Hur denna mjukvaruingenjör började en ny karriär

Fidelity Investments Sumaya Almeida diskuterar hur hon hamnade som mjukvaruingenjör i Irland och hennes erfarenhet av FIT tech lärlingsprogrammet.

Innan Sumaya Almeida kom till Irland arbetade hon som tv-producent i Brasilien. Under sin tid i den här branschen bevittnade hon den gradvisa övergången från analoga teknologier till digitala, vilket senare skulle hjälpa henne med sin egen karriärövergång till mjukvaruteknik.

Numera är Almeida biträdande mjukvaruingenjör på Fidelity Investments, där hon arbetar med att utveckla webbapplikationer för företagets affärsenhet Workplace Investing. Hennes dagliga arbete innebär att koda layouten, stilen och funktionaliteten för de visuella delarna av webbapplikationer, samtidigt som hon säkerställer att funktionaliteten och tillgängligheten för applikationer förblir konsekventa över olika enheter och skärmstorlekar.

Här berättar hon för oss om sin karriärresa hittills, inklusive hennes byte från brasiliansk TV till irländsk mjukvaruteknik, och hur hon fick sin start med Fidelity genom Fastrack into IT (FIT) tech lärlingsprogram.

”Att gå från TV till teknik kändes mycket som en naturlig väg att följa”

Hur är det att jobba inom tv och vad fick dig att besluta dig för att gå in i tekniken?

Ja, jag arbetade som tv-producent i mer än 15 år, och jag var med i många olika typer av tv-program. Från sociala, kulturella, spel, undersökande journalistik och nyheter till populära realityprogram som du ser på TV-kanaler över hela världen, som ”Idols” och ”Farmer Wants a Wife”. Att arbeta för TV-branschen innebär också mycket teknik.

När jag började i slutet av 90-talet var all utrustning fortfarande analog, och att lära sig hur man använder alla dessa maskiner, kameror, ljusinställningar och redigeringsväxlare var inte något särskilt vanligt för kvinnor. Det tog mig några år och mycket uthållighet att få chansen att trycka på de knapparna. Med tiden övergick allt till digitalt, inklusive sändningssignaler och all relaterad utrustning, som kameror, videoband som nu är hårddiskar och videoredigering som nu sker inuti en dator.

Detta var en vändpunkt för den här branschen. Numera är innehåll inte längre centraliserat i händerna på de traditionella medierna, utan det syns istället överallt. Vem som helst kan skapa och dela innehåll online och detta har förändrat allt. Så övergången från TV till teknik kändes mycket som en naturlig väg att följa.

Vad fick dig att välja att flytta från Brasilien till Irland?

Jag kommer från São Paulo, i sydöstra Brasilien, vilket betyder att jag brukade leva med Atlanten österut och omgiven av ett gigantiskt Brasilien på alla andra sidor. Det närmaste landet, Paraguay, ligger mer än 1 000 km därifrån. Jag hade möjlighet att besöka större delen av mitt land, särskilt på grund av mitt yrke. Men jag brukade känna mig väldigt isolerad från resten av världen. Jag hade en önskan att uppleva livet utanför mitt land. Och jag hade turen eftersom min fru Adriana också hade samma äventyrsanda, och vi bestämde oss för att komma till Europa och tillbringa minst ett par år där.

Vi kom 2014, så i år har vi slutfört 10 år i Europa, fem i Irland. Det var och är fortfarande en enorm utmaning, mycket svårare än jag hade förväntat mig men samtidigt väldigt givande som en personlig och professionell upplevelse. Jag var tvungen att bevisa mig själv så många gånger att jag inte kunde räkna, och jag klarade det. Jag är fortfarande här och planerar fortfarande och försöker vara regissören för min egen berättelse.

Finns det något från din karriär inom TV som har hjälpt dig i din roll som mjukvaruingenjör?

Massor av saker. Som TV-producent har jag mycket erfarenhet av att leda projekt från idé till färdigställande. Att sätta tidslinjer, hålla deadlines, hantera flera beroenden och intressenter. Det kräver också kreativitet och problemlösningsförmåga varje minut. Jag anser mig vara väldigt uppmärksam på detaljer och det kommer säkert från den tiden då varje detalj är viktig, kostar massor av pengar och kan göra en enorm skillnad för resultatet.

Att ha en kommunikationsbakgrund är alltid till hjälp för min roll som mjukvaruingenjör, för för att anpassa förväntningarna kommer vi alltid att diskutera krav och se till att alla är tydliga med projektmål och prioriteringar.

Berätta för mig om FIT tech lärlingsprogrammet och din erfarenhet av det.

FIT är ett tvåårigt program och de första sex månaderna studerade vi i klass på heltid. Därefter pågick arbetsplatsdelen av programmet och vi började komma till arbetsplatsen tre dagar i veckan under ett år. Slutligen, under det senaste halvåret, blev det en dag i lektionen och fyra dagar på arbetsplatsen. Vi lärde oss mest genom att arbeta med faktiska projekt. För att avsluta programmet måste vi också få minst två branschcertifieringar inom kompetensområden du kan välja mellan.

Jag lärde mig mycket genom att arbeta med verkliga projekt, arbeta sida vid sida med erfarna proffs och för mig var det en livsförändrande upplevelse. Det är en spännande utmaning eftersom du börjar med mycket begränsad kunskap, men vi har nu så mycket innehåll tillgängligt online, vi kan lära oss efter behov, forska i olika kanaler och tillämpa det vi har lärt oss på uppgiften vi gör. På Fidelity hade jag mycket stöd från vår lärlingskommitté, Jump2IT, och från min chef, mina kollegor och mentorer. Det stöd jag fick var avgörande för att hjälpa mig och andra lärlingar att ge teamen fler värderingar.

Vad gillar du mest med ditt nuvarande jobb och att arbeta inom teknik i allmänhet?

Jag tycker om att koda, lösa problem genom kod, lära mig nya teknologier och jag älskar lagarbete, speciellt när vi alla försöker hitta lösningar för att möta kraven eller diskuterar det bästa förhållningssättet till ett givet scenario. Jag tycker också om miljön för kunskapsdelning, att lära av andra och dela med mig av det jag vet.

Vilket råd skulle du ge till någon som funderar på att byta karriär till teknik?

Till en början kan tekniken kännas för mycket som raketvetenskap. Men när du går och bryter inlärningen i små bitar, samlar du på dig kunskap med tiden och saker börjar bli mer vettiga. Jag önskar att jag kunde förstå tidigare att ingen vet allt (nåja, vissa vet mycket) och att det är en kontinuerlig inlärningsprocess. Ålder är inget hinder om du är villig att lägga energin och har förmågan.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.