Hur ChatGPT kan hjälpa dig att bygga en webbplats

Marknadschefen Rebecca Barnatt-Smith ger en inblick i hur ChatGPTs generativa AI-kapacitet kan hjälpa dig att bygga en webbplats snabbt och effektivt.

ChatGPT förändrar nästan alla branscher idag som vi känner den. Detta kommer sannolikt inte som en överraskning på grund av den långa listan med färdigheter som den artificiella intelligens (AI)-drivna chatboten har, och dess imponerande repertoar inkluderar förmågan att hjälpa dig att bygga en webbplats för ditt företag.

Snabbt och i en mänsklig ton kan ChatGPT svara på en användares fråga och använda uppmaningar för att hjälpa till med uppgifter, som att skriva uppsatser eller skapa appar, diagram och tabeller.

Frågan är om den också kan användas för att bygga en webbplats?

Med mer än 180 miljoner användare har ChatGPT nu expanderat till UX-designbranschen. Med möjligheten att skriva kod och skapa innehåll på plats är det ingen överraskning att nya webbdesigners använder AI-drivna verktyg för att optimera sin webbdesign och SEO.

Med detta i åtanke, låt oss fördjupa oss i några av sätten du kan använda ChatGPT för att förbättra din egen webbplatsbyggnad 2024.

Vad ChatGPT inte kan göra

Lyckligtvis för webbutvecklare finns det vissa uppgifter som ChatGPT inte kan göra eftersom det är begränsat till att generera skriftligt innehåll. Detta inkluderar:

  • Kör kod – den kan bara skriva kod.
  • Hantera innehåll – du behöver ett innehållshanteringssystem (CMS) för detta.
  • Ladda upp filer till ett webbhotell – du måste göra detta manuellt på ditt valda webbhotell.

Men med så stora möjligheter när det gäller att generera innehåll på bara några sekunder, använder många UX-designers ChatGPT för att förbättra sina ansträngningar för att bygga webbplatser och ta hand om repetitiva uppgifter som översättning och upprepad copywriting.

Om du använder ChatGPT för att förbättra din webbplatsbyggnad, kommer du troligen att vilja använda AI-boten för dina innehållsinsatser. Det finns dock många fler sätt att använda ChatGPT till din fördel när det kommer till webbplatsdesign, kodning och förslag.

Här är fyra sätt att använda ChatGPT i din nästa webbdesignsession.

Copywriting

ChatGPT kan generera skriftligt innehåll som hjälper dig att sälja dina produkter eller tjänster, såsom produktbeskrivningar, inlägg och kampanjer på sociala medier och kopia av målsidan.

Dessutom kan chatboten också generera bloggartiklar relaterade till din nisch. När du laddar upp detta AI-skrivna innehåll till din webbplats kan du lägga till länkar för att ta konsumenterna till dina produkter och tjänster, vilket genererar fler leads och lockar nya kunder.

Här är ett exempel på att ChatGPT skapar ett blogginlägg för en specifik nisch efter att jag uppmanat: ”Skriv ett blogginlägg för min djurbutik online”.

Bild: Rebecca Barnatt-Smith

ChatGPT har kraftfulla copywriting-färdigheter, men kom alltid ihåg att korrekturläsa AI-genererat innehåll. ChatGPT-skaparen OpenAI har varnat: ”ChatGPT skriver ibland plausibelt klingande men felaktiga eller meningslösa svar.”

Förslag

ChatGPT kan föreslå vilka webbsidor du bör inkludera på din webbplats och vad som bör finnas på var och en av dem baserat på ditt företag.

Börja med att be ChatGPT att skapa en webbplatsmeny eller navigeringsmeny. Därifrån kan du välja vilka sidor du vill ha på din webbplats. Sedan kan chatboten hjälpa dig genom att dela upp vilket innehåll som ska ingå i varje avsnitt på din webbplats.

För den här delen av webbbyggnadsprocessen kan dina meddelanden se ut så här: ”Skapa en webbmeny för en skobutik online” eller ”Vad ska jag inkludera på sidan Kontakta oss på min webbplats?”.

