Hur man använder AI när man söker jobb

Vilka AI-verktyg ska du använda för att säkerställa att din jobbansökan får genomslag?

Arbetsgivare och rekryterare har använt AI för att välja och ignorera jobbansökningar sedan tekniken först blev tillgänglig.

Men de är inte de enda som kan utnyttja avancerad teknik för att öka sina chanser att lyckas. Om du funderar på att införliva AI i din jobbansökningsprocess, men inte vet var du ska börja, är här några nyckelområden att fokusera på.

Linkedln-optimering

LinkedIn är potentiellt första onlinedokumentation som en potentiell arbetsgivare kommer att titta på när de överväger din ansökan. Det är i huvudsak ditt professionella tumavtryck, eftersom det framhäver din karriär, dina färdigheter och din förmåga att nätverka med branschkollegor.

Om din sida på något sätt är slarvig eller underutvecklad är det osannolikt att din ansökan kommer att lyckas efter denna tidiga fas.

ChatGPT kan vara en utmärkt resurs när den används ansvarsfullt och sparsamt. Om du har problem med att presentera dig själv på ett mer polerat sätt, eller om du helt enkelt har för mycket information att arbeta med, kan skräddarsydda uppmaningar hjälpa dig att konstruera och kondensera din rubrik och biografi.

Chromes Careerflow.ai är ett värdefullt tillägg som erbjuder ett antal kostnadsfria AI-verktyg, designade för LinkedIn-optimering, såsom profilpoäng, personliga checklistor för enskilda avsnitt och en interaktiv guide för att underlätta förståelsen.

Sökande bör också se till att bilden de väljer för sin LinkedIn-sida porträtterar dem i ett professionellt ljus. Om du inte har några bilder på dig själv som uppfyller dessa kriterier kan du använda en webbplats som genererar en headshot av dig med hjälp av de kontextuella bilderna du delar. Vissa av dessa webbplatser är gratis, men det är värt att notera att de med högre betyg och förbättrad kvalitet tenderar att ta betalt. Men om du inte har tillgång till en fotograf, eller om du har en mindre budget att arbeta med, så finns det alternativ.

Automatisk applikation

Om du studerar, jobbar helt eller delvis, eller bara är upptagen, kan det vara svårt att hålla koll på platsannonser i realtid.

AI-drivna mjukvaruverktyg, såsom LazyApply och Sonara, tar informationen som den sökande väljer att dela, identifierar kompetens och föredragna positioner och ansöker sedan automatiskt om jobb som anses vara en bra matchning. LazyApply fungerar bara med LinkedIn och Indeed för närvarande. Sonara är endast tillgängligt för personer i USA.

Massansökningar är inte en exakt vetenskap, relevans är ett spektrum och överlappning kommer att ske, men för människor med hektiska liv tar det bort en del av arbetskraften som är involverad i jobbsökandet. Din huvudsakliga övervägande bör vara att se till att din information är aktuell och i linje med dina arbetsförväntningar.

Intervjuförberedelse

Att förbereda sig för en intervju kan vara nervöst, särskilt om du inte har mycket erfarenhet eller inte är en naturlig talare. Du vill vara på ditt bästa, men det kräver träning.

Det har funnits mycket kritik på ämnet ChatGPT och hur det används, men ett bra exempel på hur man etiskt använder det, är i förintervjuprocessen, att öva på att svara på frågor.

Kandidater kan skicka ansökan, med uttalanden i stil med ”du är en rekryteringschef som intervjuar mig för en roll som mjukvaruutvecklare, konstruera en skenintervju om relevanta branschämnen och ge feedback på mina svar”.

Interview Warmup, ett gratis, globalt, AI-drivet verktyg utvecklat av Google, ställer frågor från branschexperter, som användaren kan svara verbalt på och se sina svar transkriberade och åtföljda av AI-genererad feedback. Detta är också användbart eftersom det indikerar positiva och negativa mönster som kan påverka den övergripande intervjun.

Generering av personligt brev och CV

Att söka jobb kan vara en lång process och ofta, efter att du har sammanställt det perfekta följebrevet, ändrat ditt CV för att återspegla din lämplighet för jobbet och följt upp för att upprepa ditt intresse, är allt du hör är syrsor.

Som en färsk enkät har visat, är spökbildning under ansökningsprocessen ett allvarligt, globalt problem och du kan kännas som om alla dina ansträngningar är ett slöseri med din tid.

Om tid är en faktor, finns det en rad AI-verktyg som du kan använda för att ge dig ett försprång på en mättad arbetsmarknad. ChatGPT kan till exempel instrueras att skriva ett personligt brev baserat på den utannonserade tjänsten, nödvändiga färdigheter, rollens ansvar och andra relevanta kriterier.

Detta kan göras så ofta som krävs för att återspegla ditt intresse för positioner som tvärs över branscher, vilket ger dig tid att fokusera på potentiella intervjuer och kompetensutveckling före anställning.

Även om detta är en användbar resurs, kom ihåg att trots hur det har representerats i filmer och tv, är AI inte kännande, det är inte ofelbart och det kan sakna karaktär. Korrekturläs alltid allt innehåll som genereras av AI. Och det hjälper också att hoppa in och lägga till lite av din egen stil.

AI-verktyg har potentialen att bli en bra nivå i arbetsvärlden, förutsatt att vi använder tekniken på ett ansvarsfullt sätt.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.