6 bästa tips för att lyckas med ditt nästa jobbsökande

Hays Amanda Whicher ger sina bästa tips för dem som letar efter sitt nästa tekniska jobbtillfälle – och skingra några vanliga myter om jobbsökning.

Nu när vi har slagit in på 2024, kanske du gör en ordentlig bild av din situation och undrar om det är dags för ett nytt kapitel i din karriär. Men oavsett om du precis har börjat på din resa eller en erfaren tekniker, kan jobbsökandet vara en skrämmande utsikter.

Stämmer alla råd du fick förra gången du tittade dig omkring fortfarande? Finns det nya sätt att hitta din drömroll? Hur mycket uppfräschning behöver ditt CV? För att hjälpa dig att lyfta ditt jobbsökande pratade vi med Amanda Whicher, chef för teknik på Hays Storbritannien och Irland.

Fokusera på kompetens, inte jobbtitlar

En av de viktigaste sakerna att tänka på, enligt Whicher, är att på grund av det ständigt föränderliga tekniska landskapet kanske den jobbtitel du har för närvarande inte fortfarande existerar i samma skepnad när du börjar ditt jobbsökande.

”Jag tror att det är väldigt viktigt att du förstår vilken typ av (uppgifter) som du verkligen tycker om att göra, men du är också riktigt bra på och när du söker efter en roll, att du söker på termen snarare än jobbtitlar, sa hon.

”Om du är riktigt specifik i tjänstetiteln på grund av den organisation du potentiellt har arbetat i under de senaste 10 åren, kanske du inte har kommit på något eftersom faktiskt den jobbtiteln inte nödvändigtvis är en standardiserad jobbtitel.”

Var omtänksam om dina applikationer

Det har blivit otroligt enkelt att söka jobb nuförtiden. Med många plattformar kan ett enkelt klick på en knapp märkt ”ansök” skicka ditt standardiserade personliga brev och CV till flera rekryterare samtidigt.

Detta har dock i sig blivit en fallgrop för många arbetssökande enligt Whicher. ”Om du verkligen är generisk i din ansökan, kommer det att tas emot som generalist och därför kanske du inte får något svar,” sa hon.

”Jag tror att det är väldigt viktigt att vara mer omtänksam i de roller du söker. Och jag skulle alltid ansluta på LinkedIn eller nå ut till individen, oavsett om det är en rekryteringsbyrå eller rekryteringschefen för att göra dem medvetna om att du har ansökt.

”Du vill differentiera dig på den marknad som vi befinner oss på för tillfället att även om vi har kompetensbrist inom teknik, betyder det inte att vi inte har ansökningar om jobb, det betyder bara att de applikationer som vi få i många fall inte är lämpliga för syftet med rollen.”

Utnyttja ditt nätverk

Även om det kan vara lättare att söka jobb och det finns tusentals roller tillgängliga på jobbsajter, LinkedIn och rekryteringssajter, betyder det inte nödvändigtvis att du kommer att sålla bort din drömroll där.

Så, vad är det bästa sättet att lägga grunden när det gäller att få ditt nästa jobb? Whater rådde att gå till källan. ”Alla annonserar inte externt”, sa hon. ”Så jag tror definitivt titta på några av målorganisationerna du potentiellt vill arbeta för eftersom de kanske inte är synliga på andra platser.”

Hon talade också om vikten av att växa och använda ditt nätverk. Detta kan vara mer av ett långt spel, men det gör att du kan vara där för möjligheter som kanske inte är lika lätta att hitta. ”Den bästa tiden att ansöka om en roll är innan ett (företag) ens har annonserat om rollen”, sa hon. ”Jag tror också att du kontaktar ditt nätverk för att förstå, ’vet du om några organisationer som kommer att rekrytera under de kommande sex månaderna för min typ av kompetens?'”

Myten om det tvåsidiga CV:t

Även om det är viktigt att skräddarsy ditt CV, var Whicher ivrig att skingra några myter som många av oss skulle ha tagit upp och hållit fast vid sedan skolan. ”Den som sa till dig att ditt CV måste vara på två sidor lurade dig, för det är inte verkligheten”, sa hon. ”Hur kan du få en 20-årig karriär på två sidor?”

Samtidigt som hon skyndade sig att tillägga att det inte borde sträcka sig till 10 sidor, handlar det om att lägga fram rätt information, så tre eller fyra sidor är definitivt OK så länge innehållet är relevant.

”Jag säger alltid att ditt CV är ditt skyltfönster. Så om du gick förbi den butiken, vad är det du vill se om dig som person och individ?”

Markera dina viktigaste prestationer

De flesta arbetssökande kommer att veta att de måste se till att ”skyltfönster”-CV visar deras kompetens genom de uppgifter de har gjort i tidigare roller. Men Whicher sa att det är viktigt att vara uppmärksam på hur du visar upp dessa prestationer och inte bara koka ner det hela till en lista med kulpunkter.

”Om du är en projektledare och har levererat 25 projekt, men ett av dessa projekt verkligen hjälpte till att förändra en organisations landskap, måste det ligga i dina viktigaste prestationer,” sa hon.

”Om du skulle se tillbaka på dig själv under de senaste åren, vad är du egentligen stolt över? Vilka är dessa ögonblick och hur matar du in det i ditt CV?”

Sök feedback från dina avslag

Även de bästa av oss kommer att möta avslag när det kommer till jobbsökandet. Whicher varnade för att sannolikheten för dessa avslag ökar för dem som har ”sökt 100 jobb med ett klick” och rekommenderade att du ofta får tillbaka det du lagt in.

Men för dem som följer ovanstående råd, ansöker omtänksamt för jobb som är relevanta för dem, visar upp sina färdigheter på bästa sätt och kommer till intervjustadiet, kan avslag förståeligt nog svida.

”Vissa människor känner att de misslyckas och för mig misslyckas du inte, utan tar alla tillfällen som ett läromedel, och hur kan du förbättra dig från det?”

Whicher rådde arbetssökande som inte lyckats att söka feedback från rekryteringschefer eller rekryteringsbyråer för att lära sig och utvecklas inför nästa roll. ”Om du gick till någon som bad om hjälp och sa: ’Jag vill verkligen förbättra mig själv, jag är verkligen besviken över att jag inte fick jobbet hos dig. Men jag vill verkligen investera mig själv och du vet, det skulle vara väldigt användbart med alla insikter som du kan dela med mig av som jag kunde ha gjort bättre?’”

Trots de inlärningsmöjligheter ett jobbavslag kan ge, går det inte att förneka att det kan vara demotiverande. Men Whicher sa att det är viktigt att tro att allt händer av en anledning. ”Du kanske inte kan se det idag…(men) du kommer dit så småningom.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.