Dessutom kan ChatGPT föreslå värdplattformar, företagsnamn, domännamn och nya produktidéer. Detta är dock bara förslag, eftersom chatboten inte kan utföra uppgifter som kräver att du registrerar dig på en annan webbplats eller betalar pengar.

Här är ett exempel på att ChatGPT erbjuder några nya produktidéer som är relevanta för nischen efter att jag frågade: ”Vad är några nya produktidéer för min djuraffär?”.

En skärmdump av ChatGPT-innehållet som genereras när du uppmanas att föreslå nya produkter för en djuraffär.

Bild: Rebecca Barnatt-Smith

Kodning

Även om det inte är specifikt utformat för att skriva kod, använder ChatGPT algoritmer för maskininlärning (ML) för att generera semantisk HTML- och CSS-kod, JavaScript-funktioner och en rad andra webbutvecklingsuppgifter.

Först måste du ange vilket programmerings- eller kodspråk du vill att ChatGPT ska generera kod för, såsom Python, Javascript eller Java.

Fråga sedan ChatGPT med en beskrivning av koden du vill generera och inkludera önskad funktionalitet för kodavsnittet.

Slutligen kommer Chat GPT att generera ett kodavsnitt som matchar beskrivningen, som du kan klistra in på din webbplats.

Här är ett exempel på att ChatGPT skriver i JavaScript efter att jag skrev: ”Skriv en JavaScript-funktion. Den accepterar ett fullständigt namn som indata och returnerar avatarbokstäver”.

En skärmdump av ChatGPT-innehåll som genereras efter en uppmaning om kod för att skapa en avatar.

Bild: Rebecca Barnatt-Smith

Översättning

ChatGPT har utbildats för att förstå och stödja nästan hundra språk, inklusive kinesiska, tyska, franska, grekiska, ryska och arabiska.

ChatGPT använder den senaste tekniken för neural maskinöversättning för att översätta text från ett språk. Detta gör det till ett kraftfullt verktyg för att bryta språkbarriärer och locka en global publik till din webbplats.

Så här drar du nytta av ChatGPT för språköversättning:

  • Ge sammanhang – ChatGPT kan översätta text beroende på det sammanhang du tillhandahåller så att översättningen återspeglar talarens avsikt. Till exempel, ”översätta (text) till tyska ur en läkares perspektiv” – detta kommer att använda lämpliga medicinska termer.
  • Ange texttyp – ChatGPT kan översätta text beroende på vilken texttyp du anger så att betydelsen inte går förlorad. Till exempel ”(text). Översätt denna slang på engelska till franska” – detta skulle använda fransk slang med samma betydelse snarare än en exakt översättning.
  • Använd stilöverföring – ChatGPT kan kopiera tonen och stilen i texten i översättningen, så det är inte för tekniskt eller olämpligt för målgruppen. Till exempel, ”översätta (text) till ryska för en ung publik” – detta kommer att använda ett barnvänligt språk.
  • Använd sammanfattningar – Om du försöker förstå budskapet i en lång text skriven på ett annat språk, behöver du inte översätta allt eftersom ChatGPT kan göra en sammanfattad översättning när du uppmanas till det. Till exempel, ”ge en sammanfattad översättning av (text) till engelska”.

Här är ett exempel på att ChatGPT översätter betydelsen av en del brittisk slang till franska efter att jag uppmanat: ”Chinwag. Översätt denna slang på engelska till franska”.

En skärmdump av ChatGPT-innehåll som genereras efter en uppmaning att översätta engelskspråkig text till franska.

Bild: Rebecca Barnatt-Smith

Avslutar

AI och ChatGPT är inte längre modeord. De är en del av vardagen och har blivit värdefulla verktyg som vi kan komma åt direkt från våra smartphones.

När AI-drivna chatbotar först kom på scenen var många rädda att robotar och teknik skulle ersätta dem på arbetsplatsen. Däremot bör webbutvecklare, designers och företagsägare ta till sig ChatGPT:s många färdigheter för att förbättra deras AI-webbplatsbyggande strategi.

Av Rebecca Barnatt-Smith

Rebecca Barnatt-Smith är en frilansande innehållsskribent och multimediamarknadsföring på Solvid Digital, specialiserad på sociala mediertrender och utbredd digitalisering inom marknadsföringssektorn.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.