Vilka är de hetaste jobben inom cybersäkerhet just nu?

Söker du jobb inom cybersäkerhet? Teamet på Hays undersöker de senaste rekryteringstrenderna, toppjobben och delar med sig av råd till kandidater.

Cybersäkerhet fortsätter att vara ett yrke som kräver kompetens. Branschen har haft en talangklyfta i många år nu och med utvecklingen av generativ AI och en kvantframtid på väg, kommer behovet av säkerhetsproffs i teknikvärlden bara att skjuta i höjden.

Men är det några förändringar som har skett inom branschen de senaste åren? Har sättet på vilket cybersäkerhetsanställda arbetar förändrats?

”Jag skulle säga att den största förändringen efter pandemin har varit flexibelt arbete inom cybersäkerhetsbranschen. Jag tror att det har blivit mycket mer acceptans från organisationer att det är en nyckelpelare för att attrahera talanger i en brist, säger James Walsh, affärschef för cybersäkerhet på Hays Storbritannien och Irland.

”Jag tror att de också inom cybersäkerhet har tenderat att vara immuna mot de mer fokuserade försöken att få folk tillbaka till kontoret. Cyber ​​och teknik i allmänhet tenderar att kunna bevisa att det inte är ett nödvändigt krav.”

Walsh noterade också att det har skett en tydlig övergång bort från traditionell utbildning inom cybersäkerhetsområdet. Han sa att även om examina fortfarande är eftertraktade, finns det ett mycket större fokus på färdigheter, egenskaper och påtaglig erfarenhet.

”Det finns många fler lärlingsprogram där ute än för tre eller fyra år sedan. Det finns också mer betoning på bootcamps för att komma in i branschen och få exponering”, sa han.

”Sedan på grund av bristen har vi sett mycket fler individer flytta från olika discipliner inom en organisation. De kan till exempel komma från en formell IT-bakgrund eller efterlevnad eller datacentrerade roller som lämpar sig väl för cybersäkerhet, men också projektledning, affärsanalytiker, intressentengagemang och risk.”

Råd till arbetssökande inom cybersäkerhet

Medan de bästa råden för arbetssökande kan variera beroende på vilken nivå du kommer in på, sa Walsh att ett viktigt tips är att fördjupa dig i cybersäkerhetsgemenskapen genom att lyssna på podcaster och gå med i onlinegemenskaper som TryHackMe eller TrustedSEC.

”Att skaffa praktisk erfarenhet kan vara riktigt svårt, men jag föreslår ofta att du försöker göra någon form av nätverkande. Om du inte är i en organisation eller om du inte har arbetat ännu, kan det vara svårt. Gå in på online-communities, gå in på forum, få råd och eventuellt hitta en mentor, gå på kostnadsfria nätverksevenemang”, sa han.

”Det finns en mängd gratis onlineinnehåll och lärande där ute som inte kostar något, vilket kommer att ge några certifieringar på grundnivå.”

Han sa också att det finns en orättvis syn på cybersäkerhet där det är ett mörkt rum och handlar om djupteknologi när det i verkligheten finns många roller som fokuserar på områden som reglering och krav. ”Det finns många roller där det krävs att du behöver förstå reglering och krav etc, och då måste du översätta risker och engagera dem i verksamheten omkring dig.”

Genom att veta hur sektorn har förändrats och beväpnade med expertråd, kan arbetssökande överväga en roll inom cybersäkerhet eller till och med en flytt inom branschen. Med detta i åtanke har Sybil Van Riper Kleinmichel, chefsexpert för cybersäkerhet på Hays i Tyskland, sammanställt en lista över de fem mest efterfrågade jobben inom cybersäkerhet just nu.

5. Säkerhetsarkitekt

”Det är säkerhetsarkitektens jobb att identifiera potentiella IT- och cybersårbarheter inom en organisation”, sa hon.

”De arbetar med andra IT-proffs inom sitt eget team, eller till och med över team och företagsfunktioner, för att identifiera och åtgärda sårbarheter för att minska kända cyberrisker. Som sådan är det viktigt att ha en stark kommunikationsförmåga och fungera bra som en del av ett team.”

4. Informationssäkerhetsansvarig

”Den primära funktionen för en informationssäkerhetschef är att se till att deras arbetsgivares informationstillgångar – inklusive människor, processer, IT och nätverk men specifikt data och annan känslig information – förblir säkra och säkra,” sa hon.

”Denna roll innebär att utforma och implementera säkerhetspolicyer, åtgärder och verktyg som skyddar konfidentialitet, integritet och tillgänglighet för företagets informationstillgångar. Det kräver samordning mellan flera funktionsområden för att säkerställa att IT-system och viktiga säkerhetsprocesser underhålls och optimeras hela tiden.”

3. IT-revisor

”En IT-revisor identifierar sätt att förbättra och utveckla den befintliga säkerheten för ett företags implementerade tekniska arkitektur. Syftet med en IT-revision är att ge bästa praxis, rekommendationer för förbättringar och ”avvikelser”, sa hon.

”IT-revisorer måste ha en gedigen förståelse för nätverks- och driftsäkerhet, samtidigt som kunskap om fysisk och miljösäkerhet är användbar. Utöver detta behöver du känna till de bindande reglerna, förordningarna och direktiven för branschen du kommer att arbeta i.”

2. Cybersäkerhetsanalytiker

”Bristen på cybersäkerhetsanalytiker idag innebär att alla som kan analysera mognadsprocesser eller kontroller för cybersäkerhet kommer att hitta många möjligheter till arbete”, sa hon.

”I den här rollen är det upp till dig att skydda din arbetsgivares nätverk från hackare och nätfiske som leder till skadliga attacker. Du kommer att analysera företagets IT-system för eventuella misstänkta aktiviteter och undersöka eventuella dataintrång. Du kommer också att använda dessa insikter för att planera hur du ska förhindra attacker i framtiden och ge rekommendationer för ständig förbättring av organisationens IT-arkitektur.”

1. Cybersäkerhetsingenjör

”På nummer ett är det cybersäkerhetsingenjör. Vi ser arbetsgivare som hela tiden letar efter ingenjörer på senior- och juniornivå, så oavsett om du börjar inom säkerhet eller om du vill ta nästa steg är det här ett mycket bra alternativ, säger hon.

”Ingenjörer hjälper organisationer att hålla sina nätverk säkra från cyberattacker genom att designa och implementera motståndskraftiga IT-lösningar. Detta innebär penetrationstester och utvärderingar för att identifiera sårbarheter inom IT, hårdvara, nätverk och mjukvara, samt felsökning och se till att rätt säkerhetskontroller finns på plats.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.