Hur denna kock gjorde övergången till teknik

Genesys's Orla Coleman berättar om att ta steget från att arbeta som kock till att arbeta med mjukvara och de utmaningar som följde med ett fullständigt karriärbyte.

Alla som hamnar inom tekniken börjar inte där ute. En del kommer från undervisning, andra började sin karriär som rörmokare eller mekaniker. För Orla Coleman var det att arbeta som kock på en irländsk restaurang i Melbourne, Australien, dit hon hade flyttat från Galway vid 22 års ålder.

”Jag hade ett mycket stort intresse för att arbeta i ett kök eftersom jag älskade att laga mat och hade alltid varit intresserad av hur ett storkök fungerade, men jag hade aldrig arbetat i den branschen förut”, sa hon till SiliconRepublic.com. ”Under de fyra år som jag bodde där arbetade jag i flera kök med olika team av människor.”

Coleman är nu senior mjukvaruingenjör hos molnprogramleverantören Genesys och är tillbaka i Galway i teknikvärlden. Genesys utsågs till en av Irlands 2024 bästa arbetsplatser inom teknik av Great Place to Work.

”Medan jag tyckte om att arbeta som kock, hade jag alltid haft ett intresse för datorer och mjukvara från ung ålder, men eftersom jag inte valde det som min ursprungliga examen på college, hade jag inte ägnat mig åt det. Jag har alltid velat gå tillbaka och studera det med syftet att arbeta inom teknik, säger hon.

”Så, efter att ha gjort en mjukvarukurs i Australien, bestämde jag mig för att söka efter något med bättre kvalifikationer bakom sig på Irland. Det var då jag hittade Springboard-kursen för mjukvaruutveckling. Det passade mig verkligen eftersom det bara var en ettårig kurs och designades för att ta dig direkt in i branschen, vilket jag verkligen ville ha.”

”Jag har alltid älskat datorer och mjukvara, så att äntligen få arbeta med dem varje dag är fantastiskt”

Coleman bestämde sig för att flytta tillbaka till Irland i september 2018 när hon väl hade kommit in på Springboard-kursen. Lyckligtvis var kursen i det som nu är känt som University of Galway, så att gå hem gjorde flytten enklare. Hon använde också sin kockerfarenhet.

”Jag hade också turen att få ett deltidsjobb och jobba i ett kök i Galway. De gav mig flexibiliteten att svänga över till att bara göra förberedelser i köket halvvägs genom Springboard-kursen när arbetet intensifierades. Att kunna göra senare pass och helgarbete i köket hjälpte också till att kunna arbeta och göra kursen samtidigt.”

Efter sin Springboard-kurs gjorde Coleman en tre månader lång praktik följt av en kort period som junior affärsanalytiker. Men det var mjukvaruutveckling hon verkligen brinner för så hon fick ett jobb hos Genesys 2020 som biträdande mjukvaruingenjör och har varit där sedan dess.

Genesys har skapat roller i Galway i flera år och 2022 öppnade företaget ett FoU-center. Colemans nuvarande roll innebär att utveckla funktioner och tjänster inom företaget. ”Jag arbetar främst med back-end-funktioner med en del front-end-arbete. På en daglig basis kodning och problemlösning”, sa hon.

Jobbar inom tech v arbetar som kock

Att byta från en annan bransch till teknik kan ge en enorm mängd olika kunskaper och överförbara färdigheter – även om likheterna inte är så tydliga direkt. För Coleman var att arbeta bra under press definitivt en färdighet som hon tog med sig från hektiska kök, såväl som ”att anpassa sig till förändringar snabbt och lära sig snabbt på jobbet”.

Men det fanns också skillnader, ”en av dem är den press som kommer på daglig basis när man arbetar i ett kök”.

”När det är en hektisk rusning är det konstant tryck under den perioden utan uppehåll och du måste alltid jonglera med flera beställningar och tidpunkter i ditt huvud. Medan att arbeta i min nuvarande roll är mycket mer fokuserat på problemlösning och att ha tid att tänka igenom den korrekta lösningen, säger hon.

”En av de svåraste utmaningarna jag hittade när jag började arbeta inom teknik var bristen på erfarenhet jag hade i branschen i förväg. Att gå på intervjuer med väldigt lite tidigare erfarenheter var svårt, men jag skulle säga att teknikbranschen är bra för att ge människor möjligheter.”

För att övervinna dessa utmaningar sa Coleman att hon arbetade med sina egna projekt för att verkligen lyfta fram sin passion för mjukvara. Det innebar att hon kunde kompensera för bristen på formell erfarenhet med ett långvarigt driv att arbeta i branschen.

”Jag har alltid älskat datorer och mjukvara, så att äntligen få arbeta med dem varje dag är fantastiskt. Det jag gillar mest med mitt jobb och tekniken i allmänhet är det faktum att det hela tiden förändras, säger hon.

”Jag älskar problemlösning, som är en stor del av min roll, och att skriva kod för att lösa dessa problem. Ingen vecka är den andra lik. Det finns alltid något nytt att lära sig och nya utmaningar att prova – speciellt med den snabba utvecklingen av AI.”

För dem som funderar på att göra ett liknande karriärskifte till teknik, sa Coleman att det är viktigt att inte skrämmas av att ta språnget. ”Det finns så många vägar till teknik och roller inom teknikindustrin för att passa människor,” sa hon.

”Det är en fantastisk bransch att lära sig och växa inom så du behöver inte vara expert direkt. Det här är något jag önskar att jag hade vetat från början. Tekniken går så snabbt – alla lär sig alltid.”

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu SpotifyÄpple eller var du än får dina poddar.