Vad är "flödestillståndet" och hur kan du uppnå det?

Nuförtiden är frasen ”flödestillstånd” runt omkring som en fin term för att vara produktiv. Det kan vara ett bra tillvägagångssätt, men det har potential att missbrukas.

Frasen ”flödestillstånd” har samordnats av Silicon Valley för att betyda produktivitet, men det är faktiskt mycket mer än så. Att vara i 'flow' – även kallat ”the groove” och ”the zone” – bidrar till produktiviteten men det handlar mer om njutning än att möta mätvärden, enligt killen som namngav det.

Intro till flow

Det myntades ursprungligen av den ungerska psykologen Mihaly Csikszentmihalyi som teoretiserade att ”flöde” var en distinkt sinnesstämning som människor kan gå in i för att vara produktiva.

Enligt honom, om en person är i ett flödestillstånd kan de ägna sig åt en aktivitet med ett mycket målmedvetet fokus, vilket blockerar yttre faktorer som buller, tid och till och med behovet av att äta, dricka och sova.

Csikszentmihalyi sa att det finns vissa egenskaper hos flöde, och även vissa sätt att komma in i ett flödestillstånd. Han dog bara för några år sedan, så hans arbete är fortfarande allmänt tillgängligt, inklusive ett TED-föredrag och hans framstående bok Flow: The Psychology of Optimal Experience från 1990.

I det skrev han att flow är ”ett tillstånd där människor är så involverade i en aktivitet att inget annat tycks spela någon roll; upplevelsen är så njutbar att människor kommer att fortsätta att göra det även till stora kostnader, bara för att göra det”. Vad vi kan ana från det är att flödet är tänkt att vara bra för dina lyckonivåer. Csikszentmihalyi var intresserad av flödestillståndet på grund av dess inverkan på lyckan hos människor som han observerade uppleva det. Han var inte en Silicon Valley-bror, men hans tänkande har adjungerats av affärsmän som ett ord för produktivitet och ”djupt arbete”.

En av de viktigaste egenskaperna hos flow är att vilken uppgift du än gör kommer lätt – eller flyter. Du är tillräckligt stimulerad för att bli utmanad, men inte alltför belastad av det du gör. Vissa människor upplever flöde lättare än andra – autotelics – eller, människor som gör vad de gör för kärleken till det snarare än ett specifikt slutmål, tycker att flödestillståndet är lättare att uppnå. Så även om det kan hänvisa till arbete, gör det det inte uteslutande.

Flöde och brister

Flödestillståndet kan vara bra om du arbetar på botemedlet mot cancer eller ett nytt album, men inte så bra om du försöker nå fram till någon som är fast besluten att ta sig till nästa nivå i ett datorspel eller om din chef matar dig jävla mycket om ”flöde” för att få dig att överanstränga dig. Flödestillståndet kan missbrukas, rent ut sagt.

Som sagt, människor från alla bakgrunder och discipliner har anammat konceptet flöde på ett eller annat sätt. Oberoende idrottare, artister, spelare och programmerare omfamnar alla flow när de behöver. Enligt Csikszentmihalyis definition kan du till och med uppleva ”flöde” när du klipper gräsmattan – även om de inte skulle vilja höra det i Silicon Valley, skulle jag föreställa mig.

Hur man kommer in i spåret

Om det låter som att ”flöde” är bortom din koncentrationsförmåga, kan du göra några saker för att hjälpa dig själv att komma dit. Först och främst, eliminera distraktioner. Lämna telefonen åt sidan och allt annat som sannolikt kommer att stjäla din uppmärksamhet. För det andra, planera tid för dig själv att vara helt fördjupad i något. Var inte slumpartad när det gäller planering, annars kommer du att se självisk och omogen ut om du blir irriterad på någon för att ha avbrutit ditt ”flödestillstånd”. Var inte den där pretentiösa personen.

Det låter kontraintuitivt att planera för flöde, men det är det inte. Du kan träna dig själv i det nästan som ett Pavlovskt svar genom att göra vissa saker för att förbereda din miljö i förväg – ta en kaffe, gå på en promenad, fokusera musik, meditation, brusreducerande hörlurar etc.

Flöde för teknik

Medan vi lärde oss om flöde, stötte vi på ett GitHub-blogginlägg specifikt för programmerare och teknikarbetare. Den har ett par tips om hur du kommer in i flow, som i stort sett liknar det vi redan har nämnt. Det finns också några intressanta insikter om flöde och dess fördelar från tekniska ledare. Ett särskilt intressant citat om kodningens kreativa natur fångade vår uppmärksamhet.

”Programvara har historiskt sett setts som matematisk eller vetenskaplig till sin natur, men jag skulle hävda att skrivandet av kod har mer gemensamt med andra kreativa handlingar”, säger GitHubs senior forskningschef, Idan Gazit. ”Oavsett om du skriver en uppsats eller skriver ett program, är utmaningen att komma in i huvudutrymmet där du kan reda ut det du vill uttrycka.”

Om du ser på kodning som en kreativ handling, är flödestillståndet vettigt. Bara missbruka det inte och låt inte någon mobba dig till att fejka det när du hellre bara gör ditt arbete och stänger av.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.