De ohälsosamma vanorna som hindrar oss på jobbet

Ibland kan stressavlastare ha motsatt effekt, men vanor är svåra att bryta, speciellt om du har arbetat in dem i en rituell del av din dag.

Vi har alla vanor sammanvävda under hela vår arbetsdag. Vissa obetydliga, andra avgörande. Men på gott och ont, rutinen håller oss jordade och närvarande, markerar tyst tidens gång och signalerar att du bör gå vidare till nästa sak.

Att avvika från dessa vanor kan vara oroande, till och med få oss ur balans och påverka kvaliteten på vårt arbete. Så även när du inser att en vana är ohälsosam och inte gynnar dig på det sätt som den borde, kan det vara svårt att bryta.

Istället för att helt förändra hur du tar dig igenom dagen, kan det vara användbart att inventera de dåliga vanorna och ersätta dem med en hälsosammare form av stresslindring.

Kan koffeinet

Jag kan nästan höra buningen och ropen av ”nej” genom skärmen vid förslaget att vi borde justera nivån av koffein vi konsumerar. Men kort, lägg ner höggafflarna och hör av mig.

Ja, kaffe och andra koffeinprodukter som energidrycker och vissa teer, kan ge dig lite lyft hela dagen och med måtta är helt okej. Att börja din morgon med en varm dryck eller ta en tio minuters paus för att slå på vattenkokaren för en kopp te, är en nödvändig och positiv del av din arbetsdag.

Men vem av oss kan ärligt säga att de inte överdriver till viss del? Jag vet att min kärlek till energidrycker skulle kunna minskas om jag ville verkligen satsa på det. Koffein ökar vår mentala vakenhet, ger oss energi och hjälper oss att klara en lång dag, men det kan också vara lätt uttorkande, ökar ångestkänslorna och kan hindra oss från att få ordentligt med sömn.

Ingen föreslår att gå cold turkey; i själva verket kan koffeinavvänjning vara extremt obehagligt, med fall av trötthet, humörförändringar och huvudvärk. Men då och då, när du är på jobbet och känner att du behöver lite flytande energi, välj något med lägre nivåer av koffein, till exempel ett grönt te eller koffeinfritt kaffe.

Naturen inte nikotin

En last är en last och precis som koffeinfrågan är det ingen som förväntar sig att du helt enkelt ska sluta rökning eftersom det är ohälsosamt, det vet du redan. Däremot kan rökning på arbetsplatsen, oavsett om du är distans eller arbetar på plats stör din egen dag.

Om du tar i genomsnitt tre till fyra rökpauser om dagen, förlorar du en avsevärd tid under veckan för att ta del av en ohälsosam vana som utanför nikotinet inte gynnar dig.

Argumentet kan framföras att rökning är en del av en rutin och gör det möjligt för människor att ta sig igenom dagen, men för att börja lätt, överväg att ta två av dessa fyra rökpauser och förvandla dem till en kort promenad utanför. Ta en kopp (koffeinfritt) kaffe och ta in den friska luften. Du kommer förmodligen fortfarande att vilja ha den där cigaretten eller vapen, men ge dig själv möjligheten först innan du omedelbart når efter nikotinprodukterna.

Du bör också fråga ditt företag om eventuella stöd för att sluta röka de kan ha på plats.

Sneaky snacks

Mellanmål på arbetsplatsen är oundvikligt. Oavsett hur din dag går, någon gång kommer du att bli hungrig och mänsklig instinkt kommer att tvinga dig att sträcka dig efter något sött eller fett, för ren bekvämlighet.

Återigen, måttlighet är nyckelordet här. Det är inget fel med att äta mellanmål då och då, men det borde inte bli en daglig vana att ersätta en näringsrik lunch med något laddat med ohälsosamma ingredienser helt enkelt för att det är det enklaste alternativet och du är för trött för att göra eller köpa något annat.

Det kan vara bra att laga mat kvällen innan, eller göra veckoplaner på ett lokalt kafé eller en restaurang. Utöver de fysiska hälsokonsekvenserna är det enormt fördelaktigt för din mentala hälsa att ta en timme bort från ditt skrivbord för att sträcka på benen och slappna av i sinnet.

Alla behöver tid borta från jobbet, antingen för att umgås eller för att vara ensamma med sina tankar, så en middagsrast, såväl som ett lagkrav, är en viktig vana att upprätthålla.

Lägg undan pyjamasen

Vi är förmodligen alla skyldiga till detta. Du är fortfarande trött när du vaknar, dina jeans är prydligt vikta i närheten, men i det här ögonblicket har dina pyjamasbyxor aldrig känts fluffigare eller varmare än de gör just nu.

Så du borstar tänderna och håret, tar på dig en anständig skjorta och tar dig till ditt hemmakontor (åtminstone hoppas jag att det är ditt hemmakontor).

Pyjamas är mycket bekvämare än vardagskläder, men hur frestande det än kan vara att stanna i dem under hela din arbetsdag, är det ingen bra vana att börja med. Genom att bara klä på dig till hälften positionerar du dig för att stanna kvar i det där sömniga, lätt apatiska tänkesättet resten av dagen.

För många av oss gjorde pandemin våra hem till arbetsplatser, men det borde finnas en tydlig skillnad mellan vårt arbetsliv och vårt privatliv. Att klä på sig och göra sig redo för dagen, som om du skulle lämna ditt hem, är en del av att motivera dig själv och komma in i arbetsläge.

Alla vanor är inte goda vanor, men när vi inser att de ritualer vi har utformat för oss själva hindrar vår produktivitet och lycka, bör det första steget vara att kasta bort det som uppenbarligen inte fungerar och börja om, med mentalt och fysiskt välbefinnande på kärna.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.