Xunta de Galicia inviger ett nytt centrum för entreprenörer i Lugo

Ministern för främjande av sysselsättning och jämställdhet i Xunta de Galicia, Elena Rivo, invigde ett nytt entreprenörskapscenter i Lugo i Friol, som lanseras för att dra nytta av entreprenörskapspotentialen i detta område i det inre av provinsen. Skapandet av en annan i staden Sarria i Lugo har också tillkännages.

Under öppningsceremonin lyfte den regionala representanten fram potentialen som Lugo erbjuder för att skapa välstånd och sysselsättning. ”Vi tror på affärspotentialen i Lugos inre, som har enorma gastronomiska rikedomar, men också kultur, turism och landskap”, sade Rivo, som framhöll att styrkorna i detta territorium, för vilket Den korsar Camino de Santiago, är en del av biosfärreservatet Terras do Miño och har ett rikt kulturellt och gastronomiskt arv.bland andra möjligheter.

För rådgivaren är det vad polerna för entreprenörskap och sysselsättningsstöd handlar om: att generera verksamhet kopplad till territoriet genom entreprenörskap och skapandet av kvalitetssysselsättning”, och Lugo har ”många värden att dra nytta av och förbättra”, sa han.

Entreprenörskapscentren i Lugo har redan hjälpt 123 egenföretagare på ett år

Lugo Comarca-centret, som invigdes den 25 september, är baserat på Friol Sociocultural Center. Deras arbete läggs till det som utförs av de andra tre aktiva entreprenörskapscentra i provinsen: La Mariña, i Mondoñedo; Portugisiskt berg, i Fonsagrada; och Lugo Sur, i Monforte de Lemos.

Sedan de började sin verksamhet för ett år sedan har Lugo-centren givit råd och hjälpt till att genomföra ”entreprenörskapsprojekt med 123 personer, med vilka mer än 300 arbetssessioner har hållits”, som förklaras av Xunta de Galicia. Av totalt är 54 % mellan 35 och 52 år och sex av tio är egenföretagare kvinnor, ett av de segment där gruppen vuxit mest de senaste månaderna.

I hela samhället, Mer än 550 entreprenörer fick cirka 1 700 handledningar för att genomföra sina initiativ, som påminns av Xunta. Dessutom uttryckte de sin avsikt att fortsätta öppna centra av denna typ ”tills de täcker 100 % av det galiciska territoriet.”

Bland de aktiviteter som är mest representerade i entreprenörskapsprojekt är gästfrihet (26 % av totalen), handel (10 %), tjänster (10 %) och fritids-, underhållnings- och konstnärliga aktiviteter (9 %).

Snart kommer Lugo att ha ett femte stödcenter för entreprenörskap och sysselsättning i Sarria, vilket visar, konstaterade Rivo, Xuntas starka engagemang för konsolidering och implementering av företag i denna provins av möjligheter. ”Från Sarria kommer vi också att arbeta för att förse människor som vill starta ett företag eller omvandla det med alla verktyg och expertråd så att de kan få det till ett framgångsrikt slut,” försäkrade han.

I morgon går tidsfristen ut för galiciska egenföretagare att begära hjälp

Parallellt håller Xunta de Galicia uppmaningarna igång för att begära annat stöd för egenföretagare i den autonoma regionen. Totalt uppgår de till nästan 30 miljoner euro, och deadline för deras ansökan går ut den 29 september. De är följande:

  • För att främja starten av egenföretagare verksamhet, begåvad med 12 miljoner euro.
  • För konsolidering och förbättring av konkurrenskraften för företag av egenföretagare som har varit verksamma i minst 42 månader, begåvade med 8 miljoner euro.
  • För anställning av upp till tre arbetare, försedda med 1,3 miljoner euro.
  • För att främja förlikning, begåvad med en miljon euro.
  • För att främja företag som är kvalificerade som Technology-Based Employment Initiatives (IEBT), med 500 000 euro.