Vad är en franchise? Definition, typer, fördelar och nackdelar

En av de vanligaste formlerna när det kommer till åta sig är franchiseavtalen affärsmodell som ger tillgång till fördelarna med ett konsoliderat varumärke i utbyte mot en ekonomisk hänsyn.

I alla fall, även om det kan verka som en attraktiv affärsformelInnan du startar ett företag är det lämpligt att veta på djupet hur denna typ av verksamhet fungerar.

 1. Vad är en franchise
 2. Hur en franchise fungerar
 3. Vilka typer av franchising finns
 4. Fördelar och nackdelar med franchise

Vad är en franchise

En franchise anses vara en affärsmodell och kommersiella relationer mellan två parter. Å ena sidan finns ägaren till ett varumärke (franchisegivaren) och å andra sidan entreprenören (franchisetagaren) som kommer att betala för att använda nämnda varumärke som ett projekt. Det senare anses ”entré avgift

Det handlar dock inte bara om att använda ett företagsnamn och att etablera en butik med varor eller tjänster. Franchisegivaren ger vanligtvis olika verktyg att bedriva verksamheten, från den visuella designen, till vilka typer av produkter som ska användas.

I många fall upprättas även den kommersiella relationen med åtagande att tillhandahålla råd under hela projektet. Allt beror på vilket varumärke som hanteras, dock är den rättsliga grunden förekomsten av ett kontrakt mellan två parter där en rad rättigheter överförs i utbyte mot betalning.

Hur en franchise fungerar

Vi har redan konceptet vad är en franchisenu är det nödvändigt att veta hur franchising fungerar att förstå dem ordentligt. Det är till och med en affärsmodell som finns överallt, men alla människor förstår inte dess interna utveckling.

Låt oss utgå från förhandling och betalning förvärva franchiselicensen. När projektet, lokalen eller verksamheten är etablerad, Andra månatliga betalningar kommer att göras. Nämnda betalning kan vara en fast summa som överenskommits eller en procentandel av vinsten från verksamheten.

han franchisegivare och franchisetagare alltid De kommer att vara relaterade med tiden. Även om rättigheterna att arbeta med varumärket beviljades, kommer verksamheten att övervakas av franchisegivaren. I den meningen måste företagaren eller franchisetagaren följa alla kvalitetskrav.

Som vi nämnde tidigare, franchisegivare Det ger vanligtvis verktyg och dessa kompletteras med den kvalitet som krävs. Till exempel, om det är en snabbmatsfranchise måste den tillhandahålla livsmedelsleverantörervar möblerna är inköpta och annan information.

Å andra sidan måste den som betalar för franchisen åta sig att följa varje överenskommen aspekt. I den meningen eftersträvas kommersiell lönsamhet, genom att ha en redan etablerad verksamhet och ett varumärke med närvaro på marknaden.

Vilka typer av franchising finns

Klädbutik

Nu när vi vet hur fungerar dedu ska veta att de finns olika typer av franchise. Nedan visar vi dig detaljerna.

 1. Individuell franchise: Detta är det vanligaste. Det kommer överens om produkterna, den visuella delen av varumärket och andra aspekter som ska användas i en enda anläggning. Det kan vara fallet med ett kafé som drivs av en enda företagare.
 2. Flera franchise: Det uppstår när man förhandlar genom olika anläggningar. Du kan börja med en individ och sedan skaffa andra grenar. Men det finns projekt där man satsar mer och börjar med flera samtidigt.
 3. Regional franchise: Detta är ett mycket större förvärv, det kan handla om att etablera varumärket i ett annat land. Här finns även avtal om att övervaka driften av verksamheten med andra nya franchisetagare inom regionen.
 4. Master franchise: Denna är vanligtvis väldigt lik den tidigare, men har lite större omfattning. Läraren är ansvarig för att hantera franchiseverksamheten i ett helt land, inte bara en specifik region i det.
 5. Hörntyp: Det är en som är etablerad inom en annan verksamhet och endast säljer produkten eller tjänsten i den delen. Det kan vara varuhus och stormarknader som erbjuder exklusiv försäljning av ett varumärke.
 6. Handla i butik Typ: Det kan förväxlas med det föregående, men dess största skillnad är att det inte behöver handla om en produkt och tjänst som liknar huvudbutiken. De används för att ha fler alternativ i samma kommersiella utrymme.

Fördelar och nackdelar med franchise

Franchise

När man ser vad en franchise är och vilka typer som kan uppstå i en förhandling, är det nödvändigt att klargöra dess positiva sida och de som förringar den. Alla affärsmodeller De har fler fördelar än andra, SANN?

På samma sätt vill vi detaljera fördelar och nackdelar med franchiseavtal. Detta hjälper dig att ha en bättre plan när du funderar på att investera i en.

Fördelar

 • Mindre initial kostnad: Genom att gå in med ett redan etablerat projekt sparar du dig själv mycket försök och misstag och därmed pengar.
 • Mindre affärsrisk: Precis som ovan håller du med ett redan etablerat varumärke och det betyder att de redan tagit risken att implementera det på marknaden.
 • Tillväxttid: Det är mycket snabbare än för ett företag som du tänker från grunden.
 • Det är en stordriftsekonomi: Genom att ha flera platser kan priserna bli bättre på grund av sin stora produktion.
 • Mindre investeringar i reklam: Varumärket är vanligtvis redan designat och annonserat, så du bör inte gå igenom alltför höga annonseringskostnader.
 • Teamsupport: De har oftast expertstöd bakom sig, personer som redan har jobbat med varumärket och vet hur det fungerar på alla nivåer. Det hjälper till att introducera nya förslag, kundtjänstämnen och mer.

Nackdelar

 • Du kan inte ändra: Du har inte friheten att ta initiativ, allt måste skötas under franchisegivarens krav. Du kommer till exempel inte att kunna ändra dess varumärkesfärg eller menytyp.
 • Din röst är en minoritet: Även om det kan bero på typen av franchise, kommer du inte att kunna fatta viktiga beslut, bara ägaren eller ägarna gör det.
 • Du har inte frihet över kommunikation: Detta är fallet med Internet, relationer och parametrar måste etableras lika med de för samma varumärke i andra städer och länder. Språket ändras endast om tillämpligt.
 • Du måste vara öppen för handledning: Även om det är överenskommet inom kontraktet, måste du acceptera besöket av franchiseteamet, de kommer att verifiera att allt görs enligt deras krav.
 • Antal förmåner: Du kan göra bra vinster och mycket snabbt för att vara ett etablerat varumärke, men de kommer att vara mindre jämfört med ett projekt som är helt ditt. Detta beror på den procentandel du kommer att betala till franchisegivaren.