VD:ar är inte superhjältar och det behöver de inte vara, säger expert

Om vd:ar kan känna igen sina egna begränsningar och ta pauser när det behövs, gynnas hela organisationen, säger talangexperten Barry Guiney.

”Det traditionella ledarskapsparadigmet har förändrats”, säger Barry Guiney, COO för globala chefsbegåvningar och ledarskapsrådgivningsföretaget Odgers Berndtson Ireland. VD:ar, vare sig de är nya i rollen eller etablerade, arbetar i ett komplext landskap som ”kräver ytterligare kompetens och attribut för att lyckas”.

Guiney säger att det är en myt att VD:ar idag behöver vara Superman eller Superwoman, i själva verket kan det vara ”en ensam plats på toppen och, som VD:ar har observerat, ju högre de klättrar desto mer isolerade känner de sig i en roll. det är nu mer krävande än någonsin”.

”För att ta itu med motgångarna i rollen bör VD:ar utveckla de relationer som fungerar bäst för dem,” råder Guiney. ”Genom att utnyttja stödsystem kan VD:ar navigera i komplexiteten i sina roller mer effektivt, vilket förbättrar deras prestation och välbefinnande i processen.”

Jack eller Jill i alla fall

För Guiney har grunden för ledarskap, det vill säga strategiskt tänkande, förmåga att driva resultat och hantering av intressenter, inte förändrats mycket. Men ”affärens föränderliga natur kräver nu förståelse för nya och utvecklande krafter”, säger han.

”Ledare kräver nu fallenhet och kunskap om hållbarhet, socialt ansvar, kulturell och politisk utveckling och naturligtvis GenAI.”

Han förklarar att företagsstyrelser numera kräver ledare som förstår hur man kan utnyttja data i beslutsfattande, som kan anpassa sig till geopolitiska risker och som kan förnya och genomföra planer trots nästan ständiga störningar.

Och de måste göra allt detta samtidigt som de fortfarande behåller och tränar på människocentrerade mjuka färdigheter, till exempel ”emotionell intelligens, rättvisa, inlärningsförmåga, vision och motståndskraft”. Denna mentalitet att ”försöka göra allt” kan lägga press på vad som redan är en mycket pressad roll.

VD:ar stöter på ett antal hinder för bredare framgång, vilket leder till utbrändhet och misslyckande med att uppfylla förväntningarna, men det finns sätt att navigera i vägspärrar. Guiney tror att kommando-och-kontroll ledarskapsstilar är ett minne blott, särskilt i denna era av hybrid- och distansarbetande modeller.

Istället uppmuntrar han VD:ar att anta en samarbetsvillig ledarstil, att bygga starka nätverk och uppnå gemensamma mål, och att förbli så anpassningsbar och motståndskraftig som möjligt, mitt i ständig förändring. Det bör finnas ett fokus på medarbetarnas välbefinnande som prioriterar en hälsosam, stödjande och glad arbetsmiljö.

Datakompetens och AI-flytande är också viktiga färdigheter att besitta, eftersom ledare, liksom resten av arbetsstyrkan, måste förstå de tekniska innovationer som driver globala industrier.

Inkluderande stöd

Som Guiney konstaterar, när det finns ett problem på arbetsplatsen kan många av oss vända sig till en kollega, en arbetsledare eller kanske en HR-representant för att bättre förstå våra känslor och nästa steg.

Trots att de har vänskap eller en stark relation med sina kamrater, upplever VD:ar en annan relationsdynamik än alla andra.

”Ofta är den viktigaste och närmaste arbetsrelationen med (ekonomichefen) som känner till svårigheterna med de utmaningar som står inför”, säger Guiney. Chief People Officer (CPO) kan också vara ett användbart bollplank eftersom de ”förmodligen är den enda personen i C-Suite som inte vill ha vd-jobbet”, säger Guiney.

Av denna anledning, som en del av sin egen utveckling, är VD:ar i behov av stöd och mentorskap. ”Att ha en rad informella mentorer och coacher under hela sin karriär kan vara enormt fördelaktigt, vanligtvis en ledande figur i branschen som har uppmuntrat deras utveckling och befordran.”

Undvik att bli en företagsdrönare

Enligt Guiney hålls VD:ar till en extremt hög standard, där det svåra arbetet kan vara obevekligt och rasterna sällsynta. ”Vd:n borde vara den förste att förebilda gott beteende och kämpa för de bredare frågorna”, men om de ständigt arbetar och avfyrar e-post även under sin ledighet, kan de negativa stressframkallande effekterna kännas av resten av organisationen .

Han noterar att om vd:ar är medvetna om sina egna begränsningar och tar sina raster och semester vid behov, samtidigt som de uppmuntrar andra att lämna jobbet då och då, skulle det sannolikt bli förbättringar av mental hälsa i hela företaget.

Ansvaret som följer med att vara VD, oavsett om du har erfarenheten på din sida eller inte, kan vara tungt. Forskning från en färsk PwC-rapport visar att VD:ar förväntar sig betydande utmaningar under de kommande tre åren, eftersom megatrender som tekniska framsteg och klimatkrisen fortsätter att påverka arbetslivet.

Men för Guiney är i slutändan flexibilitet nyckeln. ”VD:ar måste vara anpassningsbara och smidiga, villiga att omfamna förändring och experimentera med nya idéer.

”Var villig att pivotera”, säger han.

Ta reda på hur nya tekniska trender förändras i morgon med vår nya podcast, Future Human: The Series. Lyssna nu Spotify Äpple eller var du än får dina poddar.