Hur du känner igen om säkerheten för din arbetsenhet har brutits

I en tid av ökade säkerhetsrisker, vilka är några av de röda flaggorna som indikerar att din arbetsenhet har äventyrats?

Att hålla sig cybersäker kan kännas som ett heltidsjobb och vi har alla en skyldighet att skydda integriteten hos våra enheter och säkerställa en stark frontlinjerespons mot skadlig programvara.

Sedan tillkomsten av internet har världen vittnat om oöverträffade tekniska framsteg. När vi köpte tapeter från baksidan av tidningar för att lägga till våra telefoner och knöt fast familjens fasta telefon för att skicka ett meddelande till en vän på Bebo, vem kunde ha förutspått de innovationer som skulle komma?

Redan nu 2024 verkar kapaciteten för transformation obegränsad, med nya upptäckter, särskilt inom området för artificiell intelligens (AI), som fortsätter att störa hela industrier. Men med denna kunskapsgåva kommer osäkerhet och mycket verkliga utmaningar som har potential att riva allt som har byggts.

Vi gillar att tro att vi är tekniskt kunniga och för det mesta är vi det, men det är de människor som riktar in sig på våra datorer också och vi borde alla känna till varningstecknen på att våra arbetsenheter har brutits.

Fart

Ett stort tecken på att din enhet har infekterats med skadlig programvara, eller i hemlighet kör obehöriga program i bakgrunden, är en plötslig minskning av prestandahastigheten.

Om din bärbara dator tar för lång tid att öppna applikationer eller komma åt filer och mappar, upplevelser släpar efter eller slumpmässigt fryser, kan det betyda att smutsiga program som placerats där av hackare kan arbeta i bakgrunden för att stjäla information, såsom identifiering och ekonomiska detaljer.

Liksom allt annat försämras enheter som bärbara datorer med tiden och de kommer inte att fungera i år fem på samma nivå som de gjorde när du först köpte dem, så det är viktigt att utvärdera om hastighetsproblemen du upplever möjligen beror på en naturligt överansträngd hårddisk eller slitage.

Okända program

Ibland när du börjar på ett nytt jobb och får en bärbar dator eller företagsdator att arbeta från, kan det komma med program förnedladdade som du kanske inte känner till. Om du tar hand om dina enheter kan de pågå under en avsevärd tid, vilket innebär att dussintals program laddas ner under åren av olika anledningar.

Om du märker att slumpmässiga eller okända appar plötsligt börjar köras när du slår på din bärbara dator, eller om det finns oväntade program i aktivitetsfältet eller meddelandefältet, kan detta vara ett tecken på att enheten har blivit hackad eller infekterad med skadlig programvara.

Om försök att avinstallera programmet misslyckas, är det möjligt att enhetens säkerhet har äventyrats.

Omdirigerar trafik

Om du när du söker efter ett lokalt företag skriver in företagsnamnet och omdirigeras till en alternativ webbplats på en osäker HTTP, finns det en chans att din enhet har infekterats med skadlig programvara.

Omdirigering är ett verktyg som hackare använder för att skicka dig till en annan webbadress efter att du har skrivit in vad det än är du letar efter, vilket tar dig till en sida som sannolikt är fylld med adware, keyloggers och trojanska hästar, där det är betydligt lättare att utnyttja din enhets sårbarheter .

Popup-meddelanden

En huvudregel när det gäller att skydda din enhet från misstänkta och skadliga beteenden är att aldrig klicka på en länk eller uppmaning som du ens är det minsta osäker på.

Inte varje bluff är uppenbart uppenbart med felaktiga detaljer, dålig stavning och klart riskabla länkar. Vissa är sofistikerade och kan se ut som om de kommer från pålitliga källor, till och med verkar vara från din leverantör av antivirusprogram.

Om du ofta får popup-meddelanden från en antimalware-tjänst, ber dig klicka på en länk eller rekommenderar att du vidtar någon form av åtgärd, finns det en chans att detta är själva skadliga programvaran. Du bör stänga webbläsaren och köra ett test med antivirusprogrammet som du vet att du har installerat korrekt för att se om det finns ett legitimt hot mot enheten.

Obehöriga e-postmeddelanden

Ett tecken på att din enhet har varit föremål för ett intrång och ett som lätt kan bekräftas är om du hör från dina kollegor att de får skräppost som verkar komma från ditt konto. Hackare kan rikta in sig på ditt e-postkonto och i förlängningen namnen och kontaktinformationen som du lagrar där, använda dessa data för att ytterligare sprida skadlig programvara.

Ett tecken på att företaget du jobbar för kan ha upplevt ett säkerhetsbortfall är om du får skräppost till synes från din chef, vanligtvis i stil med ”Hej, jag är på en viktig konferens och kan inte ringa just nu. Vänligen kan du ta en titt på den här filen”, etc.

Precis som med en fysisk infektion sprids datavirus. Det är inte bara dig själv du skyddar, utan även dina medarbetare, dina arbetsgivare och eventuellt alla personer eller organisationer som interagerar med dig online.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.