Tillväxten av begagnade plattformar utlöser uppkomsten av nya modaliteter...

Med tanke på den exponentiella tillväxten under de senaste åren av andrahandsmarknaden har försäljningsplattformar på Internet, som Wallapop, undersöker nya sätt att underlätta digitala betalningar bland sina användare.

Till exempel, underlätta omedelbara betalningar, göra kontantförskott för vanliga säljare –om vilket plattformarna nu ska rapportera till statskassan– eller samarbeta med bankenheter för att erbjuda ränta på de kontosaldon som användarna har, som förklaras av Fintech Mangopay.

Mot bakgrund av denna situation förutsåg företaget att marknaden för köp och försäljning av begagnade produkter och varor kommer att fortsätta att uppleva en betydande tillväxt. Ett bevis på detta är uppgifterna från Spaniens centralbank, som visade hur ”enbart 2022 genererade andrahandsmarknaden 5,2 miljarder euro, 60 % av spanjorerna säger att de använder den här typen av plattformar och 45 % säger att de säljer produkter via dessa tjänster.”

Konsumenternas förtroende för betalningar är den största utmaningen för begagnade plattformar

Som förklarat av Mangopay kommer expansionen av denna marknad att ha sina utmaningar, som att till exempel undvika misstro mellan säljare och köpare i betalningar.

Detta kan, som de förklarade, göras inte bara genom att underlätta transaktioner, utan också genom att förbättra plattformarnas användbarhet genom olika möjligheter. Det här är några av dem:

  • Underlätta omedelbara betalningar.
  • Kontantförskott för vanliga säljare.
  • Partnerskap med banker för onlineplånböcker som ger ränta på saldon.

Med tanke på ökningen av köpare och säljare av begagnade produkter börjar dessutom de provisioner som plattformarna får ifrågasättas. I den här situationen, ändra ”annonsintäkter med en procentandel av transaktionsvolymen Det driver till exempel tillväxten av en marknadsplats. Det skulle vara en extra fart i motorn för dessa företag”, avslutade de från Mangopay.

Treasury kommer att erhålla uppgifter om de transaktioner som utförs av egenföretagare på webbplatser som Wallapop

Moderniseringen av betalningssystem sker i en tid då Skatteverket intensifierar kontrollen över egenföretagare som säljer sina produkter på dessa begagnade plattformar, som Milanuncios eller Wallapop. I denna mening måste de rapportera om verksamheten för alla användare sedan förra året. som utför mer än 30 årliga transaktioner, eller vars belopp de genomför har överskridit 2 000 euro.

Om frilansaren som säljer sina produkter via Wallapop, Vinted eller någon annan sida uppfyller kraven ovan måste plattformen i fråga tillhandahålla säljaren identifieringdetaljer om utförda aktiviteter, betalningen till säljaren och identifieringen av de konton som användes för att ta emot betalningen.

Denna deklaration ska därför lämnas i januari året efter den period som uppgifterna avser Den första mandatperioden slutar den 31 januari 2024. Även om det första datumet i det här fallet har skjutits upp på grund av att finansministeriet försenat publiceringen av modellen som plattformarna var tvungna att fylla i.

”Det är inte en fråga om kontroll, utan om underlätta insamlingen av information” rapport från Skatteverket, som också slår fast att syftet med det europeiska regelverket är förhindra skattebedrägerier, skatteflykt och skatteflykt.