arbeta med processledning, vilket hon fick genom hennes prestationer och färdigheter. ”Jag skulle säga att jag är öppen för de nya utmaningarna; Jag ger inte upp lätt när jag står inför ett nytt problem. Tydlig kommunikation med ett team är också nyckeln till en framgångsrik dag.”

För dem som kommer upp på den tekniska karriärstegen bakom henne, sa Lore att det är viktigt att vara uppmärksam på detaljer och göra anteckningar. ”Bygg relation med team och kamrater. Tänk på dina bästa färdigheter och talanger och var inte rädd för att implementera dem i ditt vardagliga jobb. Ibland kan det verka överväldigande men i slutändan är det väldigt givande.”