Hur denna läkemedelsledare gick från att städa hyllor till chef för verksamheten

Viatris Karen MacGregor diskuterar sin roll som chef för global enhetsutveckling och drift, hur hon blev intresserad av läkemedel och de nyckelfärdigheter som krävs för en karriär inom denna sektor.

Karen MacGregors första erfarenhet av läkemedelsindustrin började vid 14 års ålder, när en nära familjevän gav henne ett lördagsjobb på ett apotek i Edinburgh. Efter ett tag med städning av hyllor och betjäning av kunder började MacGregor hjälpa apotekaren med att förbereda hudkrämer och hostblandningar, som var vanligt på den tiden.

”Mitt intresse för hur mediciner fungerar i kroppen och den positiva inverkan på patienters liv fascinerade mig och var drivkraften för att fortsätta studera farmaci vid Brighton University och bli medlem i Royal Pharmaceutical Society”, säger MacGregor. ”Att välja att arbeta inom läkemedelsindustrin har gett mig några fantastiska möjligheter att fortsätta att ge läkemedel till patienter, om än i ett lite alternativt förhållningssätt till en kommunal farmaceut.”

MacGregor skulle fortsätta att ta doktorsexamen i läkemedel och började en omfattande karriär i branschen innan han började på Viatris förra året som chef för global enhetsutveckling och drift. I sin roll på Viatris stödjer hon design, utveckling, designsäkring, regulatoriska godkännanden, kommersialisering, teknisk drift och livscykelhantering av företagets verksamhet inom medicintekniska produkter och kombinationsprodukter.

Förutom sin roll på Viatris utsågs MacGregor nyligen till en stipendiat i Royal Pharmaceutical Society. ”Det var en stor ära att bli utsedd till stipendiat i Pharmaceutical Society förra året för tjänster till farmaceutyrket, men ännu mer att gå tillbaka till den farmaceuten och tacka henne för att hon gav mig den första möjligheten!”

Vad fick dig till ditt nuvarande jobb?

Med de senaste läkemedelsföretagen jag har arbetat för har det funnits ett växande och betydande fokus på patienter och den transformation som kan ske av läkemedel som vi utvecklar och tillverkar för dessa människor. För många har detta varit en betydande anledning till att vara en del av branschen.

Det faktum att Viatris har förmågan att leverera högkvalitativa läkemedel till cirka 1 miljard patienter runt om i världen årligen, understödd av människor som litar på våra läkemedel, var en viktig faktor för att föra mig till detta företag.

Vilka var de största överraskningarna du mötte på din karriärväg?

Några av överraskningarna har handlat om hur tekniskt utmanande vissa av projekten är, främst kring hur du lyckas leverera ett läkemedel till människokroppen som kommer att ha en positiv effekt på hälsoresultaten, med få eller inga oönskade biverkningar. En nyckeldel i att designa anordningar avsedda för att leverera läkemedel till människor (t.ex. läkemedel för injektion, läkemedel för inhalation) är utvecklingen av statistiskt sunda matematiska modeller som kan användas för att förutsäga läkemedlets prestanda i en patients kropp.

När vi utvecklar mer komplexa produkter för att möta de förändrade hälsovårdsbehoven hos patienter globalt, är förmågan att bättre förutsäga resultaten av kliniska prövningar genom förbättrad prediktiv enhets- och läkemedelsdesign avgörande för att bättre förstå patientupplevelsen. Utveckling av sådana modeller för komplexa produkter är utmanande, och dessa fortsätter att vara ett område för vetenskaplig forskning och utveckling för att bättre förutsäga verkliga resultat.

”En kan-göra-attityd, vilja att lära, framsteg från misstag och att vara öppen, ärlig och autentisk kommer att ta dig långt”

Var det någon person som var särskilt inflytelserik när din karriär utvecklades?

Det har inte funnits en person förutom några få fantastiska ledare som har stöttat mig under hela min karriär. Många av dem har gett mig utrymme att ta reda på problem och den bästa vägen framåt för mig själv. Andra har gett mig förtroendet att jag kan göra det som behövs, speciellt i mycket svåra situationer. Några ledare har gett mig en tuff tid, men med mitt bästa i åtanke – ofta har deras tillvägagångssätt inneburit att jag har lärt mig mer effektivt och kan tillämpa sådana lärdomar snabbare nästa gång.

Vad trivs du bäst med med ditt jobb?

Jag vet att många svarar att det är teammedlemmarna som gör störst skillnad för hur mycket du trivs med ditt jobb. För mig, i den roll jag har nu, är det verkligen viktigt att vara i en position att stödja och underlätta det som krävs för att utveckla och växa människors karriärer. Detta och att uppnå en bra balans mellan arbete och privatliv för mitt team är vad jag strävar efter. I tidigare karriärer har jag och andra upplevt negativa känslor på väg till jobbet, där det inte borde vara fallet. Att få detta rätt är det första steget till en stärkt och engagerad arbetskraft.

Nu med Viatris är jag övertygad om att vi kan lägga till vårt starka globala enhetsutvecklingsteam som är fokuserade på att leverera högkvalitativa, säkra, robusta och effektiva branschledande enhets- och kombinationsprodukter.

Vilka aspekter av din personlighet känner du gör att du passar för det här jobbet?

Som farmaceut är uppmärksamhet på detaljer viktigt och inom de många områdena av läkemedelsutveckling – från val av kandidater till fullt operativ tillverkning av läkemedelsprodukter – är det viktigt att ha noggrannhet i vad och hur du levererar. Detta kan vara så enkelt som att se till att målen för arbetet är tydligt förstådda för att känna till drivkrafterna för effektiv styrning av komplexa projekt.

Att kunna samarbeta effektivt, att ha en kommunikationsstil som säkerställer att alla röster hörs och en förmåga att ge teamen möjlighet att uppnå sina mål har varit nyckelaspekter av min personlighet. Jag får också veta att den motståndskraft jag har har hjälpt mig och mina team att nå framgångsrika resultat – det finns inget att frukta utom rädslan i sig själv!

Vad kan folk förvänta sig av karriärutveckling i den här branschen?

Inom läkemedelsindustrin finns det så många karriärvägar som du kan följa som rymmer ett brett spektrum av yrken. Dessutom är det inte förvånande att hitta personer som utför roller som inte är relaterade till deras ursprungliga examen eller disciplin. Jag har känt forskare som arbetar inom HR, revisorer som leder tillverkningsteam och ingenjörer som leder läkemedelsprojektteam. Ingenting ligger utanför räckvidden. En kan-göra-attityd, vilja att lära, framsteg från misstag och att vara öppen, ärlig och autentisk kommer att ta dig långt.

Vilka råd skulle du ge till dem som funderar på en karriär inom detta område?

Mitt råd är att se till att du tar reda på så mycket som möjligt om vad som finns på det företag du vill gå med i eller har gått med i. Fråga varför människor har valt sin karriärväg – vad har fungerat och inte fungerat utifrån dem? Detta ger dig mycket bakgrundsinformation. Jag skulle välja roller som spelar för din kompetens men som ändå kommer att sträcka dig. Se till att du tar ansvar för din karriär och arbetar med din chef för att utvecklas inom områden som ger allsidig erfarenhet. Man kan också överväga en coach och/eller en mentor.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.