Vad jobbsökande inom cybersäkerhet behöver veta

Vi hörde från branschexperter om de kompetenser och roller som efterfrågas mest just nu och de bästa tipsen för arbetssökande.

Under hela veckan har vi undersökt den föränderliga världen av cybersäkerhet, från effekten av generativ AI till hotet om kvantattacker. Med detta i åtanke går det inte att förneka att det är en spännande tid att arbeta med cybersäkerhet och vi har redan hört talas om det från dem som arbetar inom området.

Så vad behöver arbetssökande inom cybersäkerhet veta om det nuvarande landskapet? Enligt PwC:s Neil Redmond upplever Irlands cybersäkerhetssektor snabb tillväxt på grund av ökande digitalisering, regulatoriska krav och behovet av att skydda kritisk infrastruktur.

”Företag över olika sektorer investerar i cybersäkerhetstalanger, teknologier och strategier för att skydda sig mot cyberhot”, sa han till SiliconRepublic.com.

”De mest efterfrågade rollerna är de som fokuserar på de kommande regelverken och hur organisationer kan möta utmaningarna med att följa DORA, NIS2 och EU AI Act till exempel.”

Vilka söker företag?

Redmond sa att de roller som efterfrågas mest är regulatoriska specialister, implementerare av identitets- och åtkomsthantering och molnsäkerhetsarkitekter.

Orlagh Lynch, informationssäkerhetschef på Workhuman, höll med och sa att även om alla kompetensnivåer efterfrågas just nu, är ”de som är svåra att utveckla internt, såsom molnsäkerhet och DevSecOps, särskilt eftertraktade”.

Redmond tillade att en stark bakgrund med teknisk praktisk erfarenhet är en förutsättning för någon av dessa roller. ”Regulatoriska specialister måste ha praktiserad erfarenhet av regelverk som DORA, NIS2 och förståelse för branschramverk som NIST. För identitets- och åtkomsthantering och molnsäkerhetsroller är praktiska tekniska färdigheter väsentligt”, sa han.

Lynch sa dock att även om teknisk skicklighet är viktig, är det inte allt när man arbetar med cybersäkerhet. ”Effektiv kommunikationsförmåga och samarbete värderas också högt, eftersom cybersäkerhetsproffs måste arbeta med intressenter på alla nivåer i organisationen”, sa hon.

”Dessutom är en nyckelegenskap jag skulle leta efter genuint intresse och nyfikenhet. Även om fältet upplever hög efterfrågan, utan det intresset och förmågan att ligga före kurvan, är det osannolikt att individer kommer att trivas i cybersäkerhetsområdet.”

Topptips för arbetssökande

När det gäller att dela ut expertråd sa Redmond att han gillar att fokusera på utbildning och medvetenhet. ”Börja med att ta en examen eller vidareutbildning inom cybersäkerhet eller relaterade områden. Teknisk kunskap är väsentlig, och att hålla sig informerad om marknadstrender är lika viktigt”, sa han.

”Titta på hur cybersäkerhetslandskapet har utvecklats under de senaste fem åren för att få insikter om var efterfrågan kommer att vara inom en snar framtid.”

Med tanke på de mjuka färdigheterna sa Lynch att det är viktigt att arbeta med dina kommunikationsförmåga. ”Medan teknik är avgörande för att försvara sig mot cyberhot, är det den mänskliga faktorn som i slutändan avgör framgång eller misslyckande. Att ge en mänsklig touch till cybersäkerhet är avgörande för alla som kommer in på fältet”, sa hon.

”Förstå rollen och prata med människor på fältet om hur deras vardag ser ut. Även om cybersäkerhetsområdet ofta kan framställas som spännande och högt tempo, är det viktigt att inse att incidentutredningar kan innebära långa timmar.”

Slutligen rådde hon att prova några cybersäkerhetsspel som fånga flaggan för att hjälpa till att höja kompetensen. ”Att anamma utmaningar med entusiasm och beslutsamhet är god praxis för en informationssäkerhetsroll.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.