Tillverkning har alltid varit denna VD:s lekplats

EIT Manufacturing CEO Caroline Viarouge om hur hon hittade sitt syfte, sina irländska länkar och varför hon tror att AI kommer att göra arbetarnas liv mer meningsfullt.

Som hon själv erkänner tog det Caroline Viarouge en liten stund att hitta sin nisch. Hon har haft roller inom marknadsföring, drift och konsultverksamhet och arbetat i Storbritannien ett tag. Hon gjorde en period i Irland och började sin karriär med att studera internationell affärsverksamhet vid University College Dublin (UCD).

”Sedan, när jag började söka jobb var jag inte säker på exakt vart jag skulle gå”, säger hon. Men hon visste från en ung ålder att hennes hjärta tillhörde en bransch: tillverkning.

Tillverkningen av en tillverkare

En ganska charmig personlig anekdot på hennes LinkedIn-profil berättar om hennes barndoms fascination av tillverkningsprocessen när hon som 10-åring besökte en mineralvattentappningsfabrik. ”Jag tyckte att det var fascinerande på många sätt; människorna, maskinerna och produktionsflödet var verkligen imponerande.”

Upplevelsen stannade hos henne och i dagarna beskriver hon branschen som sin lekplats. Viarouge blev VD för European Institute of Innovation and Technology (EIT) Manufacturing hub i maj 2023.

Hon övervakar flera projekt som en del av sina uppgifter, från industri- och akademiska partnerskap till bredare EIT-initiativ som att uppmuntra fler kvinnor till teknik.

”Inom EIT Manufacturing förbättrar vi människors liv genom hållbar innovation. Detta syfte ligger mig väldigt varmt om hjärtat eftersom jag tror på innovation i centrum för människor, grön teknik som tjänar behoven hos människor och våra samhällen, och vikten av att stärka mångfald och lyfta kvinnors roll i tillverkningsindustrin, säger Viarouge.

Caroline Viarouge. Bild: EIT

Men det tog ett tag för henne att hitta var hon kunde få nytta av sitt affärsmannaskap inom tillverkningssektorn. Hennes strävan efter att hitta en roll som passade henne tog henne till arbetsgivare och utbildare över hela Europa.

Efter sin examen från UCD fick hon sitt första jobb på Nissan, där hon arbetade inom försäljning, drift och marknadsföring i flera år innan hon gick vidare till BearingPoint som teknik- och affärskonsult. Den rollen var baserad i Storbritannien. Även om hon tyckte om konsultation och gick snabbt igenom leden, upptäckte hon att hon saknade muttrarna och bultarna – eller, som hon uttrycker det, ”jag saknade metallen.”

”Jag saknade metallen”

För att tillfredsställa sin aptit på det produktionsflöde hon tyckte var så fängslande som barn, gick hon till det svenska VVS-företaget Munters, som först arbetade i Storbritannien innan hon återvände till sitt hemland Frankrike. Hennes sista roll innan hon började på EIT Manufacturing var VP för strategi och innovation på Munters.

Nuförtiden upptas hennes tid mestadels av kraven på att driva ett av nio EIT-innovationskluster. Förutom tillverkning har kroppen kluster fokuserade på klimat, kultur och kreativitet, mat, digitalt, hälsa, ingenjörskonst, mobilitet och material.

Ett av Viarouges främsta professionella mål är att hjälpa andra att upptäcka sin nisch inom tillverkning – hon brinner särskilt för att stödja kvinnor. Som frilans är hon en del av ett affärsängelnätverk som heter Capitole Angels som fokuserar på regionen Occitanien i Frankrike där hon kommer ifrån. Hon undervisar också på HEC Paris, där hon gjorde en executive MBA för några år sedan.

Arbetet handlar om att stötta blivande företagare med bra idéer. Som Viarouge säger, ”De som kommer att bli morgondagens Europa.”

Det hänger väl ihop med EIT:s uppdrag att uppmuntra nya talanger. ”För oss, när det gäller tillverkningsämnet, är det oerhört viktigt att tänka på människors centrering – att bygga innovation, hålla människorna i centrum för reflektion, att uppfostra människor över hela Europa för att kunna ta itu med och arbeta med ny teknik”, säger Viarouge .

Vilka är dessa nya teknologier hon talar om? Tja, djupteknologi, robotteknik, grön tillverkning och utnyttjande av AI och data för att bli mer effektiva. Hon tror att det senare kan vara särskilt effektivt när det gäller att hjälpa tillverkningsföretag att skala upp.

AI som möjliggörare

”Vi arbetar med AI och data för att använda det som en möjliggörare för att bli mer effektiva och även föra fler investeringar i nystartade företag och uppskalningar,” förklarar hon. AI, i synnerhet, kommer att förändra hur företag producerar, sekvenserar och fungerar; Viarouge hyllar det som ”en spelväxlare” för tillverkning. Hon är övertygad om att det inte kommer att leda till förluster av arbetstillfällen, utan i stället kommer att leda till mer aptit på kompetenshöjning eftersom människor kommer att behöva bli skickliga på att hantera robotarna som produktionslinjer använder för att automatisera några av de mer ringa uppgifterna.

”Något vi måste inse är att vi idag har mycket viskositet av talang. Allt som är repetitivt, säg, på produktionslinjen – det vill säga jobben vi kämpar för att rekrytera till – kommer vi att ersätta med en robot och samtidigt kommer människor i produktionslinjen att ha mycket mer meningsfulla och slagkraftiga roller.”

Irlands ”dynamiska” tillverkningssektor

Med tanke på att hon tillbringade en tid i Irland – om än för mer än ett decennium sedan – vad tycker hon om vår tillverkningsscen? ”Irland är väldigt dynamiskt inom tillverkningsområdet. När vi pratar med partnerna där, och vi ser projekten och diskussionen, tror jag att tillverkningen finns där och samtidigt har man också ämnet kring innovation. Vi har ett nära samarbete med UCD som är en kärnpartner inom tillverkning och vi har några projekt med dem.”

Ett av dessa projekt är Strada, ett program som riktar sig till kvinnliga doktorander inom ingenjörsvetenskap, såväl som kvinnor som arbetar inom tillverkning. Deltagarna får utbildning, mentorskap och nätverksmöjligheter med EIT:s ekosystem av forskningsinstitutioner och arbetsgivare.

Att få in fler kvinnor i tillverkningen är något Viarouge vill göra. Hon påpekar att sektorn har en av de lägsta representationerna av kvinnor, så program som Strada är välbehövliga.

”Vi försöker verkligen stärka dessa kvinnor”, säger hon. Vilka råd skulle hon ge dem, eller faktiskt sitt yngre jag som turnerade i flaskfabriken för alla dessa år sedan? Hon funderar på frågan i ett par sekunder: ”Personligen är det råd jag skulle ge är att vi kan göra det. Jag tror att den dagen jag började ta fler chefs- och ledarroller var dagen jag insåg att jag kan göra det och kanske mer.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.