Vilka är de största rekryteringstrenderna inom life science?

Medan efterfrågan är något minskad inom biovetenskapssektorn, sa Hays Chris Smith att rollerna inom FoU fortsätter att hålla i sig.

Data från 2023 visade att biovetenskap var en av de branscher som visade fortsatt styrka.

Mitt i fortsatta uppsägningar inom tekniksektorn, har läkemedel, bioteknik och biovetenskap förblivit starka, med de senaste exemplen på ett sådant stort jobbmeddelande från Bristol Myers Squibb och Saint-Gobain Life Sciences nya anläggning.

Men enligt Hays Chris Smith är efterfrågan något minskad inom sektorn – även om rollerna inom FoU-området fortsätter att hålla i sig. ”(Sektorn) har drabbats av en nedgång i investeringarna i bioteknik, men uppenbarligen finns det stora läkemedelssajter som rekryterar forskare,” sa han.

”Det finns en stor efterfrågan på kompetens inom genterapi, avancerad terapi, så den typen av läkemedelsupptäckt, det är de roller som håller i sig.”

Smith sa också att många traditionella roller inom denna sektor har lagts ut på entreprenad utomlands, särskilt inom områden som läkemedelssäkerhet, administration och databashantering.

”Vi har också sett en minskning av efterfrågan på personal inom klinisk verksamhet, särskilt som arbetar för organisationer för outsourcing av klinisk forskning (CROs)”, sade han.

Råd till arbetare

För dem i branschen eller som vill komma in i biovetenskap är det inte bara dåliga nyheter. Smith sa att bioteknikindustrin börjar återhämta sig. ”Kandidater med gedigen erfarenhet får fortfarande intervjuer och jobberbjudanden.”

Men han varnade för att det är en lite annorlunda bransch än för några år sedan. ”Det var uppenbarligen en rejäl ökning i efterfrågan 2021 och lönerna blev ganska uppblåsta då, så människor som vill flytta runt, som senast bytte jobb för två eller tre år sedan, kanske tycker att marknaden är något annorlunda nu.”

Eftersom det finns så många olika vägar in i denna breda sektor kan det vara svårt att ge råd till arbetstagare i tidigt skede. Men Smith sa att det är viktigt att börja med en plan och följa din passion.

”Gör allt du kan för att få någon slags branscherfarenhet eller bakgrund”, sa han. ”Det är ingen idé att ta av sig strumpor för att komma in i ett jobb som du inte kommer att trivas med. Så följ din passion och gör allt du kan för att få lite branscherfarenhet.”

Med detta i åtanke delade Smith toppjobben inom biovetenskap och läkemedelssektorn, enligt data från Hays.

Hetaste jobben inom biovetenskap

Forskare

Key account manager

Regulatorisk chef

QA-ansvarig

Bioinformatik ledare

Klinisk verksamhetschef

Biostatistiker

Hälsoekonom

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.