Undergräver skräcken för ett misstag

Oavsett vem du är, hur mycket du försöker eller hur mycket du vill undvika det, gör vi alla misstag i livet och på våra jobb. Att lära sig att ta dessa felsteg och växa är en värdefull livsfärdighet.

Att göra ett misstag på jobbet, hur litet det än är, kan ibland få dig att känna att himlen faller ner, väggarna sluter sig och allt du vill är att marken ska svälja dig hel.

Den goda nyheten är att det bara är en känsla, majoriteten av oss har upplevt det och mycket sällan är ett misstag det mardrömsscenario du har byggt upp det till. Oavsett bransch eller titel kommer jobb med en grad av förväntningar som snabbt kan visa sig som internaliserat tryck.

Många av oss odlar noggrant bilden av vårt arbetande jag, för att visa upp vår förmåga och professionalism, såväl som vår beredskap att ta itu med alla problem som kommer i vår väg.

Men med psykoterapeuten Anne Wilson Schaefs ord, ”perfektionism är självmissbruk av högsta klass”, så när vår kamp för att vara perfekt blir så inarbetad i våra sinnen, kan rädslan som orsakas av till och med tanken på att göra ett misstag vara förlamande.

Att bara erkänna ditt fel och göra en mental anteckning för att inte replikera misstaget är bra, men det hanterar inte det verkliga problemet, det vill säga den ofta förlamande oförmågan att hantera stressen som kommer med rädslan för att misslyckas. Med det i åtanke, vilka är några av stegen du kan ta för att återuppfinna hur du hanterar misstag på arbetsplatsen?

Ta kontroll

När vi gör ett misstag kan ett knä-stötreaktion vara att försöka prata oss ur det, vilket leder till en rörig röra som oavsiktligt missuppfattar fakta, eller inte alltid förmedlar budskapet vi försöker förmedla.

Tidsramen inom vilken misstaget inträffar kan lägga press på situationen, vilket gör att du känner att du måste ta itu med det omedelbart, annars blir konsekvenserna betydligt värre.

Men få inte panik. Ge dig själv några minuter för att helt förstå vad som har gått fel, vilken roll du har spelat i det, vad slutresultatet är och de nödvändiga stegen som är involverade i en lösning.

Att ta sig tid för att komponera sig själv och utarbeta en plan är smart och en användbar färdighet på jobbet, eftersom det indikerar att du tar din roll på allvar, att du kan fungera under press, att du vet hur man tillämpar kritiskt tänkande och att du är proaktiv.

Vissa jobb kommer att kräva att du fattar snabba beslut, med mycket kort tid att bearbeta information, men de flesta roller ger dig lite utrymme att stanna upp och tänka.

Perspektiv

Som vuxna i en professionell miljö har vi ett ansvar att hålla oss själva ansvariga för våra egna handlingar. I arbetsmiljön är det grundläggande etikett att erkänna det misstag du har gjort, försöka lösa problemet och respektfullt gottgöra med alla som drabbats av felet.

När du väl har ansträngt dig för att rätta till misstaget kan det vara användbart att dra ett streck under händelsen. Visserligen kanske du fortfarande brottas med kvarvarande känslor, såsom ilska, förlägenhet eller frustration, men den hälsosammare vägen är ofta att acceptera ditt misstag, förstå att du har tagit itu med det på rätt sätt och släppa dig själv.

Det är alltid bra att påminna dig själv om att vi sällan dömer andra så hårt som vi dömer oss själva, så använd den där kulan av perspektiv och avsluta cykeln med att ständigt slå dig själv för ett misstag som redan är i det förflutna.

Fråga dig själv varför

Med dagens press, såväl som deadlines och hantering över huvudet, kan det vara frestande att ta på sig skulden, göra rätt och gå vidare till nästa punkt på din agenda.

Även om detta kan tyckas vara ett positivt sätt att lägga händelsen i det förflutna och komma tillbaka på rätt spår med ditt arbetsschema, har ett misslyckande med att identifiera varför du gjorde felet i första hand en potential att göra det möjligt för misstaget att upprepas.

Att ta stegen för att förstå ett misstag och tillämpa lösningar baserade på dina egna ansträngningar kommer att stärka ditt självförtroende, och nästa gång det uppstår en situation kommer du att upptäcka att du har färdigheterna och förmågan att hantera den.

Om du upptäcker att problem i ditt eget liv orsakar en ökning av arbetsplatsfel, till exempel om du har mått dåligt eller upplever utmattning, var inte hård mot dig själv. Dessa är mycket vanliga problem och bör uppmärksammas av din arbetsgivare, så att de kan hjälpa dig att komma tillbaka till ditt vanliga jag. De vill att du ska prestera på ditt bästa, lika mycket som du gör.

I slutet av dagen är ingen perfekt, vi gör alla fel. Vissa misstag är svårare att åtgärda än andra och det kan rubba vårt självförtroende, men om du närmar dig att hantera misstag på samma sätt som du ser på andra tillväxtmöjligheter på jobbet, kommer du att bygga en grundläggande färdighet som kommer att hjälpa dig hela tiden ditt liv.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.