Varför nätverk är nyckeln till ledarskapsframgång

Dr Leda Stawnychko och doktorandforskaren Ean Tsou om hur att utnyttja dina professionella kontakter är avgörande för att bygga upp förtroende och uppnå framgång när du klättrar på karriärstegen.

Vid 20 års ålder blev Leda Stawnychko, en av författarna till den här berättelsen, livrädd när ombedd att leda ett team av äldre och mer erfarna kollegor. De första månaderna var inte lätta, men upplevelsen blev så småningom en vändpunkt i hennes liv.

Ledarskapsroller erbjuder spännande möjligheter för karriärutveckling, personlig utveckling och förverkligande. Utöver attraktionskraften med högre löner, erbjuder positionerna chansen att driva förändring, mentor för andra och förbättra dina interpersonella färdigheter.

Det är dock naturligt att känna sig orolig över att ta detta viktiga steg i din karriär. Du är inte ensam – 74 till 83 procent av ledare känner sig oförberedda för sina roller, och många kapabla individer tackar nej till befordran på grund av oro över sin beredskap och potentiella förändringar i hur de uppfattas av andra.

Oavsett om du kliver in i C-sviten eller din första teamledarroll, kan utsikten att leda andra vara skrämmande. Så hur kan du självsäkert ta steget till en ledande position?

Även om det finns steg som du kan ta självständigt för att förbereda dig, kommer det att vara avgörande att utnyttja ditt professionella nätverk för att bygga upp förtroende och nå framgång.

Använd ditt professionella nätverk

Ditt professionella nätverk består av personer du är ansluten till på din arbetsplats, såsom kamrater och arbetsledare. Det inkluderar också personer från tidigare jobb, sociala interaktioner och evenemang.

När dessa kontakter utvecklas i sina karriärer kommer många att gå in i ledarroller och bli ovärderliga delar av ditt nätverk och sociala kapital – förutsatt att du håller kontakten.

Ett starkt professionellt nätverk erbjuder många fördelar, särskilt när man förbereder sig för ledarroller. Här är tre sätt som ditt professionella nätverk kan hjälpa till:

  • Ditt professionella nätverk kan guida dig mot ledarroller som passar dig. Förutom att informera dig om möjligheter, är det mer sannolikt att dina nätverksanslutningar förstår dina mål och färdigheter. Deras tro på din potential kan öka ditt självförtroende och hjälpa dig att ta steget in i en övervakande position.
  • Personer med ledarskapserfarenhet i ditt nätverk kan ge ovärderliga insikter. Ett snabbt samtal med någon som har varit i en liknande roll kan klargöra ansvar och förväntningar som kanske inte framgår av arbetsbeskrivningen. Att lära av deras erfarenheter kan bättre förbereda dig för potentiella utmaningar. Överväg att söka formell sponsring från ledare du beundrar. De kan ge ett bollplank för dina idéer och värdefulla andra åsikter.
  • Ditt professionella nätverk är en rik resurs för att utveckla ledarskapsförmåga. Observera hur andra i ditt nätverk hanterar situationer och fundera över hur du kan tillämpa dessa färdigheter i ditt sammanhang. Delta dessutom i seminarier, prenumerera på nyhetsbrev och engagera dig i ledarskapsgrupper på sociala medier. Inflytelserika offentliga intellektuella som Daniel Goleman, Adam Grant, Brené Brown och Simon Sinek erbjuder värdefulla råd om att utveckla ledarskapsförmåga.

För att få ut det mesta av ditt professionella nätverk, ta dig tid att reflektera över vad du lär dig och, viktigast av allt, hur du mår. Transformativt lärande uppstår ofta när du förvandlar desorienterande stunder av osäkerhet till möjligheter för tillväxt. Omfamna dessa ögonblick för att få djupare insikter, dra nytta av dina styrkor och utveckla strategier för att åtgärda eventuella luckor.

Bygg ditt eget nätverk

Om du är orolig för att hitta personer med ledarskapserfarenhet i ditt nätverk har vi några praktiska strategier som hjälper dig att utöka det:

Håll koll på människor du möter

Oavsett om du träffar människor på jobbet eller andra platser, ta dig tid att lära dig mer om dem och ta kontakt med dem efteråt – verktyg som LinkedIn kan hjälpa.

Stanna kvar i kontakt

Använd möjligheter som lunchraster, fikamöten eller delade evenemang för att bygga och upprätthålla relationer.

Upprätthålla en folkcentrerad filosofi

Bygg relationer för själva relationens skull, se eventuella fördelar som sekundära. Använd nyfikenhet och gott omdöme, och överväg att ge först utan att förvänta dig något tillbaka. Detta tänkesätt hjälper dig att utveckla genuina och långvariga relationer.

Leta efter win-win-samarbeten

Fundera på hur du kan tillföra värde till deras karriär. Erfarna ledare kan vara nyfikna på dina tankar om arbetsplatstrender som att använda AI och handledning efter Covid-eran. Du har något att bidra med – lyssna bara noga för att förstå vad som är viktigt för dem.

Dra nytta av introduktioner från ditt nätverk

Försök att använda din ”väns vänners” superkraft. Att ha någon som garanterar dig kan öka din trovärdighet och göra ett starkt första intryck.

Var inte rädd för att hoppa

I slutändan kanske du aldrig känner dig 100 pc redo för ledarskap, men skygga inte för en fantastisk möjlighet att utöka dina kunskaper och relationer.

Som Stawnychko upptäckte var utnyttjandet av hennes professionella nätverk avgörande för att navigera i hennes tidiga ledarskapsutmaningar och i slutändan förvandla den upplevelsen till ett avgörande ögonblick i hennes karriär. Belöningarna är många, och de i arbetsledande roller säger ofta att de aldrig skulle se tillbaka trots de branta inlärningskurvorna.

Nå ut, bygg dessa kontakter och låt andra hjälpa dig att komma dit du vill. Omfamna resan, lär dig av varje interaktion och du kommer att upptäcka att stödet från ditt nätverk kan göra stor skillnad.

Ledarskap är inte en ensam väg – det är en väg som bygger på relationer, insikter och ömsesidig tillväxt. Så ta språnget. Ditt professionella nätverk är redo att stödja dig i ditt nästa stora karriärdrag!

Av Dr Leda Stawnychko och PhD-forskaren Ean Tsou

Dr Leda Stawnychko är biträdande professor i strategi och organisationsteori vid Mount Royal University. Hennes forskningsintressen inkluderar ledarskapseffektivitet och utveckling, organisatorisk prestation och transformativt lärande.

Ean Tsou är doktorand som studerar entreprenörskap och innovation vid University of Calgary. Hennes forskning är centrerad kring innovationsgränssnittet mellan entreprenörer och andra aktörer i deras omgivande ekosystem i vårdsammanhang.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.