Mula Accounts: Bank of Spain varnar för denna bluff som kan ha egenföretagare som offer

Bank of Spain har varnat för tillväxten av så kallade ”mule-konton”. Det är bankkonton som skapats med stulna identiteter, som kriminella använder för att göra överföringar och tvätta kapital till förmån för deras verksamhet. Som de förklarade, Tusentals människor, inklusive egenföretagare, kan vara innehavare av ett av dessa konton utan att veta det.

”Dessa konton”, sade den spanska bankmyndigheten, ”De fungerar som en mellanhand för att samla in pengar av bedrägligt ursprung och skicka dem till en annan destinationi allmänhet som ytterligare en del av mer ambitiösa penningtvättsoperationer.”

Ibland, Det är brottslingarna själva som öppnar dessa konton i andra personers namn med stulen data genom de tekniker som har påverkat företagen mest under de senaste månaderna, såsom smishing, phishing och andra sociala ingenjörstekniker. ”Brottslingar anställer och driver konton för sina olagliga syften.” utan att de personer som framstår som ägare är medvetna om stölden av deras data inte heller dess öppning och drift”, förklarade de.

Rekommendationer från Bank of Spain för att undvika att bli offer för ett Mule-konto

Med tanke på denna ökning av bedrägerier gav den spanska centralbanken egenföretagare en rad rekommendationer för att undvika att framstå som innehavare av ett Mule-konto, något som kan få straffrättsliga konsekvenser. De är följande:

  • Ge inte data och nycklar till andra personer att driva ett konto som öppnats i egenföretagarens namn. ”Kontot kommer helt säkert att användas för kriminella ändamål och kan vara ansvarigt när myndigheter utreder och lagför dessa brott.”
  • Utför aldrig operationer på kontot följa instruktioner från okända personer. ”Du kommer att begå ett brott och du kommer att vara ansvarig.”
  • Ge inte personuppgifter till andra i utbyte mot ett pris. De kommer att användas för att begå brott och lura andra människor. ”Vinsten kommer aldrig att kompensera för det ansvar som kommer att behövas i framtiden.”
  • Var mycket försiktig när du måste lämna ut personuppgifter till andra personer. ”Undvik att ge personlig information (namn, identifiering, adress etc.) eller kontonummer till främlingar på sociala nätverk eller andra offentliga medier. Om du har lämnat uppgifterna och senare inser att du kan ha blivit lurad, anmäla ärendet till myndigheterna”, förklarade de från Bank of Spain.
  • Klicka inte på länkar i e-postmeddelandet, SMS eller meddelanden som utger sig för att vara banken. ”Enheterna ber aldrig om personlig information eller bankinformation genom dessa vägar. Om du är osäker, kontakta din enhet.”
  • Meddela myndigheterna om du känner till ett konto som inte har kontrakterats. Det kan vara så att någon har stulit data och utger sig för att vara frilansaren.